Ілона Довгань: «Тема реформ в українських ЗМІ має бути пріоритетною»

Ілона Довгань: «Тема реформ в українських ЗМІ має бути пріоритетною»

28 Березня 2015
10566
28 Березня 2015
11:00

Ілона Довгань: «Тема реформ в українських ЗМІ має бути пріоритетною»

10566
Ведуча Першого національного розповіла «Телекритиці», чому тема реформ є пріоритетною, що її найбільше вразило під час зйомок у Литві та Польщі програми «Зроблено в Європі» та чого бракує новинам Першого національного
Ілона Довгань: «Тема реформ в українських ЗМІ має бути пріоритетною»
Ілона Довгань: «Тема реформ в українських ЗМІ має бути пріоритетною»

Ілона Довгань відома глядачу насамперед як ведуча новин. У цій ролі вона в різні роки працювала на телеканалах «1+1», «Київ», НТН і ТВі. Вела також програми-інтерв'ю з політиками, виборчі та суспільно-політичні телемарафони. З липня минулого року вона розповідає про найголовніші події дня в ефірі Першого національного (програма «Підсумки дня»).

 

Але приводом для інтерв'ю став інший проект - «Зроблено в Європі», який стартував на Першому в грудні. Його окрім Ілони Довгань веде Андрій Юхименко. Підготовка програми стала можливою завдяки грантовому фінансуванню - «Зроблено в Європі» створено в рамках інформаційної кампанії «Сильніші разом!» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

 

Для пані Довгань тема європейських реформ - не нова. Влітку на телеканалі ICTV виходив цикл спецрепортажів журналістки «Перезавантаження по-європейськи», які вона підготувала як фрілансер за підтримки фонду Богдана Гаврилишина.

 

«Тоді, трохи менше року тому, ми разом з українськими студентами дізнавалися в шести країнах Європи (не лише ЄС), які їхні реформи та ініціативи можна було би втілити в Україні. У "Зроблено в Європі" ми говоримо лише про ЄС та прагнемо насамперед розповідати, як євроінтеграційні реформи можуть змінити на краще життя звичайних громадян. Адже така роз'яснювальна робота мала проводитися впродовж багатьох років», - розповідає ведуча.

 

Для зйомок 11-хвилинних випусків, які Перший показує щосуботи, Ілона Довгань та Андрій Юхименко по черзі вирушали до країн Євросоюзу, а також спілкувалися з представниками влади цих країн у Києві. Телеканал планував створити 15 випусків «Зроблено в Європі», однак у відрядженнях ведучі зібрали матеріалу на більшу кількість.

 

Ілона Довгань розповіла «Детектор медіа», чому тема реформ є також важливою, що її найбільше вразило в Литві та Польщі та чого бракує новинам Першого національного.


- Ілоно, як виникла ідея проекту «Зроблено в Європі»? Це ініціатива каналу чи донорів?

- Я не знаю, чи це організація «Сильніші разом» вийшла на канал, чи навпаки. Мені цей проект запропонувало керівництво, оскільки в мене вже був досвід у цій темі і я хотіла ще щось знімати про реформи, зокрема про успішні закордонні ініціативи, які б надихнути українців.

 

- Наскільки важливою ця програма є зараз? З одного боку - після перемоги Євромайдану, а з іншого - під час війни.

- На мою думку, тема реформ в українських ЗМІ має бути пріоритетною, дуже важлива для країни зараз. Навіть більше, ніж перипетії внутрішньої політики чи робота парламенту. Розвиток вперед - пріоритетніший, бо ним ми мали займатися впродовж останніх 20 років, а зроблено так мало... Багато європейських експертів казали мені на зйомках, що Україні треба нарешті почати робити реформи, а не тільки говорити про них. Наприклад, відомий польський економіст і політик Лєшек Бальцерович на моє запитання, чи готовий він приїхати в Україну і допомогти нам - сказав, що Україна не потребує імпорту радників, бо в нас багато розумних людей. Тож у нас насамперед має бути політична воля й охочі це робити не на словах. Усе залежить від самих українців.

 

Зараз багато залежить від журналістів і громадянського суспільства. Ми маємо тримати владу в тонусі, не допускати популізму політиків, моніторити їхню діяльність і, головне, не відступилися, як 10 років тому, а скористатися шансом перезавантажити країну. Цей шанс дався нам дуже великою ціною. А щодо війни і реформ... По-перше, є досвід країн, які пережили війну і зробили реформи, та ж Грузія, наприклад. По-друге, хлопці на фронті мають розуміти, за що вони воюють. Вони мають повернулися в уже іншу, нормальну країну, заради якої люди виходили на Майдан, заради якої українці віддають життя зараз. Тому я вважаю, що просвітницькі програми, передачі про реформи зараз на часі.

 

 

 

 

- Як ви зі співведучим Андрієм Юхименком розподіляєте країни й теми? Скільки триває відрядження?

- Ми їздимо до Європи окремо, по черзі. Самі вибираємо, які країни хотіли б показати. Свій вибір обов'язково мотивуємо.

 

Мої відрядження тривали по тижню. Тобто тиждень я на Першому веду новини, а наступного - їду на зйомки програми. Спочатку відбувається планування поїздки, узгодження зустрічей із європейськими експертами, підбираються цікаві родини, проекти - все ретельно продумується. Наприклад, останнього разу, під час поїздки в Литву, я виступала і як продюсер, і як журналіст. По поверненню на нас теж чекає багато роботи - розшифровка матеріалу, написання сценарію, монтаж. Працювати в такому ритмі непросто, але дуже цікаво.

 

В рамках роботи над проектом «Зроблено в Європі» я побувала у двох країнах - Польщі та Литві. Польщу вибрала, бо це близька нам за менталітетом нація, яка була з нами в соцтаборі, пережила важку кризу 90-х років. Але вони витримали, піднялися, згодом вступили в ЄС. А зараз уже віддаляються від нас дуже суттєво. І економічно, і в розвитку демократії. Я думаю, що нашим людям приклад Польщі - цікавий. Це наші сусіди. Литва  була з нами в СРСР і після вступу в ЄС і НАТО за 10 років провела успішні реформи. Люди там задоволені своїм життям. З Литви ми привезли матеріалу аж на 7 програм. Якщо литовці змогли, я вірю, що і ми зможемо.

 

Андрій зараз у відрядженні в Угорщині, а до цього відвідав Естонію. Ці країни теж цікаві  українцям.

 

- Які відгуки про проект ви отримуєте від глядачів?

- Я бачу, що в соціальних мережах повідомлення з випусками програми активно поширюють. Коментують і пишуть повідомлення, дякують за просвітництво, кажуть, що такі програми зараз дуже потрібні. Мені б хотілося, щоб широке коло глядачів побачило наш проект, і взагалі, щоб проектів про успішні реформи було побільше. До речі, всі випуски програми можна переглянути на сайті Першого.

 

Я думаю, важливо, що в цьому проекті ми розповідаємо про враження від реформ пересічних, простих людей, а не тільки спілкуємося з євродепутатами чи іншими «серйозними людьми», які, ясна річ, хвалитимуть політику своїх країн. Це не всім зрозуміло, не всім цікаво. Зате ми підготували випуск про реформу агросектору в Литві. Там звичайний селянин розповідає: «Мені дали стільки-то десятків тисяч євро від ЄС, я купив собі техніку, але за це я маю виконати низку умов: створити робочі місця, найняти людей на сезонні роботи. Я не маю права її продавати протягом 5 років»... І таких прикладів багато. Важливо це розповідати мовою і на прикладах, близьких для своєї аудиторії.

 

- Як знімальну групу з України зустрічали за кордоном?

- Приязно. Дуже багато людей запитували нас: чому українці взагалі мають сумніви, чи варто йти в ЄС, чому виник Майдан? «Ви вже давно маєте бути в Європі», - казали нам. Якраз-таки наші сільські господарства побоювалися євроінтеграції, та й політики спекулювали на цій темі, створили певні міфи. Мовляв, наші села не можуть конкурувати з європейськими колегами. Колись і литовські селяни про це хвилювалися. Але за 10 років вони кардинально змінили підходи, село стало успішним. Там нам теж казали, що Україні з її землями та працьовитими людьми не варто боятися - в цій сфері у нас усе вийде.

 

 


 

- Що в цих країнах вас - людину, яка вже займалася темою європейських реформ, найбільше вразило?

- Насамперед підхід до багатьох справ. Навіть прості люди кажуть, що за час проведення реформ у них змінилися погляди. Брюссель не лише дає гроші й запроваджує інші правила й вимоги, а й поширює європейські цінності.

 

Але варто розуміти, що реформи - це тривалий період, у якому перший етап - не солодкий. Треба бути готовим, наприклад, до підняття тарифів і запровадження економії як на держаному рівні, так і в кожній конкретній родині. Ми ж бачимо, як навіть зараз європейці з багатих країн економлять тепло, воду. Українцям необхідно переглянути деякі погляди й остаточно розпрощатися з радянським менталітетом. Водночас я переконана, що підняття тарифів має гарантувати й підвищення якості наданих послуг та відмову від корупції, щоб реформи не залишалися на рівні лише підвищення цін для людей.

 

Також вразили певні прикладні речі. Приміром, у Литві 30 мільйонів євро, які ЄС виділило на створення сучасної бібліотеки, не розкрали, вони дійшли до кінцевого споживача. Чи така ж ситуація з коштами на дороги, які, як відомо, є свого роду «обличчям» європейської країни. Автомагістралі в Польщі ремонтують лише раз на 10 років. Все робиться чесно, вочевидь тому, що за процесом стежить велика кількість контролерів. Я бачила їх на власні очі у Варшаві. Для доріг закуповуються справді якісні матеріали - їх теж контролюють із Брюсселя.

 

Ми помітили також, що нові члени Євросоюзу розумно вибирають, на що їм насамперед потрібні гроші від ЄС. Вважають, що краще взяти кошти на навчання людей - не на рибу, а на вудочку. Внаслідок цього отримують фахівців, які будуть надалі працювали за європейськими нормами - це теж варто взяти на озброєння.

 

- Телеканал повідомляв, що планує 15 випусків... Тож програма вже добігає кінця. Які теми ви розкриєте в останніх програмах? Чи цікавилися медійною сферою в цих країнах?

- Ми зібрали матеріали на більшу кількість програм. Минулої суботи вже вийшов 16-й випуск. Ще близько місяця «Зроблено в Європі» буде в ефірі. Проте поїздок більше не заплановано - закінчилося фінансування. Я зараз займаюся підготовкою решти програм про Литву. Одна з них стосуватиметься сфери охорони здоров'я - ми побували в інноваційній клініці ядерної медицини у Вільнюсі, яка займається, зокрема, онкозахворюваннями. Її побудували на гроші ЄС. Потім розкажемо про соціальне таксі, систему «єдиного вікна» в мерії, завод сонячних батарей. Усе це фінансується коштом Євросоюзу.

 

Медійну проблематику теж не лишили поза увагою - побували на суспільному телебаченні в Литві. Я запитувала у його керівника, що він може порадити українцям. Він казав, що тільки одне - нарешті його зробити! За його словами, варто просто створити якісний, нормальний телеканал. Цікаво, що литовський мовник транслює дуже різні програми - не тільки публіцистику та програми на культурні теми, а й шоу. Наприклад, шоу «Зірки з дельфінами». На суспільному ТБ! Або той же «Голос». У них його показує саме суспільний мовник.

 

- Чи є вірогідність того, що донори продовжать фінансувати проект «Зроблено в Європі»?

- Наскільки мені відомо, проект добігає кінця. Особисто мені дуже б хотілося продовжувати цю тему. І глядачу це потрібно, я вважаю. Просвітницькі програми, передачі про реформи зараз на часі.

 

- Медіаексперти останнім часом хвалять новини на Першому. Які у вас враження як у ведучої, яка має досвід роботи на комерційних каналах?

- Нам приємно, що експерти відзначають дотримання Першим журналістських стандартів. Можу сказати, що редакція справді ретельно за цим стежить, причому це роблять усі - журналісти, ведучі, редактори. В нас щодня летючки, де колеги нерідко роблять одне одному зауваження. Крім того, працюючи тут, я знаю, що мені не принесуть папірець і не скажуть: «Це має бути сьогодні у випуску», - без пояснення причини. Мої запитання для гостей студії ніхто не вичитує: в принципі, як і раніше. Бувало, що гість після якогось гострого запитання йшов ображеним, але цим тут не переймаються, бо така журналістська робота.

 


 

Однак є складні моменти - вони стосуються насамперед якості роботи. Маю на увазі й технічний аспект - у нас тут не найкраща техніка, і не те фінансування, що на комерційних каналах. Не секрет, що на Першому працює багато молодих працівників, для яких НТКУ - перше місце роботи. Їх треба ще трохи вчити, перевіряти, радити. Тому, щоб помилки не потрапляли в ефір і все було цікаво й якісно - доводиться хвилюватися й енергії витрачати більше, ніж коли це вже сталий колектив із досвідченими професійними кадрами, з усіма технічними сучасними забаганками. Але ми всі стараємося робити якомога кращий продукт за тих умов, які маємо.

 

 

 

- Ілоно, які ще проекти за вашої участі плануються на новий сезон?

- Поки нічого конкретного не можу анонсувати. Я залюбки робила б щось іще про реформи. Також дуже люблю формат інтерв'ю, тому запропонувала керівництву свої ідеї на цю тему. Побачимо, що вони скажуть, і коли канал матиме змогу підготувати новий проект. Мені б дуже хотілося робити щось іще крім новин. Те, що і глядачу потрібно, і самій цікаво. Треба рухатися далі.

 

Фото надані прес-службою Першого національного 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10566
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду