Ранковий показ на ОМКФ-2015 розпочався з привітання Олега Сенцова з днем народження

Ранковий показ на ОМКФ-2015 розпочався з привітання Олега Сенцова з днем народження

13 Липня 2015
2180
13 Липня 2015
11:49

Ранковий показ на ОМКФ-2015 розпочався з привітання Олега Сенцова з днем народження

2180
Ранковий показ на ОМКФ-2015 розпочався з привітання Олега Сенцова з днем народження
Ранковий показ на ОМКФ-2015 розпочався з привітання Олега Сенцова з днем народження

13 липня ранковий прес-показ на 6-му Одеському міжнародному кінофестивалі (ОМКФ) розпочався з привітання з днем народження українського кінорежисера Олега Сенцова, якого вже понад рік незаконно ув'язнено в Росії за звинуваченням у тероризмі. Про це повідомляє кореспондент «Детектор медіа» з Одеси.

 

Сьогодні Олегу Сенцову виповнюється 39 років.

 

Перед показом фільму української режисери Єви Нейман «Пісня пісень» на екрані з'явився текст привітання Олегу Сенцову, у якому зазначалося, зокрема «Команда Одеського міжнародного кінофестивалю бажає свободи і миру Олегу і Україні» .

 

Нагадаємо, 11 травня 2014 року кінорежисер Олег Сенцов та троє інших українських громадян були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи. 

 

10 липня суд у Росії залишив Олега Сенцова за гратами і призначив засідання на 21 липня.

 

У березні заступник голови Європейської кіноакадемії (European film academy), продюсер Майк Дауні написав колонку до відомого журналу The Variety про ситуацію, в якій опинився український режисер. Звільнення Олега Сенцова вимагали Національна спілка кінематографістів України, Кіносоюз Росії, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ), Берлінська Академія мистецтв , діячі польського кінематографу та інші інституції.

 

Минулого року на Міжнародному кінофестивалі у Каннах Агнєшка Холланд закликала звільнити режисера з-під арешту. Польська режисерка застерегла: «Добре знаємо, що переслідування діячів культури політичним режимом завжди означає перетворення цього режиму на диктатуру».

 

Тоді 37 тисяч осіб підписали петицію з закликом про звільнення Олега Сенцова. Серед режисерів, які просили за українського митця, були, крім Агнєшки Холланд, Педро Альмодовар, Роберто Бенін'ї, Фолькер Шльондорф, Вім Віндерс, Анджей Вайда та інші.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2180
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду