Молдова намагається законодавчо захиститись від російської пропаганди

Молдова намагається законодавчо захиститись від російської пропаганди

21 Травня 2015
2436
21 Травня 2015
09:28

Молдова намагається законодавчо захиститись від російської пропаганди

2436
Молдова намагається законодавчо захиститись від російської пропаганди
Молдова намагається законодавчо захиститись від російської пропаганди

Уряд Молдови схвалив проект закону про внесення змін до аудіовізуального Кодексу, головна мета яких - захист інформаційного простору від маніпуляцій та іноземної пропаганди. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

«Вітчизняні постачальники інформаційних послуг будуть зобов'язані випускати в ефір 100% вітчизняної продукції, при цьому 80% продукції має бути румунською мовою, а решта 20% - російською», - наголошується в одній зі статей законопроекту.

 

Підкреслюється також, що телерадіомовникам буде дозволено випускати в ефір інформаційно-аналітичні програми держав ЄС і США, а також країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення (Росія не ратифікувала).

 

За порушення законодавства мовники будуть каратися (суми штрафів - від 1,5 до 2 тисяч євро) аж до відкликання ліцензії на мовлення.

 

Очікується, що найближчим часом законопроект буде представлений в парламенті.

 

Нагадаємо, останнім часом Молдова заборонила в'їзд кільком знімальним групам російського ТБ. У квітні знімальній групі програми «Постскриптум» російського телеканалу «ТВ Центр» (ТВЦ) заборонили в'їзд на територію Молдови.

 

18 березня знімальна група Всеросійської державної телерадіокомпанії (ВДТРК, канали, «Росси 24», «Россия 1» та інші)  не отримала офіційну акредитацію ЗМІ через ЦВК Молдови та МЗС і не потрапила на висвітлення виборів у Гагаузії (Молдова).  19 березня стало відомо, що влада Молдови оголосила персонами нон грата російського журналіста Андрія Кондрашова, автора фільму «Крим. Шлях на Батьківщину», що вийшов на каналі «Россия 1», і генерального директора міжнародного інформагентства «Россия сегодня» Дмитра Кисельова. Їм також на п'ять років заборонено в'їзд до Молдови. 23 березня стало відомо, що співробітник російського міжнародного інформагентства (МІА) «Россия сегодня», радіоведучий, блогер, письменник Армен Гаспарян оголошений персоною нон грата в Молдові.

 

У жовтні минулого року координаційна рада з телебачення і радіомовлення Молдови оштрафувала чотири телевізійні канали, що ретранслюють на території країни російські інформаційні передачі, в яких недотримано плюралізму думок. Йдеться про канали «Prime TV», «TV 7», «РТР Молдова» і «РЕН-Молдова». Члени КРТР дійшли висновку, що у ретранслюючи російські новини про конфлікт в Україні, ці телеканали дискредитують український уряд.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2436
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду