У Росії сусід забив насмерть режисерку-документалістку польського походження Тамару Якжину - ЗМІ

У Росії сусід забив насмерть режисерку-документалістку польського походження Тамару Якжину - ЗМІ

16 Квітня 2015
2394
16 Квітня 2015
14:17

У Росії сусід забив насмерть режисерку-документалістку польського походження Тамару Якжину - ЗМІ

2394
У Росії сусід забив насмерть режисерку-документалістку польського походження Тамару Якжину - ЗМІ
У Росії сусід забив насмерть режисерку-документалістку польського походження Тамару Якжину - ЗМІ

15 квітня Слідчий комітет Росії (СКР) повідомив, що в Московській області знайдено тіло зниклої місяць тому російської режисерки-документалістки польського походження Тамари Ельжбєти Якжини (Tamary Elżbiety Jakżyny). Про це повідомляє польське видання Gazeta Wyborcza та низка російських ЗМІ.

 

За даними слідства,  підозрюваний у причетності до зникнення режисера Тамари Якжини зізнався в її вбивстві і вказав місце, де поховали її тіло. «Один із затриманих за підозрою в причетності до зникнення Якжини зізнався в тому, що режисер була вбита, і вказав місце на північному заході Підмосков'я, неподалік від Волоколамського шосе», - розповіло джерело російського агентства «Интерфакс» у правоохоронних органах.

 

На місце, вказане підозрюваним, прибула слідчо-оперативна група. Експерти виявили місце поховання і провели витяг тіла із землі. Про кого із затриманих йдеться, співрозмовник агентства не уточнив.

 

За версією слідства, 70-річна режисерка-документалістка Тамара Якжина пішла зі своєї квартири у Москві не пізніше 16 березня. У СКР повідомляли, що жінка не мала захворювань, в результаті яких вона могла б раптово померти або втратити пам'ять, а також не була схильна безпричинно і на тривалий час залишати місце проживання. Слідство вважало, що до зникнення режисера можуть бути причетні люди, які хотіли заволодіти її квартирою.

 

На початку квітня за фактом зникнення Тамари Якжини було порушено кримінальну справу про вбивство (частина 1 стаття 105 КК РФ) і замаху на шахрайство (стаття 30, частина 4 статті КК РФ 159).

 

Минулого тижня слідство повідомило про затримання і арешт двох підозрюваних у справі про зникнення жінки - раніше судимих ​​31-річного москвича Романа Фірсова та 52-річного уродженця Баку Ельмана Карякіна. 14 квітня стало відомо, що в рамках цієї справи затриманий третій підозрюваний - сусід Тамари Якжини. За даними ЗМІ, сусіда звуть Ігор Дроздов, і саме його вважають безпосереднім вбивцею жінки.

 

Водночас, у СКР повідомили російському «Первому каналу», що один із затриманих, сусід Тамари Якжини, зізнався у вбивстві і показав місце поховання - на північному заході Підмосков'я, неподалік від Волоколамського шосе. З його слів слідчі розповідають, що 12-го березня він зустрів режисерку на вулиці і запропонував підвезти. По дорозі вони посварилися - жінка до цього не раз висловлювала претензії до нього, що він курить і з його квартири постійно тхне цигарками. У результаті сварки чоловік її вбив, і щоб ввести в оману слідство, спеціально пересувався по Москві і включав її мобільний телефон, аби стільникові станції зафіксували адресу. При цьому, за даними джерела, сусід, який скоїв вбивство, в ході первинних слідчих дій у будинку режисерки навіть встиг виступити в ролі понятого.

 

Тамара Якжина була членом Спілки кінематографістів Росії і членом Спілки журналістів РФ. Вона понад 20 років пропрацювала на Центральному телебаченні, де знімала мистецькі програми різних жанрів, а також авторські цикли «Музика в театрі, в кіно, на ТБ» і «Музика і поезія». Як пише Gazeta Wyborcza, у Польщі її знали як авторку документальних фільмів про Папу Римського Яна Павла ІІ та називали «послом польської культури у Росії».

 

Нагадаємо, 16 квітня близько 13.30 у Києві було вбито скандального журналіста Олеся Бузину. Про це у Facebook повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, інформацію підтвердила столична міліція.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2394
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду