Члени журі Каннського відеофестивалю вимагають звільнити Сенцова та Кольченка

Члени журі Каннського відеофестивалю вимагають звільнити Сенцова та Кольченка

29 Серпня 2015
3031
29 Серпня 2015
14:32

Члени журі Каннського відеофестивалю вимагають звільнити Сенцова та Кольченка

3031
Члени журі Каннського відеофестивалю вимагають звільнити Сенцова та Кольченка
Члени журі Каннського відеофестивалю вимагають звільнити Сенцова та Кольченка

Члени журі Каннського міжнародного відео фестивалю вимагають негайно звільнити несправедливо засуджених у Росії українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка. Про це йдеться в їхній заяві, яку поширив у Facebook один із членів журі - російський кінокритик Борис Нелепо.

 

«Ми, члени журі Каннського міжнародного відеофестивалю, шоковані протиправним процесом і вердиктом російського суду, що засудив нашого колегу - українського режисера Олега Сенцова - до 20 років ув'язнення. Знаючи приклади політичних процесів у російській історії, вважаємо абсурдним обвинувачення в тероризмі щодо Сенцова та іншого фігуранта цієї справи Олександра Кольченка, засудженого на 10 років. Ми висловлюємо нашу солідарність із несправедливо засудженими та вимагаємо їх негайного звільнення», - йдеться в заяві.

 

Заяву підписали:

Леонід Бажанов (мистецтвознавець, куратор, художній керівник Державного центру сучасного мистецтва, Росія), голова журі;

Ангеліка Рамлов (куратор, Arsenal - Institute for Film and Video Art, Німеччина);

Пім Звієр (режисер, Нідерланди);

Борис Нелепо (кінокритик, Росія);

Педру Фернандеш Дуарте (продюсер, Португалія);

Герман Лукомніков (поет, Росія).

 

Нагадаємо, 25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму.  Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Після оголошення вироку та запитання судді про те, чи він зрозумілий обвинувачуваним, Олег Сенцов та Олександр Кольченко почали співати гімн України.

 

Президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Кабінет Міністрів України схвалив подання до Європейського суду з прав людини четвертої скарги на Росію за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

Світовий конгрес українців закликав міжнародне співтовариство вимагати негайного звільнення Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду