Заступник гендиректора «Укрзалізниці» позивається до програми «Схеми» і вимагає 150 тисяч гривень

Заступник гендиректора «Укрзалізниці» позивається до програми «Схеми» і вимагає 150 тисяч гривень

11 Лютого 2016
1600
11 Лютого 2016
13:23

Заступник гендиректора «Укрзалізниці» позивається до програми «Схеми» і вимагає 150 тисяч гривень

1600
Перший заступник генерального директора «Укрзалізниці» Максим Бланк подав позов до Голосіївського районного суду столиці проти журналістки програми розслідувань «Схеми. Корупція в деталях» Анастасії Іванцової та Київського бюро «Радіо Свобода».
Заступник гендиректора «Укрзалізниці» позивається до програми «Схеми» і вимагає 150 тисяч гривень
Заступник гендиректора «Укрзалізниці» позивається до програми «Схеми» і вимагає 150 тисяч гривень

Про це повідомляє сайт «Радіо Свобода».

Чиновник вимагає спростувати інформацію, поширену про нього у розслідуванні «Інфраструктура для олігарха Леоніда Юрушева» та відшкодувати йому сукупно понад 150 тис. грн. При цьому - 100 тис.грн. вимагається сплатити у якості компенсації моральної шкоди, 25 тис. грн. - за проведення лінгвістичної експертизи та 30 тис. грн. - за послуги адвоката.

У матеріалі журналістки Анастасії Іванцової, до якого має претензії Максим Бланк, йшлося про олігарха Леоніда Юрушева, колишнього роботодавця цього чиновника, та їхній спільний бізнес. Як пише «Радіо Свобода», тривалий час Максим Бланк працював на пана Юрушева та й досі залишається його бізнес-партнером. За Єдиним бізнес-реєстром України Максим Бланк спільно з Леонідом Юрушевим володіє фінансовою компанією «Аструм Капітал».

У публікації журналістка зіставила декілька фактів: призначення Максима Бланка на позицію першого заступника генерального директора «Укрзалізниці» та наступне збільшення обсягів замовлень послуг з ремонту вагонів у підприємства «Дніпропетровський завод з ремонту та будівництва вагонів» із орбіти Леоніда Юрушева. Висновки журналістка зробила на підставі аналізу даних з офіційного «Вісника державних закупівель».

Це зіставлення стало предметом позову чиновника до «Радіо Свобода». Максим Бланк вважає, що через публікацію розслідування була поширена недостовірна інформація, яка принижує його честь, гідність та ділову репутацію.

У позовних вимогах пана Бланка третім відповідачем визначено екс-заступника міністра інфраструктури, експерта транспортної галузі Олександра Каву, якого в своєму матеріалі цитує Анастасія Іванцова.

Судове засідання у справі відбудеться 11 лютого, о 16.40 в Голосіївському районному суді Києва за адресою вул. Потєхіна, 14а, кабінет №15. Суддя у справі – А.Новак.

Розслідування Анастасії Іванцової було опубліковано на сайті «Радіо Свобода» 30 жовтня 2015 року. Як зазначає видання, після публікації Максим Бланк не звертався до редакції Київського бюро «Радіо Свобода» чи до журналістки та не вимагав спростувати або уточнити інформацію.

Нагадаємо, начальник служби охорони пропускного режиму Головного управління Служби безпеки України (СБУ) в Києві Юрій Бондарєв готує апеляційний позов на постанову Печерського суду Києва від 19 січня, який визнав його винним у перевищенні службових повноважень під час затримання журналістів програми «Схеми. Корупція в деталях» «Радіо Свобода» Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича та пошкодження знімальної техніки.

2 жовтня минулого року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу спільного проекту «Радіо Свобода» і «UA:Першого» «Схеми. Корупція в деталях» журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича та пошкодили знімальну техніку.

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів програми «Схеми». Голова СБУ Василь Грицак пообіцяв провести службове розслідування.

Печерський районний суд Києва 19 січня визнав незаконними дії співробітників СБУ, які 2 жовтня 2015 року затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича і пошкодили знімальну техніку. Визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення начальник служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрій Бондарєв, який брав участь в інциденті із затримання знiмальної групи програми «Схеми». Суд, який розглядав справу про перевищення ним службових повноважень, постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

 

Максим Бланк. Фото- railway.lviv.ua.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду