Співробітники «Кримської світлиці» чотири місяці не отримують зарплату - головний редактор

Співробітники «Кримської світлиці» чотири місяці не отримують зарплату - головний редактор

8 Червня 2015
3419
8 Червня 2015
12:53

Співробітники «Кримської світлиці» чотири місяці не отримують зарплату - головний редактор

3419
Віктор Качула стверджує, що Мінкультури і ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» ігнорують його звернення
Співробітники «Кримської світлиці» чотири місяці не отримують зарплату - головний редактор
Співробітники «Кримської світлиці» чотири місяці не отримують зарплату - головний редактор

Реакція газети «Кримська світлиця» вже чотири місяці не отримує зарплату. Із повідомленням про це до «Детектор медіа» звернувся головред «Кримської світлиці» Віктор Качула.

 

За його словами, в Мінкультури і «Національному газетно-журнальному видавництві» звернення головного редактора ігнорують. Із відкритими листами, у якому редактор привертав увагу до проблем видання, він звертався до колишнього міністра культури Євгена Нищука, нинішнього міністра культури В'ячеслава Кириленка та генерального директора видавництва Романа Ратушного.

 

«І Мінкультури, і ДП "Національне газетно-журнальне видавництво" ігнорують усі мої звернення, а до Києва "на виробничу нараду" (про службове відрядження взагалі не йшлося) вперше покликали наприкінці травня. При цьому не передали до Криму нашій довіреній особі ні копійки з 4-місячного боргу із зарплати», - зазначив пан Качула.

 

Головред стверджує, що його звернення ігнорують

 

 

Як розповів головний редактор, у травні  він випадково довідався, що є наказ від 17 березня про переведення офісу «Кримської світлиці» із Сімферополя до Києва за наказом Романа Ратушного.

 

 

«Відразу листом звернувся до Ратушного і Мінкультури прямо запитав, чи це не фейк, і попросив пояснень та коментарів. Не отримав їх і досі. Ніхто нам офіційно (та й неофіційно) не пропонував нікуди переїжджати. Тобто, якби не той «витік» інформації, ми, можливо, й досі не знали б, що взагалі може бути такий наказ. Для працівників редакції наказ це просто нереальний (де жити на новому місці, а як бути із сім'ями та іншим?). Для газети - це остаточний обрив зв'язку з Кримом, бо те, що, можливо, й збираються видавати у Києві, назві «Кримська світлиця» вже не відповідатиме», -  розповів пан Качула.

 

Також він наголосив: «Про плани розвитку, про припинення фінансування «Світлиці» ніхто не повідомляв, і взагалі - за весь час з моменту окупації - жодного офіційного документа з Києва, жодної відповіді на мої листи ми в Криму не отримували».

 

У кінці травня 2015 року Віктора Качулу представники видавництва Мінкультури покликали на виробничу нараду. Приїхати він не зміг з фінансових причин.

 

За його даними, востаннє зарплату співробітники «Кримської світлиці» отримували у січні 2015 року. Перед цим, у грудні 2014 року, вони отримали платню за останній квартал 2014 року.

 

Як розповів редактор, у штаті редакції працюють п'ять працівників з Криму та двоє - з материкової частини України. У липні їх стане ще менше - один із кримських працівників планує переїхати до Львова.

 

В той же час у Мінкультури вважають, що у «Кримській світлиці» 9 працівників. «У копіях відповідей нашим читачам заступника міністра культури Ростислава Карандєєва говориться про 9 працівників, які регулярно (!) отримують зарплату. Напевне, вони приплюсували сюди ще й свого київського "підсніжника-фотографа"», - зазначив Віктор Качула.

 

Контент «Криської світлиці», розповів редактор, оновлюється на сайті. «Контактуємо (телефонно, поштово, інтернетно і очно) з багатьма читачами, у кого нема доступу до інтернету - робимо роздруківки на принтері, - розповів Віктор Качула. -  До останнього часу щодня на сайті (а газета - щотижнева) було близько тисячі відвідувань, сторінка у Facebook - понад 1600 вподобань».

 

У тематиці видання стало більше політичних тем.

 

Щодо роботи в нових умовах пан Качула зазначив: «Оскільки офіційно редакції ніби й не існує, і друкована газета в Криму не поширюється, то й офіційного тиску з боку кримських «властей» нема».

 

Місячний фонд заробітної плати видання становить 13 635 грн. Друком газети опікується бухгалтерія видавництва. Головний редактор переконаний, що потрібно видавати газету в друкованій версії та неодмінно продовжувати працювати в Криму:  «Треба до останнього зберігати прив'язку до Криму! (Без коріння нічого не росте, без коріння сохне все живе - співала незабутня Раїса Кириченко). Тобто, відновити хоча б те, що було до лютого: друкувати газету в Києві, яку ми й далі будемо готувати (досі ж готуємо!) до друку тут, у Сімферополі. І працювати над передплатою й поширенням».

 

Окрім фінансових питань, редактор вказує на складну систему взаємовідносин із керівництвом «Національного газетно-журнального видавництва». У 2009 директор Газетно-журнального видавництва Віталій Сатаренко намагався порушити  Віктора Качули кримінальну справу. Наприкінці грудня 2009 року пана Качулу було звільнено з посади головного редактора за звинуваченнями у «систематичних порушеннях вимог наказів та розпоряджень» і «неналежному виконанні службових обов'язків». У липні 2010-го його поновили на посаді.

 

Нагадаємо у лютому 2015 року Роман Ратушний у відповідь на запит «Детектор медіа» повідомив, що з огляду на скорочення державного фінансування і заборгованість перед друкарнею ухвалено рішення про тимчасове переведення газети «Кримська світлиця» в електронний формат із 6 лютого (онлайн-варіант).

 

Також пан Ратушний поінформував, що питання про закриття видання не розглядається, всі дев'ять співробітників редакції регулярно отримують зарплатню, а спільно з ДП «Преса» розглядаються варіанти виконання зобов'язань перед передплатниками.

 

У відповіді на інформзапит генеральний директор зазначив, що  пропозицію про переведення редакції в сусідню Херсонську або Миколаївську область Віктор Качула відхилив, а постійний телефонний зв'язок із ним відсутній.

 

На думку Романа Ратушного, з причин загальнополітичного характеру ситуація з виданням паперової версії газети «Кримська світлиця» набула критичного стану. «Окупаційна влада Криму створила нестерпні умови для діяльності колективу газети. Редакція працює практично підпільно, адже з орендованого приміщення її виселено, працівники виконують свої професійні обов'язки за місцем власного проживання», - розповів він.

 

«Крім того, з 1 січня 2015 року окупаційна влада вимагає юридичної перереєстрації усіх засобів масової інформації, що діють на півострові. За цих обставин газета "Кримська світлиця" фактично набула нелегального статусу з відповідними можливими наслідками для працівників редакції», - додав пан Ратушний.

 

«Детектор медіа» звернуласяя до Міністерства культури з інформаційним запитом щодо фінансової заборгованості перед редакцією «Кримської світлиці» та планів щодо розвитку видання та очікує на відповідь.

 

Нагадаємо, «Кримська світлиця» - це загальнополітичний і літературно-художній тижневик, що видається з 31 грудня 1992 року. Його засновники - Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець - Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

 

«Кримська світлиця» була єдиною україномовною газетою в Криму. У червні 2014 року окупаційна кримська влада виселила газету із приміщення. Мережа розповсюдження «Кримсоюздрук» відмовила в поширенні видання в роздріб у кіосках, до того ж газету не внесли в каталог для передплати, тому з другого півріччя зникла можливість її передплати в Криму.

 

На початку лютого уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявила, що в Криму фактично не залишилось україномовних друкованих ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3419
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду