Виходять друком книги інтерв’ю з українськими письменниками журналістки Тетяни Терен

Виходять друком книги інтерв’ю з українськими письменниками журналістки Тетяни Терен

9 Вересня 2015
1980
9 Вересня 2015
11:52

Виходять друком книги інтерв’ю з українськими письменниками журналістки Тетяни Терен

1980
Виходять друком книги інтерв’ю з українськими письменниками журналістки Тетяни Терен
Виходять друком книги інтерв’ю з українськими письменниками журналістки Тетяни Терен

У жовтні в «Видавництві Старого Лева» вийдуть дві збірки інтерв'ю з сучасними українськими письменниками, записані журналісткою Тетяною Терен у рамках проекту «RECвізити. Антологія письменницьких голосів». Про це пані Терен повідомила «Детектор медіа».

 

Проект «RECвізити. Антологія письменницьких голосів» покликаний зберегти думки, переконання, позиції, оцінки, творчі і життєві правила 20 сучасних українських авторів.  В інтерв'ю письменники розповідають про своїх батьків, місця народження і сім'ю, згадують учителів і колег, діляться письменницькими секретами, розмірковують про любов, віру і сенс життя.

 

У першій книзі - розмови з Ю. Андруховичем, В. Вовк, Л. Вороніною, В. Голобородьком, Л. Денисенко, А. Дімаровою, І. Дзюбою, І. Драчем, С. Жаданом та О. Забужко. До другої книги ввійдуть  інтерв'ю з Ю. Іздриком, І. Калинцем, М. Кіяновською, І. Малковичем, Ю. Мушкетиком, Д. Павличком, Г. Пагутяк, Т. Прохаськом, І. Роздобудько та Ю. Щербаком.

 

 

Передмову до проекту написала телеведуча Мирослава Барчук. Книги будуть проілюстровані світлинами київського фотографа Олександра Хоменка.

 

«Задум цього проекту виник 2008 року, коли не стало письменника Юрія Покальчука. Тоді, перечитавши і переглянувши десятки його інтерв'ю, я з болем усвідомила, що Пако нікому не розповів про важливі сутнісні речі - про те, у що він вірив, що любив, чого боявся, чого прагнув... Так само я усвідомила, що попри постійну присутність Покальчука в медіа, жоден із наших телеканалів не записав із ним великої глибокої розмови. Не лише з ним...», -  пояснила Тетяна Терен.

 

Журналістка також зазначила, що впродовж кількох років зверталася з ідеєю проекту про українських письменників до керівників українських телеканалів, але там їй повідомляли, що на культурні проекти завжди дуже складно знайти кошти.

 

«Врешті, два роки тому разом з фотографом Олександром Хоменком ми вирішили робити це самотужки - записувати і фотографувати наших авторів, щоразу по можливості знімаючи кожну з розмов і на відео. Упорядкувавши перші дві книги інтерв'ю, я усвідомила, що передовсім - це проект про покоління і неперервність літературного процесу», - розповіла пані Терен.

 

В інтерв'ю не ввійшли запитання журналістки - вони записані як монологи героїв. Тетяна Терен додає, що сподівається продовжити роботу над «RECвізитами» в майбутньому.

 

Вона також уточнила, що більшість інтерв'ю, які увійдуть до книг, будуть опубліковані вперше. Частина розмов у скороченому вигляді виходила на сторінках журналу «Березіль», на сайті «Українська правда. Життя» та газетах «Україна молода» і «Високий замок».

 

Допрем'єрна презентація книжкового проекту «RECвізити. Антологія письменницьких голосів» відбудеться в рамках Форуму видавців 12 вересня о 17.00 у конференц-залі Палацу мистецтв у Львові. У ній візьмуть участь літературознавець Віра Агеєва, автори та герої проекту.

 

Нагадаємо, 10-20 вересня в рамках Форуму видавців у Львові відбудеться фотовиставка «RECвізити» київського фотографа Олександра Хоменка, який працює для українських та зарубіжних ЗМІ. Він розповів, що більшість інтерв'ю записувалися вдома у письменників, що створювало особливу інтимну атмосферу, а також додавало багато важливих деталей до портретів героїв.

 

Тетяна Терен- журналістка, кураторка книжкових проектів та літературних програм. Закінчила відділення журналістики Харківського національного університету ім. В. Каразіна. Працювала в літературному журналі «Березіль», ведучою книжкової програми «Книжковий кошик» на харківському телеканалі «А/ТВК», керівником прес-офісу видавництва «Грані-Т», шеф-редактором проекту "Простір ідей" на 5 каналі та ін. Друкувалася у виданнях «Україна молода», «День», «Високий замок», «Український тиждень», «Українська правда. Життя». Нині співпрацює з журналом Harper's Bazaar. Кураторка літературної програми PinchukArtCentre. Упорядниця книги «Літопис самовидців. Дев'ять місяців українського спротиву» («Комора», 2014).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1980
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду