Асоціація продюсерів України: Оскарівський комітет НСКУ буде нелегітимним

Асоціація продюсерів України: Оскарівський комітет НСКУ буде нелегітимним

8 Травня 2015
2147
8 Травня 2015
11:40

Асоціація продюсерів України: Оскарівський комітет НСКУ буде нелегітимним

2147
Асоціація продюсерів України: Оскарівський комітет НСКУ буде нелегітимним
Асоціація продюсерів України: Оскарівський комітет НСКУ буде нелегітимним

В Асоціації продюсерів України прокоментували наміри Національної спілки кінематографістів України створити власний Український Оскарівський комітет, не дочекавшись рішення Американської академії кінематографічних мистецтв і наук.

 

Як повідомляється на сторінці генерального директора АПУ Дениса Маслікова у Facebook,  безстрокове право створювати Український Оскарівський комітет належить Асоціації згідно з рішенням Американської кіноакадемії від 2011 року.

«Просимо НСКУ не вводити кіноспівтовариство в оману своїми заявами про початок формування нового «оскарівського комітету» під керівництвом своєї організації, - зазначається у зверненні пана Маслікова. - Склад і діяльність такого «комітету» будуть недійсними».

Також в Асоціації назвали ініціативи НСКУ щодо створення Оскарівського комітету «нав'язаною штучною суперечкою, що шкодить українській кіноіндустрії».

 

Нагадаємо, у кінці квітня секретаріат НСКУ розпочав процедуру формування Українського Оскарівського комітету. З цією метою у Спілці затвердили склад Громадської ради, члени якої оберуть новий склад Українського Оскарівського комітету з-поміж цієї ради.

 

До складу організаційного комітету з проведення рейтингового голосування за членів Українського Оскарівського комітету увійшли Сергій Васильєв, Володимир Войтенко, Денис Іванов, Валентин Васянович. Вони не можуть бути обрані до складу Українського Оскарівського комітету.

 

Раніше, 11 березня, VI пленум правління НСКУ вирішив узяти на НСКУ функції Українського Оскарівського комітету. Принципи формування Українського Оскарівського комітету були розроблені ініціативною групою Спілки у складі Аліка Шпилюка, Дениса Іванова, Мирослава Слабошпицького та Валентина Васяновича і підтримані на засіданні секретаріату правління НСКУ 20 лютого 2015 року.

 

Розробники виходили з того, що оскільки премія Американської кіноакадемії «Оскар» у категорії «Найкращий іншомовний фільм» є престижною міжнародною премією, то право визначати стрічку-номінанта слід делегувати тим вітчизняним кінодіячам, які добре орієнтуються у сучасному світовому кінопроцесі. Саме вони мають обрати з-поміж себе членів Українського Оскарівського комітету, які робитимуть відповідальний вибір.

 

На думку ініціативної групи, до складу Громадської ради мали увійти:

- члени Європейській кіноакадемії (EFA);

- режисери українських фільмів-учасників фестивалів класу «А», починаючи з 1991 року;

- українські кінопрофесіонали-лауреати фестивалів класу «А», починаючи з 1991 року;

- члени Міжнародної асоціації кінопреси (FIPRESCI).

 

З ініціативами НСКУ не погоджувалася Асоціація продюсерів України (АПУ), генеральний директор якої Денис Масліков назвав це «діяльністю за спиною Асоціації продюсерів України». Він наголосив, що «в Американської кіноакадемії до АПУ ніколи не було питань чи претензій з приводу організації комітету або висунення фільмів від України».

 

Секретар правління НСКУ Олександр Шпилюк у коментарі «Детектор медіа» раніше пояснював, що 11 березня на VI пленумі НСКУ питання реформ в Українському Оскарівському комітеті розглянули, але не вирішили. За його словами, для подальших кроків потрібно було дочекатися офіційного роз'яснення представників Американської кіноакадемії щодо того, які саме українські організації чи інституції мають право створювати такий Оскарівський комітет.

 

Нагадаємо, 9 вересня минулого року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир»Рішення Оскарівського комітету викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я», що здобула кілька престижних міжнародних премій. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Про своє невдоволення рішенням заявила творча група фільму «Плем'я», учасники якої підкреслили, що у процедурі голосування Комітету малі місце грубі порушення. Режисер стрічки «Плем'я» Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook також оголосив протест проти рішення Українського Оскарівського комітету. Він закликав кіноспільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації, позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

Після цього скандалу попередній голова Комітету Олег Фіалко склав повноваження і Денис Масліков попросив з усіх робочих питань звертатися до нього. «Комітет продовжує існувати, він не розпущений», - оголосив пан Масліков.

 

Окрім пана Фіалка про вихід з Українського Оскарівського комітету заявили також продюсер Ігор Савиченко, голова Національної Спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач і кінокритик, ведучий телепрограми «Аргумент-кіно» Володимир Войтенко.

 

Попри гучну критику з боку частини кінематографістів, кіножурналістів і кінокритиків, своє рішення щодо фільму-претендента на здобуття «Оскара» Комітет не змінив.

 

«Поводир» зі змагання за «Оскара» вибув на етапі визначення переліку з дев'яти стрічок, що були запропоновані для подальшого голосування на здобуття премії Американської кіноакадемії.

 

Досі жодний висунутий національним Комітетом український фільм «Оскара» не завоював.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2147
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду