Посольство України обурене показом польським телеканалом TVN24 антиукраїнського фільму

Посольство України обурене показом польським телеканалом TVN24 антиукраїнського фільму

22 Лютого 2016
2225
22 Лютого 2016
10:17

Посольство України обурене показом польським телеканалом TVN24 антиукраїнського фільму

2225
21 лютого польський телеканал TVN24 показав скандальний французький фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, що показує події Євромайдану як бунт українських радикалів-націоналістів. Посольство України в Польщі назвало показ «недружнім жестом» і «неповагою до мільйонів українців».
Посольство України обурене показом польським телеканалом TVN24 антиукраїнського фільму
Посольство України обурене показом польським телеканалом TVN24 антиукраїнського фільму

Про показ скандальної стрічки, яка викликала обурення і серед польських журналістів, повідомляє «Польське радіо». Заяву Посольства України в Республіці Польща опубліковано на сторінці амбасади у Facebook.

Показ фільму «Україна: маски революції» французького документаліста лівих поглядів Поля Морейри відбувся у програмі «Ева Еварт радить: Документальне кіно у TVN24». Ева Еварт – польська документалістка, яка співпрацює із корпорацією ВВС і відома своїми фільмами про Михайла Горбачова і Володимира Путіна. «Польське радіо» зазначає, що французький фільм «сповнений алюзіями на провідну роль США в українських подіях дворічної давнини, натякає, що російська анексія Криму мала підстави та була закономірною». Перед показом стрічки ведуча програми Ева Еварт згадала про другу річницю трагічних подій на Майдані та зазначила, що пропонований документальний фільм є «контроверсійним».

«Посольство України у Польщі розчароване недружнім жестом польського телеканалу TVN24, який сьогодні проявив неповагу до мільйонів українців, продемонструвавши в своєму ефірі брехливий та маніпулятивний фільм Поля Морейри "Україна: маски революції"», - йдеться у заяві Посольства України в Польщі.

Українські дипломати також зазначили, що найбільш болючим є те, що цей фільм польський телеканал «приурочив» до другої річниці Революції Гідності.

«Хочемо звернутися до усіх глядачів телеканалу TVN24, введених цим фільмом в оману. Два роки тому українці на Майдані пішли під кулі, захищаючи європейські цінності, честь і гідність народу, право обирати своє європейське майбутнє. І сьогодні вони продовжують жертвувати життям, щоб утвердити незалежність України та зупинити імперські апетити російського агресора, які загрожують демократичному світу, у тому числі - Польщі. Віримо, що польський народ, який за роки своєї історії навчився цінувати правду і виявляти підступну брехню, дасть гідну оцінку цьому фільму, а також самому факту його показу на телеканалі TVN24», - закликає Посольство України.

Українська амбасада також заявляє, що очікує пояснень від редакції телеканалу TVN24, чому з безлічі існуючих об'єктивних фільмів про події Майдану було обрано саме цей «брехливий витвір проросійської пропаганди, який ображає пам'ять про Героїв Революції Гідності».

«Просимо також в подальшому проявляти обачливість та не підігравати тим силам, які виступають не лише проти європейської України, але й проти європейської Польщі та дружніх українсько-польських відносин», - заявляє Посольство.

Для української служби «Польського» радіо показ стрічки прокоментував журналіст польського журналу Newsweek Міхал Кацевич, який багато років висвітлює події в Україні: «Для мене показ картини "Маски революції" без відповідного обумовлення, що це за стрічка, є скандалом. Цей французький фільм є брехливим, у ньому використані класичні маніпулятивні техніки при висвітленні українських подій, які відповідають російському наративу. Цей фільм представляє неправдивий образ: домінуючу роль радикалів під час Революції гідності, автор спирається на коментарі від маргінальних персонажів, аби обґрунтувати тезу про "фашистський переворот". Одним словом, захищає російську версію про «фашистську загрозу» у Києві».

Польський журналіст підкреслив, що представлення українських подій у Польщі саме таким чином є особливо загрозливим. «Більшість поляків детально не знає тих подій, а зважаючи на нашу вразливість до теми українського націоналізму, фільм може зміцнити в поляках відчуття та страху та загрози, яка нібито йде з боку нової України», - сказав Міхал Кацевич.

TVN24 Grupa – польська приватна телекомпанія, що має угоду про стратегічне партнерство із французьким каналом Canal+.

Варто нагадати, що польські активісти звернулися до влади з проханням, аби ім’я Героїв Майдану носила вулиця, прилегла до скверу імені Т. Шевченка у Варшаві. Серед ініціаторів надання вулиці імені Героїв Майдану – директор фонду Польсько-української співпраці PAUCI Ян Пєкло, депутати Сейму Польщі Малгожата Ґосєвська та Марцін Свєнціцький, польська акторка українського походження Вероніка Марчук, лідер «Політичної критики» Славомір Сєраковський, фонд «Відкритий діалог», повідомляє «Українська правда».

Нагадаємо, 29 січня Посольство України у Франції звернулось до голови Наглядової ради телевізійної групи Canal + Вінсента Боллоре з проханням скасувати показ стрічки «Україна: маски революції» режисера Поля Морейри, яка подає події Євромайдану в Україні з точки зору російської пропаганди. Однак 1 лютого, незважаючи на зверення української сторони, телеканал Canal+  показав стрічку о 22.30 за місцевим часом.

Водночас заступниця міністра інформаційної політики (МІП) України Тетяна Попова переконана, що Посольству України у Франції варто було попросити французький канал Canal+ не скасовувати показ в ефірі скандальної стрічки «Україна: маски революції» Поля Морейри, а запропонувати показати ще одну стрічку про Майдан – наприклад, документальний фільм режисера Євгена Афінеєвського «Зима в вогні», який претендує на «Оскар».

3 лютого стало відомо, що українська Комісія з журналістської етики (КЖЕ) подає скаргу на документальній фільм «Україна: маски революції» Поля Морейри, який вийшов 1 лютого у рубриці «Спеціальне розслідування» французького телеканалу Canal+. Комісія проситиме французьких журналістів розглянути та дати оцінку відповідності нормам професійної етики дій автора стрічки та редактора, які готували та приймали рішення про показ документального фільму.

З лютого сайт Teleobs опублікував звернення 18 іноземних журналістів, які працюють в Україні, до французького телеканалу Canal+ з приводу трансляції фільму Поля Морейри «Україна: маски революції», в якому вони висловили своє невдоволення перекручуванням у стрічці подій 2013-2014 років в Україні.

 

Ева Еварт. Фото - скрін відео TVN24

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2225
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду