«Репортери без кордонів» домагаються від іранського президента звільнення з-за ґрат усіх медійників

«Репортери без кордонів» домагаються від іранського президента звільнення з-за ґрат усіх медійників

13 Квітня 2015
2613
13 Квітня 2015
13:52

«Репортери без кордонів» домагаються від іранського президента звільнення з-за ґрат усіх медійників

2613
«Репортери без кордонів» домагаються від іранського президента звільнення з-за ґрат усіх медійників
«Репортери без кордонів» домагаються від іранського президента звільнення з-за ґрат усіх медійників

«Репортери без кордонів» звернулися із закликом до президента Ісламської Республіки Іран Хасана Рухані здійснити «ще одну передвиборчу обіцянку» - негайно й беззастережно звільнити з-за ґрат журналістів та інтернет-активістів. Медійна організація оприлюднила такий заклик на своєму сайті у зв'язку з нещодавньою домовленістю між Тегераном і Вашингтоном стосовно іранської ядерної програми.

 

«Репортери без кордонів» нагадали іранському державнику про два кардинальні пункти його програми, з якою він переміг на виборах як поміркований реформатор.

 

Завідувач ірансько-афганського бюро «Репортерів без кордонів» Реза Мойні (Reza Moini) заявив: «Угода з міжнародним співтовариством з ядерної проблеми та скасування санкцій щодо Тегерану були однією з ключових обіцянок президента Рухані. Під час виборчих перегонів постійно повторювалася й невиконана обіцянка - звільнити в'язнів сумління, серед них журналістів та інтернет-активістів».

 

Іран, у якому за ґратами й досі перебувають 46 медійників, - одна з п'яти країн, що є найбільшими в'язницями у світі для журналістів, відзначають «Репортери без кордонів». Свавільно арештовані та засуджені на несправедливих процесах, вони перебувають у нелюдських умовах, що принижують їхню гідність. Багатьом з них загрожує небезпека. Медіа-організація особливо стурбована погіршенням стану здоров'я журналістів та інтернет-активістів.

 

«Репортери» посилаються на заяву міністра охорони здоров'я Ірану Хасана Газізадеха Хашемі (Hassan Ghazizadeh Hashemi). Після відвідин однієї з тюрем він сказав, що «в ній утримують удвічі більше в'язнів, ніж це дозволяють її можливості. Необхідні умови гігієни, охорони здоров'я не забезпечені». «Я вперше побував у в'язниці, становище в якій справді кепське, - визнав міністр. - Люди не повинні чинити злочини, інакше вони потраплять тут у пастку, страждатимуть від багатьох хвороб і зіштовхуватимуться з численними проблемами».

 

Йдеться про розташовану за 20 кілометрів від Тегерана тюрму «Раджайшар», що відома тортурами, ґвалтуваннями та убивствами. Вона розрахована на 1100 місць, однак у ній утримують понад 5 тис. засуджених. Серед них - сотні в'язнів сумління, до числа яких належать 20 медійників. «Репортери» поіменно називають деяких ув'язнених журналістів та інтернет-активістів:

 

- Атена Фергдані (Atena Ferghdani) - нині вона очікує судового вироку;

 

- Саїд Разаві Фагіх (Said Razavi Faghih) - засуджений до 1-річного позбавлення волі, його мали звільнити в середині березня;

 

- Сарадж Мірдамаді (Saraj Mirdamadi) - засуджений до 3-річного тюремного ув'язнення, відбуває термін покарання з березня 2013-го;

 

Масуд Бастані (Masoud Bastani), - засуджений загалом до 6-річного ув'язнення з липня 2008 року;

 

Хоссієн Ронагі Малкі (Hossien Ronaghi Malki) - арештований 2010 року, отримав загалом 17-річний тюремний вирок.

 

Останніх з названих двох журналістів влада вже повинна була звільнити. Згідно з новим кримінальним кодексом Ірану засуджені за порушення закону чи за вчинені злочини більше, ніж один раз, мають відбувати тільки головний термін ув'язнення.

 

Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2613
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Киевлянин
3272 дн. тому
Требуем от «Репортерів без кордонів» обратиться от украинского президента освободить журналиста Коцабу!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду