У Канаді знімають художній фільм про Голодомор в Україні

У Канаді знімають художній фільм про Голодомор в Україні

19 Жовтня 2015
1463
19 Жовтня 2015
09:29

У Канаді знімають художній фільм про Голодомор в Україні

1463
У Канаді знімають художній фільм про Голодомор в Україні
У Канаді знімають художній фільм про Голодомор в Україні

Перший повнометражний художній фільм про сталінські репресії і Голодомору1932-1933 років в Україні вийде у січні 2016 року в Канаді. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на Центр досліджень визвольного руху.

 

Кінофільм канадського режисера Аяна Ігнатовича, батьки якого втекли з радянської України в часи Другої світової війни, отримав назву «Гіркий врожай». Головні ролі у фільмі зіграють зірка «Зоряних воєн» і фільмів про «Супермена» Теренс Стам і британський молодий актор Макс Айронс. В сюжеті мова йтиме про історію кохання в розпал жорстоких подій в Україні.

 

Аян Ігнатович зняв цей фільм, щоб показати громадянам західних країн, як страждали українці внаслідок агресивної політики Росії. «Як і багато українців, мої батьки пережили неймовірні страждання. Сьогодні, мабуть, немає жодного українця, який би не знав про репресії, страти, депортації і голод. Враховуючи важливість того, що сталося, і те, що за межами України мало хто знає це ті події, цю історію геноциду необхідно показати. Це важливо сьогодні», - наголосив режисер.

 

Своєю чергою експерт з питань досліджень Євразії аналітичного центру Atlantic Council (Вашингтон, США) Даян Франсі наголосив, що «головним гнобителем України була і лишається Росія, чиї лідери, такі як Володимир Путін, систематично пропагують вигадку про те, що Україна - це якась "Малоросія". Але насправді українці - самобутній народ, і їхня мова відрізняється від російської, як іспанська від французької мови. Путінські заяви не лише помилкові, а й шкідливі. Вони перегукуються з історичними знущаннями Росії над Україною».

 

Він також нагадав, що у 1933 році британська преса повідомляла про голод в Україні, але тоді США проігнорували цю інформацію, а в 1934 році Вашингтон офіційно визнав СРСР, і Йосип Сталін зайняв місце в Лізі націй. «Сьогодні російському вторгненню в Україну також не приділяють належної уваги, попри те, що Україна - одна з найбільших країн Європи з 45-мільйонним населенням», - додав пан Франсі.

 

У жовтні 2008 року Європарламент визнав Голодомор злочином проти людства.

 

Нагадаємо, у листопаді 2014 року  Архів Служби безпеки України спільно з Центром досліджень визвольного руху виклали у вільний доступ унікальні світлини селянських повстань, що передували Голодомору. Крім того, в інтернеті з'явилися щоденники очевидців геноциду.

 

Український інститут національної пам'яті звернувся до Київської міської ради із пропозицією вшанувати пам'ять великого друга України, британського дослідника, що прямо назвав Голодомор 1932 - 1933 років геноцидом українського народу,  Роберта Конквеста, назвавши одну із столичних вулиць на його честь.


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду