Суд у Москві залишив Олега Сенцова за гратами – Європейська кіноакадемія збирає для нього кошти

Суд у Москві залишив Олега Сенцова за гратами – Європейська кіноакадемія збирає для нього кошти

18 Червня 2015
2327
18 Червня 2015
18:47

Суд у Москві залишив Олега Сенцова за гратами – Європейська кіноакадемія збирає для нього кошти

2327
Суд у Москві залишив Олега Сенцова за гратами – Європейська кіноакадемія збирає для нього кошти
Суд у Москві залишив Олега Сенцова за гратами – Європейська кіноакадемія збирає для нього кошти

Московський міський суд розглянув апеляційну скаргу українського режисера Олега Сенцова на продовження запобіжного заходу і залишив у силі арешт до 11 липня. Про це повідомив адвокат режисера Дмитро Дінзе, передає російське видання Газета.ru.

 

Напередодні суду в Москві стало відомо, що Європейська кіноакадемія відкрила спеціальний рахунок, куди європейці можуть перераховувати благодійну допомогу для затриманого в Криму та заарештованого в Росії українського режисера Олега Сенцова. Про це на прес-конференції в Києві розповіла організатор фестивалю «Дні українського кіно в підтримку Олега Сенцова» Анна Паленчук, повідомляє видання kinote.info.

 

«Ми будемо роздавати спеціальні матеріали, щоб у кожного, хто приходить на Дні українського кіно, залишалися реквізити, куди можна пересилати гроші Олегу. Гроші зараз потрібні, скоро буде суд в Ростові, і будуть дуже великі витрати, пов'язані з переїздом, з адвокатом і з іншим», - пояснила пані Паленчук.

 

За словами організатора, певної суми, яка була б метою збору коштів, немає, тому що витрати постійні і з кожним днем ​​утримання Олега Сенцова в ув'язненні зростають.

 

«Є надія на те, що його відпустять завтра, і ми цим вже досить довго живемо, але витрати на його перебування там є. Ми йому постійно передаємо передачі, щоб у нього не було проблем зі здоров'ям. Плюс оплата адвокатів, переїздів, ще дуже багато витрат, тобто це близько 100 000 рублів на місяць», - підкреслила організатор фестивалю напередодні суду.

 

Всі зібрані кошти передають двоюрідної сестри Олега Сенцова - Наталії Каплан, яка підтримує постійний контакт з режисером і його адвокатом. Також допомогу надає уряд України.

 

«З минулого року уряд через Державне агентство України з питань кіно щомісяця перераховує певні кошти на рахунок Олега, для його підтримки. Також, ви знаєте, що і президент призначив стипендію Олегу Сенцову», - розповів голова Держкіно Пилип Іллєнко.

 

Нагадаємо,  з 29 червня по 2 липня в Берліні пройде фестиваль «Дні українського кіно в підтримку Олега Сенцова», який організували на волонтерських засадах українські кінопродюсери з метою підтримати режисера Олега Сенцова, а також для популяризації української культури.

 

Документальну програму Шостого Одеського міжнародного кінофестивалю «Шлях до свободи» буде присвячено ув'язненому у Росії українському кінорежисеру Олегу Сенцову. 

 

Творці фільму про ув'язненого в Росії українського режисераОлега Сенцова оголосили збір коштів на виробництво стрічки. Про це в коментарі «Детектор медіа» розповіла продюсер проекту Ольга Журженко. Як вказано на краундфандінговій платформі Indiegogo, бюджет фільму становить 12,5 тисяч євро.

 

16 квітня адвокат пана Сецова Дмитро Дінзе повідомив, що російське слідство пред'явило Олегу Сенцову звинувачення в остаточній редакції: крім уже інкримінованих епізодів за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ було додано обвинувачення і за статтею 222 КК РФ («незаконне зберігання зброї»). Наприкінці квітня адвокат заявив, що розслідування кримінальної справи стосовно його підзахисного завершено.

 

Кінорежисер Олег Сенцов та інші українські громадяни Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв таОлександр Кольченко 11 травня 2014 року були затримані й викрадені ФСБ РФ з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовлявся допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер у суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режиссера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

2 квітня стало відомо, що ФСБ завершила розслідування кримінальної справи щодо звинувачення Олега Сенцова та інших громадян України у начебто підготовці серії терактів в Криму напередодні 9 травня минулого року.

 

8 квітня Лефортівский районний суд міста Москви продовжив строк арешту українському режисеру Олегу Сенцову на один місяць - до 11 травня.

 

6 травня російський суд продовжив арешт українського режисера Олега Сенцова на два місяці - до 11 липня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2327
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду