Стартував конкурс на здобуття премії Президента України «Українська книжка року»

Стартував конкурс на здобуття премії Президента України «Українська книжка року»

28 Серпня 2015
2212
28 Серпня 2015
10:22

Стартував конкурс на здобуття премії Президента України «Українська книжка року»

2212
Стартував конкурс на здобуття премії Президента України «Українська книжка року»
Стартував конкурс на здобуття премії Президента України «Українська книжка року»

Державний комітет телебачення і радіомовлення України оголошує прийом заявок для участі в конкурсі на здобуття щорічної премії Президента України «Українська книжка року». Про це повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

Заявка на участь в конкурсі відповідно до положення про щорічну премію Президента України «Українська книжка року», затвердженого Указом Президента України від 16 грудня 2009 року № 1058, подається Держкомтелерадіо до 15 листопада 2015 року разом із виданням. У заявці повинна міститися інформація про видання, що висувається на здобуття премії, автора (співавторів) виданого твору, видавництво або видавничу організацію, рік видання, тираж, обґрунтування висунення видання на здобуття премії, а також анотації на видання.

 

Премія присуджується в таких номінаціях:

-за видатні досягнення у галузі художньої літератури - книжковому виданню творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури;

-за вагомий внесок у розвиток українознавства - книжковому виданню творів, які формують знання про Україну, її народ, історію, культуру, науку, довідковому, енциклопедичному, краєзнавчому або картографічному виданню, виданню іншого твору україністики;

-за сприяння у вихованні підростаючого покоління - книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів.

 

Висунення видань на здобуття премії здійснюється з дотриманням законодавства про інтелектуальну власність.

 

На здобуття премії висуваються книжкові видання українською мовою, видані в Україні протягом останніх трьох років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття премії.

 

Видання, висунуті на здобуття премії, мають бути довершені за змістом та видані на високому естетичному, художньому, поліграфічному рівні.

 

Заявку та видання (в 2-х примірниках) з поміткою «Щорічна премія Президента України «Українська книжка року» необхідно надсилати до Держкомтелерадіо України за адресою: 01001, м. Київ, вул. Прорізна, 2. Контактний телефон : (044) 278-87-56.

 

Нагадаємо, 4 лютого 2015 року в Держкомтелерадіо відбулося засідання Комітету з присудження щорічної премії Президента України «Українська книжка року». У номінації «За видатні досягнення у галузі художньої літератури» премію пропонується присудити тритомнику Левка Різника. Видавцем книг «Самотність пророка або Добрий Ангел Івана Франка», «Поет і владика», «Доктор і професор» - є державне підприємство «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ». У номінації «За вагомий внесок у розвиток українознавства» серед 33 претендентів переможцем визначено видання «Вулицями старого Києва» Ольги Друг. Видавець - державне підприємство «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ». У номінації «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» серед 40 учасників конкурсу видань премію запропоновано присудити книжці «З Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі» Андрія Топачевського. Видавець - національне видавництво дитячої літератури «Веселка».

 

На Київській книжковій виставці до Дня знань, співзасновником та співорганізатором виставки є Державний комітет телебачення і радіомовлення України, відбулось нагородження лауреатів премії Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2014 рік та премії ім. Івана Франка у галузі інформаційної діяльності за 2015 рік.

 

У липні Комітет з премії ім. Івана Франка у галузі інформаційної діяльності визначив цьогорічних лауреатів премії.  Лауреатом премії 2015 року у номінації «За кращу публікацію у друкованих ЗМІ» визнано документальну повість Сергія Сай-Боднара і Петера Хоманна «Любов і смерть Магди Хоманн». У номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» перемогу здобув документальний фільмОлександра Домбровського (ДТРК «Культура») «Дмитро Дорошенко. Мої спомини про недавнє минуле. (1914-1920)».  Найкращим радіотвором визнано програму  журналіста Сумської ОДТРК Олександра Бабурова «Засвіт встали козаченьки», присвячену його землякам-офіцерам, які загинули під час виконання бойових завдань в ході АТО. У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» перемогла книга упорядниківМиколи Ротмана, Євгена Філя, Олександра Гуцалова «Тарас Шевченко у пам'яті поколінь», видана ПП «Лідер» (Тернопіль).

 

У лютому Державний комітет з питань телебачення та радіомовлення голосуванням визначив цьогорічних переможців урядової премії ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей. У номінації «Кінотвори» перемогу здобув анімаційний серіал «Це наше і це твоє» телеканалу «Плюсплюс». Автор проекту - генеральний продюсер каналу Іванна Найда. У номінації «Художнє оформлення книжок» найбільше голосів набрало видання «Квітко моя чарівна» в оформленні Яни Кернер-Вернер (видавництво «АВІАЗ»). У номінації «Театральні вистави» відзначили постановку «Котигорошко» Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок. У категорії «Літературні твори» перемогла книжка «Хлопчик з планети "Ч" та Вогняні Пси» Віктора Терена (видавництва «Веселка», «Навчальна книга - Богдан»). 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду