В захопленій терористами Горлівці під брендом газети «Кочегарка» став виходити бойовий листок «ДНР»

В захопленій терористами Горлівці під брендом газети «Кочегарка» став виходити бойовий листок «ДНР»

3 Квітня 2015
3901
3 Квітня 2015
10:29

В захопленій терористами Горлівці під брендом газети «Кочегарка» став виходити бойовий листок «ДНР»

3901
В захопленій терористами Горлівці під брендом газети «Кочегарка» став виходити бойовий листок «ДНР»
В захопленій терористами Горлівці під брендом газети «Кочегарка» став виходити бойовий листок «ДНР»

Популярна в Горлівці (Донецька область) міська газета «Кочегарка», що припинила вихід минулого року і редакційний колектив якої виїхав з міста, наприкінці березня знову почала виходити. Представники самопроголошеної «ДНР» під брендом тиражного ЗМІ готують друкований листок з новинами «ДНР», окупованого Криму, заявами сепаратистів. Видання із майже сторічною історією сепаратисти використали у своїх інтересах, повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

28 березня газета «Кочегарка» вийшла під №1 з позначкою «пробний випуск».  У так званій редакційній статті на першій шпальті пояснюється, що видання припинило вихід у середині 2014 року, і «група молодих людей з активною життєвою позицією знайшла сили для відродження «Кочегарки»». У статті також звинувачуються співробітники редакції видання, яка знаходиться зараз на території України, контрольованої законною владою, у у тому, що вони залишили місто і «називають нас сепаратистами і терористами».

 

Вказано, що випуск видання здійснюється за підтримки так званого «міського голови Горлівки» та «міністерства інформації ДНР». На першій сторінці також опубліковано заклик вступати до армії «ДНР» та новини самопроголошеної республіки.  На другій сторінці - заклики від «глави ДНР» Олександра Захарченка, який звинувачує Київ у економічній блокаді.

 

У соцмережі «ВКонтакте» на сторінці нещодавно створеного так званого «Медіахолдингу Горлівка» автори пробного повідомили, що вони не є професійними журналістами: «У місті Горлівка не працює жодне місцеве ЗМІ: газета, радіо і телеканал. Нашою групою створений пробний випуск газети «Кочегарка». Просимо вас оцінити нашу працю як майбутніх читачів. Ми не професіонали у виданні газети. Суворо не судіть».

 

Водночас журналіст і блогер із Горлівки Олександр Білінський на своїй сторінці у Facebook написав: «У виданні цього номера не брала участь редакція «Кочегарки», з липня минулого року виїхала з міста. Це справа рук дрібних капосників, у кого не вистачає розуму навіть придумати назву газети. Про зміст навіть говорити не хочеться... І це газета, безперервно виходила з 1919 року, яка пережила кілька воєн, радянський режим, що не закрилася в голодні 90-ті і зберегла пристойні тиражі в часи розвитку інтернету...».

 

Голова Донецької обласної організації Національної спілки журналістів України Олександр Бриж повідомив, що раніше «Кочегарка» була комунальним виданням, але з 90-х років стала незалежною. «Це газета з великими традиціями, значним тиражем, який сягав до 25 тисяч. Це було дуже популярне видання у Горлівці. Газета з критичних позицій висвітлювала діяльність міської влади», - сказав він.

 

За його словами, багаторічним редактором видання був Едуард Каштановський, якого свого часу було внесено до рейтингу ТОП-20 найвпливовіших горлівчан. Після його смерті навесні минулого року «Кочегаркою» керував його син - Віталій Каштановський. Після того, як Горлівку захопили бойовики «ДНР», колектив змушений був припинити випуск газети.

 

«Звичайно, що ДНРівці хотіли підпорядкувати всі видання собі, але Віталій не погодився, тож прийняв рішення виїхати. Бо від цих людей можна було очікувати всього... Тепер ці люди хочуть використати відомі бренди, аби розкручувати свою інформаційну політику. Газету просто захопили, так само, як сайт нашої Донецької організації Спілки, розміщують там свою пропаганду. Під брендом «Кочегарки» видається бойовий листок ДНР», - заявив Олександр Бриж.

 

Нагадаємо, обласна газета «Донбасс», яка видавалась у Донецьку і була нещодавно найтиражнішою в Донецькій області, нині перейшла з триразового на тиждень на щотижневий формат випуску і готується віртуальною редакцією. Про це повідомив головний редактор газети Олександр Бриж, який став вимушеним переселенцем, переїхавши з Донецька до Черкас.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду