Кримська радіостанція «Лідер», якій російська влада не дозволила працювати, попрощалася з слухачами у прямому ефірі

Кримська радіостанція «Лідер», якій російська влада не дозволила працювати, попрощалася з слухачами у прямому ефірі

1 Квітня 2015
3115
1 Квітня 2015
10:22

Кримська радіостанція «Лідер», якій російська влада не дозволила працювати, попрощалася з слухачами у прямому ефірі

3115
Кримська радіостанція «Лідер», якій російська влада не дозволила працювати, попрощалася з слухачами у прямому ефірі
Кримська радіостанція «Лідер», якій російська влада не дозволила працювати, попрощалася з слухачами у прямому ефірі

31 березня, у день, коли спливав термін дозволеної без реєстрації за російським законодавством роботи ЗМІ в окупованому Криму, припинила своє мовлення одна з найстаріших радіостанцій Криму «Лідер», що входить до складу медіахолдингу ATR. Про це повідомляє видання «15 минут», що також входить до медіахолдингу.

 

О 19.30 за місцевим часом співробітники радіостанції в прямому ефірі попрощалися зі своїми слухачами.

 

Ведучі Світлана Разіна, Маргарита Маліновська, Анастасія Алексеєва, Євгенія Бутенко, Євгенія Павлова, Яна Свєтлова, Ігор Полонський повідомили, що радіостанція працювала 15 років, і пообіцяли повернутися.

 

«Дякую всім тим, хто був з нами протягом 15 років, спасибі дружньому колективу, який став для мене справжньою сім'єю. Дуже важко розлучатися, але я думаю, що колись ми обов'язково зустрінемось. Ми неодмінно повернемось до вас зі своїми голосами, зі своїм гарним настроєм, з кращими емоціями, які є у наші душі, в нашому сердці. Я знаю, що ми назавжди залишимось у вашій пам'яті. Низький уклін всім, хто були з нами і дякуємо!», - сказала Євгенія Бутенко.

 

Яна Свєтлова покувала слухачам за підтримку.

 

Роботу радіостанції вони також назвали «епохою в радіомовленні Криму» і запевнили, що позивні радіостанції тепер будуть звучати в серцях її слухачів.

 

Видання нагадує, що радіостанція «Лідер» у термін до 1 квітня 2015 не змогла отримати свідоцтво про реєстрацію ЗМІ згідно з російським законодавством. З цієї причини її, зокрема, не допустили до участі в конкурсі на отримання права здійснювати наземне ефірне мовлення на території Криму та Севастополя. В результаті радіостанція втратила свої частоти.

 

Через відсутність реєстрації як ЗМІ згідно з російським законодавством опівночі 31 березня припинили своє мовлення також інші ЗМІ, що входять до складу медіахолдингу ATR - кримськотатарські телеканали ATR і Lale, FM-радіостанція «Мейдан». Нагадаємо, у ніч на 1 квітня, в останню годину ефіру на телеканалі ATR до телеглядачів звернулося керівництво медіахолдингу.

 

Як писала «Детектор медіа», 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітила раніше.

 

19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима. Водночас керівництво кримськотатарського телеканалу ATR повідомляло, що мовник готовий позбавитись свого інформаційно-політичного контенту, якщо це дасть змогу перереєструватись за російським законодавством.

 

Власник медіахолдингу Ленур Іслямов наголосив, що робив усе можливе для перереєстрації ATR в окупованому Криму. Зокрема, телеканал ATR ще три роки тому намагався легалізуватися в Росії, але безуспішно.

 

31 березня міжнародна правозахисна організація Amnesty International констатувала, що опівночі 1 квітня, по закінченні терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські ЗМІ будуть закриті. За даними організації, досі успішно перереєстровано тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету «Янъы дюнья». Крім ЗМІ медіахолдингу ATR, відмови в перереєстрації отримали кримськотатарське інформаційне агентство QHA (двічі), газета «Авдет», журнал «Йылдыз», журнал «Арманчыкъ».

 

30 березня у Сімферополі правоохоронці окупаційної влади півострова затримали сімох студентів, які вирішили зняти відеоролик на підтримку кримськотатарського телеканалу ATR.

 

30 березня, головний редактор газети «Голос Крыма» Ельдар Сеітбекіров повідомив, що ця кримськотатарська газета отримала свідоцтво про реєстрацію ЗМІ від Роскомнагляду, змінивши назву на «Голос Крыма New». На той час в стадії перереєстрації знаходились кримськотатарський журнал «Йылдыз» та газета «Янъы дюнья».

 

26 березня заступник генерального директора ATR Ліля Буджурова повідомила, що якщо телеканал ATR до 1 квітня не встигне зареєструватися як ЗМІ за російськими законами і змушений буде припинити своє мовлення, на його частоті може почати роботу «телеканал-підробка».

 

24 березня колективи кримськотатарських телеканалів ATR і Lale («Ляле») та радіостанції Meydan («Мейдан»), які входять до холдингу «Атлант СВ», звернулися до президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням про сприяння у вирішенні ситуації, що склалася з відмовами Роскомнагляду в перереєстрації кримськотатарських медіа за російським законодавством.

 

20 березня Комітет захисту журналістів повідомив, що стривожений погіршенням медійного клімату в анексованому Росією Криму, зокрема відмовою Роскомнагляду реєструвати кримські новинні ЗМІ.

 

Меджліс кримськотатарського народу заявив, що розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу.

 

Водночас кримськотатарський медіахолдинг ATR продовжить спроби перереєструвати свої ЗМІ за російським законодавством і буде шукати законні форми для відновлення мовлення. ATR може продовжити роботу як продакшн-хаус, зокрема, холдинг планує продовжити роботу з дублювання фільмів, створення культурних та освітніх проектів, документальних фільмів.

 

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що кримськотатарський телеканал ATR зможе мовити на материковій Україні. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3115
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду