11 липня – перший допрем’єрний показ фільму «Серце мами Гонгадзе» в Україні

11 липня – перший допрем’єрний показ фільму «Серце мами Гонгадзе» в Україні

9 Липня 2015
3546

11 липня – перший допрем’єрний показ фільму «Серце мами Гонгадзе» в Україні

3546
11 липня – перший допрем’єрний показ фільму «Серце мами Гонгадзе» в Україні
11 липня – перший допрем’єрний показ фільму «Серце мами Гонгадзе» в Україні

Допрем'єрний показ стрічки В'ячеслава Бігуна «Серце мами Гонгадзе» пройде 11 липня о 15.00 в закарпатському Тячеві. Перший такий показ в Україні (попередній пройшов у Парижі) відбудеться за участі родини Лесі Гонгадзе та членів творчої групи фільму. Показ доповнить символічна драма режисера «Страсті» - про сучасність в Україні.

 

Кінематографічний пам'ятник Лесі Гонгадзе «Серце мами Гонгадзе» - автобіографічний портрет матері, над яким творча група стрічки працювала близько трьох років. У двох частинах фільму (перша - про героїню, друга - про її дітей) оповідає сама пані Леся, її родина, подруги та колеги в Україні та Грузії, бабуся Георгія Гонгадзе та відомі персоналії - Любомир Гузар, Маріам Лордкіпіані, Вахтанг Кіпіані, Андрій Федур і Леся Крип'якевич. Доля матері розкривається на фоні історичних подій в Україні та Грузії. Загалом фільм, який знімався в Україні, Грузії, Естонії, де жила та бувала Леся Гонгадзе, й Франції, - це інтимні та її надихаючі зізнання.

 

Фільм присвячено матерям, чиї діти віддали життя за свободу України та Грузії.

 

28 червня успішно пройшов допрем'єрний показ фільму «Серце мами Гонгадзе» в Парижі. Його модерував відомий експерт українського кіно Любомир Госейко. Глядачі схвально прийняли фільм, який на їхню думку має «побачити вся Україна».

 

Зворушливу історію підсилює музика провідного композитора Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка Володимира Гронського («Циганка Аза», «Атентат», «Нескорений», «Той, що пройшов крізь вогонь» та інші), пісні відомих виконавців, як-от Святослава Вакарчука («Така як ти»), Володимира Самайди («Пісня про Львів»).

 

Великий масив кіноматеріалу не увійшов до головного фільму. В березні вийшов короткометражний фільм «Шевченко живе. Зізнання Лесі».

 

Безкоштовний показ 11 липня прийме кінотеатр ім. Т. Шевченка відділу культури Тячівської РДА (Тячів, вул. Гагаріна, 10).

 

 

В'ячеслав Бігун - професійний правник і кіномитець. Очолював всеукраїнські об'єднання студентів-правників і молодих юристів України. Як режисер В'ячеслав Бігун відомий такими стрічками, як «Мати. В ім'я мільйонів» (за мотивами оповідання О. Довженка «Мати»), «Пенальті правосуддя» (історія боротьби за справедливість скаліченого футболіста), «Я і є вона» (вперше переказана історія партизанки Василини), які здобули міжнародне визнання.

 

«Задум фільму з'явився влітку 2012 року в Ірландії. Того літа, ще працюючи в Європейському суді з прав людини, займався у місцевій кіношколі, читав А. Тарковського. Нам доручили представити ідею потенційного фільму на конкурс задумів. За Тарковським вибір теми - питання морального обов'язку. Розмірковуючи про це, пригадав пам'ятну зустріч із пані Лесею Гонгадзе у вересні 2008 року, коли готував огляд «справи Гонгадзе», працюючи головним редактором юридичної газети. Тоді пані Леся вразила мене своєю простотою й величністю; й трагічною долею - уособленням історії самої України. У нас виникла взаємна симпатія, що згодом матиме важливе значення в співпраці й над фільмом. Про що? Про невідому Лесю Гонгадзе, непочуту, нескорену. Проте, в 2012-ому спочатку мені відповіли відмовою: не вдалося відразу зв'язатися з нею самою, бо вона була в Тбілісі, а родина закономірно охороняла її приватне життя. Отож, написав їй листа. Вона пригадала мене. Й одного дня ми поговорили телефоном: вона відразу запросила до себе в гості - «приїздіть, чекаю», каже. Порадившись зі своїм колегою, нині продюсером Юрієм Чижмарем зі Львова, ми придбали камеру, зібрали грошей, й разом із ще одним колегою та й за повної підтримки грузинських друзів, поїхали. Попереду були тижні спілкування та фільмування з пані Лесею в Грузії та Україні. Тривала монтажна робота. Написання чудової музики... Фільм став можливим завдяки доробку багатьох людей. В 2013 році, 30 листопада в тій роковій для України 4-ій годині ранку, вона відійшла у вічність. Залишивши по собі світлу пам'ять, яку й частково відтворює фільм «Серце мами Гонгадзе»», - сказав режисер.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3546
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду