Олег Наливайко заявив, що  втрата ЗМІ державного і комунального статусу не призведе до їх «антидержавності»

Олег Наливайко заявив, що втрата ЗМІ державного і комунального статусу не призведе до їх «антидержавності»

16 Липня 2015
1831
16 Липня 2015
10:38

Олег Наливайко заявив, що втрата ЗМІ державного і комунального статусу не призведе до їх «антидержавності»

1831
Олег Наливайко заявив, що  втрата ЗМІ державного і комунального статусу не призведе до їх «антидержавності»
Олег Наливайко заявив, що  втрата ЗМІ державного і комунального статусу не призведе до їх «антидержавності»

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, перебуваючи з робочим візитом на Волині, заявив, що реформуванню державних і комунальних ЗМІ заважають міфи, зокрема про начебто втрату «державницьких позицій». Про це повідомляє прес-служба відомства.

 

Олег Наливайко і голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зустрілись з редакторами друкованих ЗМІ області та видавцями книжкової продукції. Присутні провели двогодинну дискусію про реформи у медіасфері та видавничій галузі.

 

«На мій погляд, у реформуванні медіа існує два міфи. Перший: влада - ефективний власник медіаресурсів, і другий: якщо державний або комунальний статус телекомпаній, редакцій змінити на суспільний, громадський, то відразу проекти будуть антидержавні і втратять інтерес до висвітлення життя місцевих громад», - сказав Олег Наливайко.

 

За його словами, існуючи наклади та рейтинги більшості державних та комунальних медіапроектів, рівень зарплат, технічної оснащеності, обсяг фінансування говорять про доцільність пошуку іншої організаційно-правової форми. «І європейський досвід, де влада не має своїх медіаресурсів, а успішно працює з приватними або суспільними мовниками, редакціями, ще раз підтверджує цю тезу», - підкреслив голова Держкомтелерадіо.

 

Що стосується проукраїнськості, то, за словами Олега Наливайка,  це позиція журналістів, яка формується власними переконаннями і запитом читачів та глядачів, а не адміністративним впливом. «Так само, як і пріоритет висвітлення життя регіону - це в першу чергу запит споживача», - сказав він.

 

Олег Наливайко також ознайомився з ходом підготовки до впровадження суспільного телерадіомовлення Волинської ОДТРК, та відвідав Волинську обласну друкарню, де обговорив можливості розширення виробництва найбільшого в області поліграфічного підприємства системи ДАК  «Укрвидавполіграфія». Учасники наради обговорили також можливості співпраці між видавцями - місцевими та центральними органами влади у царині книговидання. Зокрема, участь видавництв області у Франкфуртській книжковій виставці-ярмарці та у програмі «Українська книга».

 

Нагадаємо, 17 червня Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політикипідтримав законопроект № 1123 «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», зареєстрований 1 грудня 2014 року народними депутатами Миколою Томенком та Олександром Абдулліним. Комітет рекомендує парламент прийняти законопроект у першому читанні за основу та в цілому.

 

Законопроект передбачає, що реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у два етапи: перший - протягом одного року з дня набрання чинності законом та другий - протягом наступних двох років.

 

На першому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які звернулися з відповідними клопотаннями та були внесені до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо.

 

На другому етапі здійснюється реформування друкованих ЗМІ та редакцій, які не реформовані на першому етапі.

 

Секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ), директор Коледжу преси та телебачення Гліб Головченко звернувся до голови Конституційної комісії Володимира Гройсмана з проханням внести зміни до Конституції України щодо заборони державі та органам місцевого самоврядування засновувати та видавати медіа

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду