Канал «Россия 24» зробив із вкрадених у «Інтера» сюжетів фейк про прагнення до «автономії» села на Рівненщині

Канал «Россия 24» зробив із вкрадених у «Інтера» сюжетів фейк про прагнення до «автономії» села на Рівненщині

15 Травня 2015
3935
15 Травня 2015
19:36

Канал «Россия 24» зробив із вкрадених у «Інтера» сюжетів фейк про прагнення до «автономії» села на Рівненщині

3935
Канал «Россия 24» зробив із вкрадених у «Інтера» сюжетів фейк про прагнення до «автономії» села на Рівненщині
Канал «Россия 24» зробив із вкрадених у «Інтера» сюжетів фейк про прагнення до «автономії» села на Рівненщині

Російський телеканал «Россия 24» у випуску новин подав вигаданий сюжет про те, що село Березове (Рівнинська область) начебто вимагає «автономії». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Відео для сюжету було запозичено без доволу автора Інни Білецької із кількох матеріалів програми «Подробности» телеканалу «Інтер». У сюжетах українського каналу йшлося зовсім про інше - про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині. У матеріалі згадується про інцидент із бійкою. Крім того, у сюжеті є таке речення: «На тлі останніх подій у місцевій пресі з'явилась інформація, що мешканці Березового вимагають автономії через бездіяльність міліції».

 

На цьому матеріалі журналісти «Россия 24» побудували вигадану історію про те, що українських селян б'ють представники «Правого сектора», «чиї методи боротьби усім відомі», а міліція не може захистити селян. «Б'ють всіх підряд - і жінок, і дітей», - розповідає селянка у новому озвученні російського сюжету. В ефірі «Россия 24» акцентується, що село Березове на Рівнинщині вимагає автономії. Сюжет має назву «Візовий режим в окремо взятому селі».

 

«Вони перекрутили в принципі все: взяли різні матеріали, різного часу, різні мої сюжети, які стосувались цієї теми, зліпили їх докупи, поперекручували синхрони. Синхрони просто використовували в тих місцях, де їм потрібно було подати якусь інформацію, абсолютно вирвану з контексту. Це в дусі російської пропаганди», - стверджу автор сюжетів на «Інтері» Інна Білецька.

 

Бійки на Рівненщині час від часу відбуваються, каже журналістка: «...Є північ Рівненщини, є села під білоруським кордоном. Із тих сіл до райцентру і у «Велику Україну» дорога пролягає через інше село, і жителі цього села, постійно потерпаючи від нападів сусідів, вирішили перекрити дорогу. Але про яку автономію йшлося - не зрозуміло. Слово «автономія» і «сепаратизм» виявилось цікавішим журналістам нашим (частина видань Рівненщини публікували у заголовках слово «автономія». - ТК). Ми в сюжеті намагались пояснити, що це вигадки, але росіяни вирішили, що вони можуть по-своєму зробити».​

 

Журналістка припускає, що журналісти «России 24» завантажили відео із сайту «Подробности» українського каналу. «Хотілось би зрозуміти, як СБУ таким речам може запобігати, - коментує Інна Білецька. - Це дуже сумно, коли вони можуть спокійно взяти з сайту телеканалу скачати, ми цьому ніяк не можемо завадити, ми провели внутрішнє розслідування, наші працівники до цього ніяким чином не причетні, зрозуміло, що це з ефірного матеріалу скачано».

 

Про цей інцидент уже повідомив сайт «Стопфейк».

 

Нагадаємо, раніше канал «Россия 24» неодноразово виявив себе у маніпуляціях і пропаганді.

 

Так, 13 березня каналу вдалося подати у прямому ефірі сюжет про те, що президент РФ Володимир Путін вже зустрівся з главою Киргизстану Алмазбеком Атамбаєвим, хоча двосторонні переговори відбулися 16 березня.

 

6 лютого в ефірі каналу демонструвався сюжет, у якому російські неонацисти видавалися за українців.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3935
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду