У Польщі відбудеться фестиваль «Дні Сергія Параджанова»

У Польщі відбудеться фестиваль «Дні Сергія Параджанова»

9 Липня 2015
2157

У Польщі відбудеться фестиваль «Дні Сергія Параджанова»

2157
У Польщі відбудеться фестиваль «Дні Сергія Параджанова»
У Польщі відбудеться фестиваль «Дні Сергія Параджанова»

10-11 липня  у Центрі мистецтва «Форт Сокольницького» у Варшаві (Польща) відбудеться міжнародний фестиваль «Дні Сергія Параджанова», присвячений видатному кінорежисерові, художнику, творчість якого великою мірою пов'язана з Україною.  Про це повідомляють організатори фестивалю.

 

У програмі фестивалю демонстрація кінострічки Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» та реставрованого фільму «Саят-Нова», який 1973 року вийшов на екрани під назвою «Колір граната» в редакції Сергія Юткевича. Робота над відновленням стрічки тривала понад три роки. Фахівці з Італії, Франції, Росії, Вірменії не тільки повернули їй яскраві кольори та чистий звук, але й оригінальну авторську версію монтажу, яку в радянські часи мало хто бачив.

 

Серед заходів «Днів Сергія Параджанова» - театралізоване фольклорне дійство «Весільні фрески або Квітка для Параджанова» Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара», показ документального фільму «Небезпечно вільна людина» (режисер Роман Ширман), творчий вечір «Гранат і яблуко: Параджанов і Гуерра», на який запрошено Лору Гуерра, вдову видатного італійського кінодраматурга, поета і художника Тоніно Гуерра. Колись він згадував про Сергія Параджанова:  «Кожне спілкування з ним я сприймав як чергове знайомство. Це стосувалося його чарівної присутності, яку відчував завжди й скрізь, де б не був... Я дихав повітрям його казок».

 

На гостей фестивалю чекають також виставки живопису знаних українських митців Бориса Єгіазаряна («Вогнем любові») та Катерини Косьяненко («Тіні забутих предків»).

 

Дні Сергія Параджанова у Варшаві пройдуть за підтримки Посольства України в Польщі та Посольства Польщі в Україні, за участю Надзвичайного і Повноважного Посла України у Республіці Польща Андрія Дещиці та Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Генріка Літвіна, почесних гостей.

 

Відкриття фестивалю відбудеться 10 липня о 20.00 у Центрі мистецтва «Форт Сокольницького»  (Варшав, вул.Стефана Чарнецького, 51).

 

Нагадаємо,  віце-прем'єр-міністр - міністр культури В`ячеслав Кириленко ініціює відзначення 50-річчя прем'єри фільму «Тіні забутих предків» у вересні цього року.  Ініціатива стала темою зустрічі пана Кириленка з головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком, головою Національної спілки кінематографістів Сергієм Тримбачем, генеральним директором Національного центру Олександра Довженка Іваном Козленком і керівником відділу кіноредакції телеканалу «1+1» Андрієм Алферовим. У зустрічі також взяла участь народна артистка Україна Лариса Кадочникова, яка зіграла у фільмі головну жіночу роль.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2157
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду