У Росії падають касові збори від прокату власних фільмів – росіяни більше дивляться іноземне кіно

У Росії падають касові збори від прокату власних фільмів – росіяни більше дивляться іноземне кіно

6 Липня 2015
2518

У Росії падають касові збори від прокату власних фільмів – росіяни більше дивляться іноземне кіно

2518
У Росії падають касові збори від прокату власних фільмів – росіяни більше дивляться іноземне кіно
У Росії падають касові збори від прокату власних фільмів – росіяни більше дивляться іноземне кіно

Касові збори російських фільмів впали за рік на 3,3%, при цьому доходи вітчизняних кінотеатрів зросли з січня на 3,7 відсотка, але це відбулося за рахунок іноземної продукції. За підсумками прокату в плюс вийшли тільки чотири російські фільми, а в сукупності вітчизняні продюсери втратили, за попередніми підрахунками експертів,  142, 3 млн.доларів, повідомляє російське видання «Коммерсант».

 

За даними Movie Research, у першому півріччі минулого року частка глядачів вітчизняних фільмів становила 25,1%, цього року - 23,9%, частка зборів знизилася з 23,8% до 22,2%.

 

Всього в січні - червні в прокат вийшли 59 російських картин, на їх виробництво продюсери затратили 187, 6 млн. доларів, підрахували в kinodata.pro. Таким чином, виходячи з того що 50% зборів з прокату забирають собі кінотеатри, збитки індустрії за підсумками кінопрокату становили близько 142, 3 млн. доларів. На думку головного редактора kinodata.pro Сергія Лаврова, причина - у відсутності «російських фільмів-подій». При чому військові фільми, що фінансувалися державою, окрім «Битви за Севастополь» (інша назва - «Незламна», копродукція з Україною), провалилися в прокаті.

 

У доларах окупилися в прокаті в минулому півріччі всього три фільми: «Три богатирі: Хід конем» (виробництво СТВ, «Мельница») з бюджетом 3,5 млн. доларів і зборами 170,1 млн.доларів, копродукція з Україною «8 нових побачень» (Студія «Квартал 95», «Горад». При чому російське видання взагалі не згадує у своїй новині український продакшн - ТК) з бюджетом 2,3 млн. доларів і зборами 7,46 млн.доларів, а також «Дуxless-2» (Art Pictures Studio, «Кінослово») зі зборами 7,9 млн доларів і бюджетом 4 млн. доларів. У рублевому еквіваленті прибутковою стала також стрічка «Битва за Севастополь» (фільм знімали українська студія «Кінороб» і російська студія «Новые люди» за участі каналу «Україна» і української групи компаній Film.ua) з бюджетом 124 млн руб. і зборами у покаті 435 млн. руб. Таким чином, прибутковими у Росії виявилися чотири стрічки, дві з яких вироблені у копродукції з Україною.

 

У липні - грудні прибутковою може виявитися всього одна картина - комедійна мелодрама «Без кордонів», прогнозують в kinodata.pro.

 

Видання також повідомляє за рішення Евросюза продовжити економічні санкції відносно Росії можуть мимоволі заплатити російські кінотеатри, що демонструють фільми іноземного виробництва. Розглянути можливість стягування ПДВ з продажу квитків у кінотеатрах уряду доручив прем'єр Дмитро Медведєв.

 

У квітні депутат Держдуми від фракції ЛДПР Єгор Анісімов запропонував заборонити прокат фільмів, вироблених у країнах, які ввели санкції проти Росії. Як говориться в пояснювальній записці до законопроекту, який пан Анісімов вніс до нижньої палати, іноземну кінопродукцію «не слід вважати антиросійської», але «сам факт» отримання прибутку від її прокату в Росії «не можна вважати правильним». Проект не може бути прийнятий, в тому числі тому, що кінотеатрам буде «нічого буде показувати», зазначають в думському комітеті з культури.

 

Нагадаємо,  художній фільм «Незламна» спільного виробництва України та Росії за перший вікенд прокату переглянули понад 90 тис. глядачів, а збори першого вікенду тільки в Україні склали понад 4,5 млн грн.

 

Київський кінотеатр українського фільму «Ліра» за чотири місяці роботи зібрав чотири з половиною тисячі глядачів. У цьому кінотеатрі довгого прокату 93 стрічки можна було обрати для перегляду з-поміж 294 сеансів. Із них відбулося 13 прем'єр та 25 зустрічей із кінорежисерами. Це перший подібний прецедент на етапі становлення нового українського кіно. Відбувся він завдяки роботі волонтерів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2518
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
да уж
3189 дн. тому
какая актуальная статья! особенно, если учесть, что в Росии хоть есть еще чему и куда падать. зато в Украине не падают, так как кроме "Теней забытых предков" понятие кинематографа, тем более коммерческого и для кинотеатров, несмотря на все потуги и громкого раздувания щек, в стране отсутсвует
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду