Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ

Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ

7 Липня 2015
1694

Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ

1694
У епізоді її фільму «Варя», посвідчення на який відкликано у Росії, згадується «Правий сектор»
Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ
Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ

Російська кінорежисер-документаліст Олена Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури Володимира Мединського, у якому  просить роз'яснити процедуру визначення того, чи є в аудіовізуальному творі «висвітлення екстремізму». Про це повідомляє Kinote.

 

У червні стрічка Олени Полуніної «Варя» потрапила в число заборонених для російського глядача картин. Як розповіла пані Полуніна в своєму інтерв'ю, продюсер фільму  отримала листа Мінкультури РФ, у якому говорилося, що прокатне посвідчення у фільму відкликають через «висвітлення діяльності екстремістської організації».

 

Перед цим кінокартину було представлено у конкурсах російських кінофестивалів «Докер» і «Рух», а також  показано в рамках російських програм Московського міжнародного кінофестивалю. Після відкликання прокатного посвідчення творці фільму вирішили викласти його у відкритий платний доступ на відеохостингу Vimeо.

 

Дія стрічки відбувається навесні 2014 в Україні, куди їде проста вчителька математики з Москви, щоби познайомитися з українськими друзями за листуванням. Героїня фільму зустрічає різних людей, в тому числі - і політичних активістів. Так, в одному з епізодів йдеться про «Правий сектор».

 

У своєму листі Олена Полуніна зазначає, що стрічка є «об'єктивно гуманістичною картиною», яка при цьому була знята «без будь-якої держпідтримки». Також Полуніна ставить питання пану Мединському про те,  яка в принципі процедура визначення того, чи є в аудіовізуальному творі «висвітлення екстремізму».

 

«Лишається гадати, невже коротка поява на екрані активістів забороненої в РФ, але щодня демонстрованої на екранах ТБ організації (до речі, за сюжетом вона заарештувала і героїню, і знімальну групу) так перелякало чиновників?», - пише Олена Полуніна.

 

Нагадаємо, цього річ  картина Олени Полуніної «Непал форева» перемогла в конкурсі CinemaXXI Римського кінофестивалю, брала участь в російських програмах ММКФ,

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1694
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду