Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров

Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров

8 Серпня 2015
6554
8 Серпня 2015
09:27

Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров

6554
Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров
Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров

Юрія Гукова (Асєєва) звільнено після півтора місяці перебування у СІЗО на особисте поручительство. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

 

Пан Гуков - журналіст, громадський діяч, екс-айдарівець.

 

«Юрія звільнили з Криворізького СІЗО після ухвали Апеляційного суду м. Києва (Вячеслав Дзюбін - головуючий, судді Денис Мосенко, Дмитро Сокуренко) про заміну утримання під вартою на особисте поручительство та рішення суду в Кривому Розі (суддя Юрій Мельник) про негайне звільнення Юрія Гукова з-під варти за статтею 206 КПК.», - зазначив правозахисник.

 

Як акцентує Євген Захаров, Юрія Гукова обвинувачують у вчиненні розбою (частина третя статті 187). Це звинувачення директор Харківської правозахисної групи назвав «безпідставним». «Ще доведеться далі. боротися за його долю і долю трьох його дітей, мати яких розстряліли 23 травня», - додав він.

Нагадаємо, Юрій Гуков був затриманий 23 червня. 25 червня за рішенням суду він потрапив до СІЗО. За даними ХПЗ, розбійний напад, у якому його звинувачують, нібито було вчинено 4 червня 2014 року на громадянина С, який є сепаратистом.

 

За заними ХПЗ, на початку червня четверо айдарівців, у тому числі Юрій Гуков, отримали усний наказ комбата затримати цього сепаратиста: «Виконуючи цей наказ, вони прийшли в квартиру С. При них, природно, була зброя. Але затримувати його не стали: в будинку знаходилася дружина С. і маленький син, дружина підняла крик, збіглися люди. Вони відібрали у господаря квартири ноутбук та мобільний телефон як носії можливої оперативної інформації і пішли. Ні грошей, ні цінностей, ні машини айдарівці не забрали - і не думали це робити. Вони виконували наказ командування».

 

Провадженням займається Головна військова прокуратура України, а розслідування доручено військовій прокуратурі Кривого Рога.

 

Невдовзі після цього випадку в Юрія Гукова виникли розбіжності з керівництвом «Айдару». За даними ХПЗ, пан Гуков виступав проти мародерства і катувань полонених. Через це, як повідомляють правозахисники, пана Гукова арештували і посадили в підвал («Детектор медіа» писала про цей інцидент наприкінці червня 2014 року). Батальйон звинуватив пана Гукова в розкраданні зброї та прицілу до гвинтівки. Зрештою, через кілька днів пана Гукова звільнили з-під арешту, і він залишив «Айдар».

 

Наприкінці серпня пан Гуков переїхав до Харкова і почав працювати в Харківській правозахисній групі журналістом.

 

Дружина Юрія Гукова Ганна, теж журналіст, натомість підтримувала сепаратистів і не захотіла виїжджати до Харкова. Незабаром вона стала прес-секретарем одного з лідерів сепаратистів Олексія Мозгового. Юрію Гукову вдалося забрати до Харкова старшу доньку 12 років, а двоє молодших дітей залишилися в Алчевську з дружиною та її баттками. 

 

23 травня 2015 року дружина пана Гукова загинула разом з Олексієм Мозговим і його оточенням, коли були розстріляні три машини, в яких вони їхали.

 

За даними ХПЗ, Юрій Гуков проводив власне розслідування цього замаху. 23 червня він приніс заяву про злочин - вбивство дружини - у Харківський міськвідділ міліції. Там його й затримали, оскільки він з початку березня 2015 року перебував у розшуку за звинуваченням у розбійному нападі на С.

 

Юрій Гуков проживав у місті Алчевську Луганської області, був організатором проукраїнських мітингів у місті. 2 травня 2014 року вступив до лав батальйону «Айдар», що тільки почав формуватися, був у числі п'яти перших, що заснували батальйон.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6554
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду