«112 Україна» заявляє про створення міжнародної комісії, що вивчить ситуацію навколо телеканалу

«112 Україна» заявляє про створення міжнародної комісії, що вивчить ситуацію навколо телеканалу

25 Березня 2015
7711
25 Березня 2015
09:34

«112 Україна» заявляє про створення міжнародної комісії, що вивчить ситуацію навколо телеканалу

7711
«112 Україна» заявляє про створення міжнародної комісії, що вивчить ситуацію навколо телеканалу
«112 Україна» заявляє про створення міжнародної комісії, що вивчить ситуацію навколо телеканалу

Телеканал «112 Україна» заявляє, що Міжнародна і Європейська федерації журналістів підтримали ініціативу каналу  створити спеціальну міжнародну комісію з європейських і українських медіаактивістів, політиків і експертів, яка вивчить стан свободи слова в Україні і ситуацію навколо телеканалу «112 Україна» зокрема. Це підтвердив власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков, повідомляється на сайті мовника.

 

24 березня з керівниками федерацій зустрілися власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков і народний депутат України Сергій Каплін. Вони розповіли про ситуацію навколо телеканалу, яку вони назвали тиском,  і порадилися, «як можна врятувати незалежні медіа в Україні».

 

«Ми розуміємо весь той тиск, який чинять на канал "112 Україна" - це тиск різного характеру, на різних рівнях. Ми сподіваємося, що комісія розгляне всі ці питання. Канал "112 Україна" повинен бути чи не головним її питанням. Що стосується організації чогось на зразок національної комісії, ми вважаємо, що це дуже хороша ідея. Це те, що, на мою думку, Європейська і Міжнародна федераціяї точно підтримають і однозначно візьмуть участь, і запустити це мають українські організації», - цитує телеканал представника Міжнародного союзу журналістів Олівера Манікьорла.

 

Власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков підтвердив створення подібної комісії. «Безумовно, ми будемо створювати якесь співтовариство, яке буде реагувати. Будемо створювати комісію, в яку будуть входити різні структури, журналісти, депутати», - підкреслив він.

 

У свою чергу нардеп України Сергій Каплін повідомив про збір підписів на підтримку телеканалу. «Ми ініціюємо по всій Україні збір підписів на підтримку каналу "112 Україна". Ми не сумніваємося, що зможемо зібрати до 10 млн підписів», - повідомив він.

 

Нагадаємо, 18 лютого Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження телеканалу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією за трансляцію програми «Шустер live» 13 лютого. Як заявив голова Нацради Юрій Артеменко, у контенті «Шустер live» моніторинг Нацради зафіксував порушення статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» та статті 28 закону «Про інформацію», оскільки у висловлюваннях одного з учасників програми - російського журналіста Максима Шевченка - вбачає ознаки злочину статті 161 Кримінального кодексу - умисні дії, спрямовані на розпалювання расової, національної чи релігійної ворожнечі. 

 

Для каналу «112 Україна» за його супутниковою ліцензією це вже третє попередження. Перше (у серпні 2014 року) і друге (у листопаді 2014 року) він отримав за відхилення від програмної концепції. Окрім того, ще по попередженню за відхилення від програмною концепції має кожна з п'яти компаній, об'єднаних у цифрову ефірну мережу каналу «112 Україна», і всім їм Нацрада 12 лютого призначила повторні позапланові перевірки, за результатами яких може знову призначити санкції.

 

Телеканал «112 Україна» розцінив дії Нацради як тиск на свободу слова в Україні і заявив, що внаслідок цього попередження канал «у будь-який момент може зникнути з телеекранів країни».

 

Комітет Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) заявляє, що конфлікт, який відбувається навколо телеканалу «112 Україна» виявив низку важливих проблем, які потребують свого вирішення, і закликав канал відкрити джерела фінансування і назвати реальних власників.

 

У лютому Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки п'яти телекомпаній, що володіють ліцензіями на регіональне ефірне цифрове мовлення в мультиплексі МХ-5 та об'єднані в мережу одного телеканалу «112 Україна» - ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ» і ТОВ «Лідер ТВ». Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 12 лютого.

 

У березні керівництво та колектив телеканалу «112 Україна» висловили занепокоєння інформацією про тиск на членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, який начебто здійснюється з боку Адміністрації Президента України з вимогою винести чергове попередження та зробити новий крок до закриття каналу. 18 березня народний депутат Сергій Каплін заявив, що Адміністрація президента (АП) вимагає від Нацради винести чергове попередження телеканалу «112 Україна», що може поставити канал під загрозу закриття.

 

«Детектор медіа»

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7711
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду