Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google

Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google

20 Травня 2015
3151
20 Травня 2015
10:39

Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google

3151
Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google
Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google

Глава Роскомнагляду Олександр Жаров звернувся до компаній Facebook, Twitter і Google з вимогою виконувати російське законодавство і  заявив: якщо вони продовжать «протиправні дії» в Росії, то закон дозволяє накласти на компанію за це санкції. Про це повідомляє російське видання «Известия».

 

Роскомнагляд веде мову про штрафи та блокування сторінок з так званою «протиправною інформацією». Про свої претензії до соцмереж Олександр Жаров повідомив в листах, направлених 18 травня директору Facebook по взаємовідносинах з органами держвлади в Північній, Східній Європі та Росії Томасу Крістенсену, директору Twitter по публічній політиці в Європі, на Близькому Сході та в Африці Шинейд Максуіні і головному виконавчому директору Google Ларрі Пейджу. Офіційний представник Роскомнагляд Вадим Ампелонський підтвердив відправку відповідних листів.

 

«Подібного роду листи стають регулярною практикою в нашому спілкуванні з іноземними інтернет-компаніями. Зазвичай після відправки таких листів відбуваються певні зрушення в спілкуванні. Сподіваємося, що і в даному випадку компанії відреагують і виконають ті вимоги, які їм неодноразово направлялися», - сказав пан Ампелонський.

 

Раніше заступник керівника Роскомнагляду Максим Ксензов направляв в Google (з приводу сервісів YouTube, BlogSpot і Google+), Facebook (з приводу однойменної соцмережі та Instagram) і Twitter офіційні листи. Він вказував, що ці компанії не дотримуються вимог російського закону про блогерів (так зазвичай називають поправки в закон «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації»): Facebook, Twitter і Google не представили запитаних даних про добову відвідуваність низки сторінок, а також даних, що дозволяють ідентифікувати власників акаунтів з добовою відвідуваністю більше 3 тис. осіб.

 

У своїх листах пан Ксензов також вказував, що якщо компанії не зроблять дій по видаленню зі своїх сайтів «iнформацiї, що мiстить заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності» або участі в несанкціонованих публічних заходах, то Роскомнагляд буде зобов'язаний «обмежити доступ до інформаційного ресурсу, на якому дана інформація розміщена».

 

Представники Роскомнагляду стверджують, що неодноразово зустрічалися з представниками Twitter, Google і Facebook і роз'яснювали норми російського законодавства, в тому числі закон про блогерів. Проте у російського відомства залишилися претензії до американських компаній.

 

«Враховуючи необхідність прийняття Роскомнаглядом зазначених вище заходів відповідно до російського законодавства, прошу вас в можливо короткі терміни повідомити пропозиції... по позначених проблемних питаннях», - резюмує в листах пан Жаров.

 

Водночас член комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції Ілля Костунов впевнений, що карати сервіси треба в першу чергу штрафами.

 

Нагадаємо, у Росії запустили програму «Демон Лапласа», що відслідковує інформацію про потенційні мітинги на сторінках соцмереж.

 

Засновник і генеральний директор Facebook Марк Цукерберг заявив, що мета його соцмережі - об'єднувати людей по всьому світу і давати їм можливість спілкуватися. За словами очільника Facebook, те, що компанія продовжує працювати у країнах із репресивними режимами, допомагає людям. За допомогою соцмережі люди можуть спілкуватися з коханими, навчатися чи шукати роботу, заявив Марк Цукерберг.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3151
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду