Громадська рада Держкомтелерадіо протестує проти блокування сайтів у законопроекті про підтримку кінематографії

Громадська рада Держкомтелерадіо протестує проти блокування сайтів у законопроекті про підтримку кінематографії

8 Лютого 2016
2029
8 Лютого 2016
11:04

Громадська рада Держкомтелерадіо протестує проти блокування сайтів у законопроекті про підтримку кінематографії

2029
Громадська рада при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України наполягає на виключенні із прийнятого Верховною Радою у першому читанні та за основу законопроекту №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» положень, що дозволяють блокувати сайти, які порушили чиєсь авторське право, без рішення суду.
Громадська рада Держкомтелерадіо протестує проти блокування сайтів у законопроекті про підтримку кінематографії
Громадська рада Держкомтелерадіо протестує проти блокування сайтів у законопроекті про підтримку кінематографії

Про це йдеться у заяві Громадської ради, яку отримав «Детектор медіа».

«Верховна Рада України 28.01.2016 в першому читанні прийняла законопроект №3081-д, який хоча й має назву "Про державну підтримку кінематографії в Україні", але серед норм якого - вже знайомий припис - "власникам веб-сайтів, багатокористувацьких платформ, серверів або локальних мереж, постачальникам послуг технічного зберігання (хостингу), операторам, провайдерам телекомунікацій, іншим особам" блокувати сайти, які порушили (у т.ч. без будь-якої вини) чиєсь авторське право, без рішення суду», - йдеться у заяві.

У законопроекті встановлюється позасудова процедура, що дозволяє будь-якому заявнику заблокувати будь-який контент, розміщений на веб-сайті, або, за деяких умов, весь веб-сайт на невизначений час і не зобов'язує заявника звертатися до суду для вирішення питання по суті, зазначає Громадська рада.

Відмова провайдера від блокування можлива тільки «у разі якщо така вимога оформлена з порушенням норм», встановлених законопроектом, тобто - виключно з формальних причин. При відмові в блокуванні з інших причин провайдер може бути оштрафований на суму «від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян» (повторно - від 1000 до 2000). Тут і надалі під «провайдером» узагальнено розуміється «провайдер телекомунікацій, постачальник послуг технічного зберігання (хостингу), оператор, власник багатокористувацької платформи, серверу або локальної мережі, власник веб-сайту».

Громадська рада у своїх запереченнях щодо таких вимог законопроекту посилається на висновки Головного науково-експертного управління від 08.12.2015 щодо цього законопроекту (п.2 розділу ІІ. Зауваження до Прикінцевих та перехідних положень), у яких зазначено, що «врегулювання взаємовідносин суб’єктів авторського права та суміжних прав з надавачами інтернет-послуг та деякі удосконалення способів захисту авторських та суміжних прав... не мають жодного правового зв’язку з розв’язанням проблеми, на яку спрямований даний законопроект – державної підтримки кінематографії в Україні». У висновках рекомендувалося або виключити вказані пункти з пункту 3 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення», або, в разі необхідності, подавати їх у вигляді окремого законопроекту.

«Створюється прецедент, яким до Кримінального кодексу вводиться реальна відповідальність за юридично невизначені терміни ("камкордінг", "кардшейрінг"), що є неприпустимим для визначення об'єктивної сторони складу злочину», - зазначає Громадська рада.

У заяві також підкреслюється, що у провайдера немає ні права, ні можливості визначити достовірність особи заявника, його правоздатність та дієздатність (заява може подаватись також і «звичайною поштою»), а також визначати наявність і обсяг авторських прав у заявника - законопроект передбачає лише «твердження про наявність майнових прав інтелектуальної власності на об’єкт авторського права і (або) суміжних прав».

«Є реальна можливість масового блокування всіх сторінок на всіх сайтах країни з боку недобросовісного заявника шляхом зловживання можливостями наданими законом (і заявнику загрожує тільки штраф після рішення суду проти нього). Ініціатором такої процедури може стати будь-яка як юридична, так і фізична (в т.ч. і вигадана або недiездатна) особа. Представившись будь-якою юридичною особою (дані в реєстрі відкриті), будь-який зловмисник може поштовим листом заблокувати всі сторінки всіх веб-сайтів України в один день», - йдеться у заяві.

Громадська рада при Держкомтелерадіо відзначає, що потрібно покращувати законодавство щодо досудового (а не позасудового) врегулювання спорів по аудіовізуальним авторським правам і наполягає виключити з пункту 3 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» законопроекту №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» положення щодо взаємовідносин суб’єктів авторського права та суміжних прав з надавачами інтернет-послуг та способів захисту авторських та суміжних прав, зокрема - виключити підпункти 1, 2, 3, 4, 8.

Нагадаємо, 28 січня, Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Законопроект підтримали 234 депутати. Законопроект №3081-д є результатом об’єднання законопроектів № 3081 народного депутата Миколи Княжицького та № 3081-1 від «#КіноКраїни» — спільної ініціативи великих вітчизняних виробників кіно і ТБ StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Групи Україна», Film.ua Group, Star Media, Pro TV, студії «Квартал 95» та Одеської кіностудії.

 

«Детектор медіа»

Фото - Facebook Ольги Ваганової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2029
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду