Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України

Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України

9 Жовтня 2015
2786
9 Жовтня 2015
09:27

Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України

2786
Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України
Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич, яка стала володарем Нобелівської премії з літератури, звинуватила Росію у вторгненні в Україну. Про це вона заявила на прес-конференції в Мінську, йдеться у репортажі білоруського видання «Радіо Свобода».

 

«Це - окупація, це - іноземне вторгнення», - заявила Світлана Алексієвич на прес-конференції.

 

Письменниця сказала, що Білорусь - її рідна країна, рідна земля, але рідною вона також вважає Україну.  Вона згадала своїх бабусю і маму - українок. Вона зізналася, що плакала, коли бачила на Майдані фотографії убитих під час подій у центрі Києва в лютому 2014 року.

 

«Я люблю добрий російський світ, гуманітарний російський світ, але я не люблю російський світ Берії, Сталіна і Шойгу», - сказала літераторка.

 

Водночас прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи заяву лауреатки Нобеля, заявив, що білоруська письменниця Світлана Алексієвич не має необхідної інформації, щоб дати «позитивну оцінку» ситуації в Україні, повідомляє російське інформагентство «РИА Новости».

 

«Я не пам'ятаю, що президент в курсі зараз цієї заяви. Безумовно, всі напевно вітають її з присудженням Нобелівської премії. Але, безумовно, по всій видимості, Світлана (Алексієвич) просто не має інформації для того, щоб дати позитивну оцінку того, що відбувається на Україні», - дослівно цитує агентство Дмитра Пєскова.

 

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко привітав Світлану Алексієвич з присудженням Нобелівської премії з літератури за 2015 рік.

 

«Ваша творчість не залишила байдужими не тільки білорусів, але й читачів у багатьох країнах світу. Щиро радий за Ваш успіх. Дуже сподіваюся, що Ваша нагорода послужить нашій державі і білоруському народу», - сказано у привітанні Олександра Лукашенка на його сайті.

 

Президент побажав Світлані Алексієвич здоров'я, щастя і нових творчих здобутків на благо рідної Білорусі.

 

Раніше Алексієвич заявила, що протягом дня, після того, як стало відомо про присудження премії, жоден з білоруських чиновників, включно з президентом Лукашенком, її не привітав, повідомило видання «Белорусский партизан». «Взагалі цікаво, як поведеться в цій ситуації Лукашенко», - сказала письменниця, пожартувавши при цьому, що біатлоністці Дарині Домрачевій за олімпійське золото дали Героя Білорусі.

 

«Українська правда» зазначає, що Світлана Алексієвич неодноразово виступала з критикою білоруського керівництва, зокрема, в одному з інтерв'ю назвала Олекчсандра Лукашенка психопатом. За критику президента письменницю багато років не друкують у Білорусі. Незважаючи на численні міжнародні нагороди, жодними білоруськими нагородами вона не відзначена. Якийсь час письменниця вимушена була жити і працювати за кордоном.

 

Нагадаємо, 8 жовтня Нобелівську премію з літератури 2015 року отримала відома письменниця з Білорусі Світлана Алексієвич. Літераторку нагородили за «її поліфонічні твори, пам'ятники стражданням і мужності у наш час». Письменниця народилася у 1948 році Станіславові, УРСР (нині Івано-Франківськ, Україна), пізніше її родина переїхала до Білорусі.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2786
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Игорь
3094 дн. тому
Бродский,Горбачёв,Солженицын и тп получили нобелевские премии за антироссийские выступления....СССР кофисковала у клана НОбелей бакиеские местораждения нефти и сибирские золота...Вот и весь сыр-бор
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду