Потьомкінські сходи в Одесі набули статусу скарбу європейської кінокультури

Потьомкінські сходи в Одесі набули статусу скарбу європейської кінокультури

12 Липня 2015
2734
12 Липня 2015
10:51

Потьомкінські сходи в Одесі набули статусу скарбу європейської кінокультури

2734
Потьомкінські сходи в Одесі набули статусу скарбу європейської кінокультури
Потьомкінські сходи в Одесі набули статусу скарбу європейської кінокультури

11 липня в рамках 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ) на Потьомкінських сходах відбулося врочисте відкриття пам'ятного знака Європейської кіноакадемії (European Film Academy) «Скарб європейської кінокультури». Про це повідомляється на сайті фестивалю.

 

Член Ради Європейської кіноакадемії Марек Розенбаум зазначив, що це місце відоме кожному, хто має відношення до кіно, завдяки геніальному режисерові та його монтажу.

 

«Для мене величезна честь виступати сьогодні від імені Ради кіноакадемії. Уперше я побачив сцену зі сходами з «Броненосця Потьомкіна» близько 50 років тому, а сьогодні я вперше бачу її на власні очі», - сказав кінематографіст.

 

На церемонії відкриття пам'ятного знака також були присутні президент фестивалю Вікторія Тігіпко, виконавчий продюсер Юлія Сінькевич та генеральний директор кінокомпанії «Артхаус трафік Україна» Денис Іванов.

 

На першому ОМКФ шість  років тому на Потьомкінських сходах віюдувся показ «Броненосця Потьомкіна» Сергія Энзейштейна в музичному супроводі симфонічного оркестру. З того часу масштабний кінопоказ німої класики під відкритим небом став традицією кінофестивалю. Щороку на знаменитих Потьомкінських сходах збирається більше 15 тисяч глядачів.

 

11 липня в цьому місці також відбувся кіноперформанс: англійський композитор-мінімаліст Майкл Найман разом з камерним оркестром Michael Nyman Band представив своє авторське музичне оформлення класичного німого фільму Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом». 

 

Прес-служба ОМКФ інформує, що Потьомкінські сходи стали п'ятим об'єктом в списку «Скарбів європейської кинокультури». Такі знаки вже встановлені в Ліоні (Франція) на будинку, де народилися брати Люм'єр; науково-методичному кабінеті-музеї С. Эйзенштейна в Москві; Центрі Бергмана на острові Форі (Швеція) і музеї «Світ Тоніно Гуерра» у Пеннабіллі (Італія).

 

Нагадаємо, 11 липня на Одеському міжнародному кінофестивалі також відбулася прем'єра стрічки «Лобстер» Йоргоса Лантімоса. Як передає кореспондент «Детектор медіа», показ фільмів викликав значну увагу глядачів, кінокритиків, журналістів.

 

Як писала «Детектор медіа», в конкурсній програмі ОМКФ-2015 буде представлено 24 українські фільми.

 

«Детектор медіа»

Фото - ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду