Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі

Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі

13 Квітня 2015
2761
13 Квітня 2015
13:36

Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі

2761
Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі
Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі

Завідувач багдадського бюро Reuters Нед Паркер (Ned Parker) залишив столицю Іраку Багдад після погроз у Facebook та викриттів на супутниковому новинному каналі, що належить шиїтському воєнізованому угрупованню. Про це повідомила британська новинна агенція Reuters.

 

Після розповсюдженого Reuters повідомлення про самосуд та пограбування у місті Тікріт Нед Паркер отримував погрози у соціальній мережі від угруповання Hammer («Молот), яке іракське джерело безпеки вважає пов'язаним з озброєними шиїтами.

 

Низка коментарів у Facebook містила вимогу видворити пана Паркера з країни. В одному з коментарів ішлося: щоб змусити Паркера замовкнути, «найкраще було б його вбити».

 

Через декілька днів телеканал Al-Ahd, що належить проіранському збройному угрупованню Asaib Ahl al-Haq, транслював у програмі новин сюжет, у якому завідувача багдадського бюро й агенцію Reuters було звинувачено в тому, що вони ганьблять Ірак та урядові збройні сили. Пролунав заклик до телеглядачачів вимагати видворення Неда Паркера з країни.

 

Ця кампанія тиску на журналіста стала відповіддю на квітневий репортаж, підготовлений Недом Паркером та двома його колегами. У ньому докладно описувалися порушення прав людини у Тікріті після того, як урядові збройні сили та проіранські ополченці звільнили це місто від екстремістського угрупування «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS). Британські репортери були свідками «суду лінча» над ісламістським бойовиком, вчиненим іракською федеральною поліцією. У репортажі описані також масові грабежі й підпали.

 

Прес-секретар Reuters заявив, що агенція наполягає на точності й правдивості свого репортажу. Водночас на прохання Reuters соціальна мережа Facebook вилучила серію повідомлень з погрозами.

 

Британська агенція характеризує те, що сталося, як опосередкований прояв масштабної боротьби за владу, що точиться нині в Іраку. Країна розділена між мусульманською шиїтською більшістю, яка нині домінує в уряді, та сунітською меншістю, що посідала панівне становище в країні під час правління Саддама Хусейна.

 

Речник голови іракського уряду Рафід Джабурі (Rafeed Jaboori) сказав, що Багдад «категорично проти розповсюдження будь-яких повідомлень, які заохочують ненависть або залякування незалежно від того, чи їхнім джерелом є місцеві чи міжнародні мережі». Сюжет, показаний у програмі телеканалу Al-Ahd, містив, за його словами, «передусім критику іракського уряду, з якою йому доводиться співіснувати».

 

Середовище, в якому працюють в Іраку медіа, стверджував прес-секретар багдадського уряду, «значно поліпшилося, оскільки справу взяв на себе прем'єр-міністр». Він порадив усім закордонним журналістам, які вважають, що їм погрожують, звертатися по допомогу до іракської поліції.

 

Однак чимало іракців - як сунітів так і шиїтів - не довіряють охоронцям порядку, відзначає Reuters. Деякі з них вважають, що ті підтримують зв'язки з шиїтськими воєнізованими угрупованнями.

 

Прес-секретар Держдепартаменту США Майкл Лаваллі (Michael Lavallee) засудив «будь-які прояви залякування та насильства щодо медіа». Американське зовнішньополітичне відомство, заявив він, висловило офісу аль-Абаді «стурбованість потенційно небезпечним становищем, яке створила приватна іракська телемережа стосовно завідувача бюро та співробітників Reuters в Іраку». Держдепартамент і «надалі уважно стежитиме за ставленням до міжнародних медіа у цій країні та протестуватиме проти будь-яких залякувань, що можуть перешкоджати їм виконувати професійну роботу».

 

Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2761
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду