Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)

Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)

23 Березня 2015
14786
23 Березня 2015
20:10

Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)

14786
Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)
Перший «кремлівський троль» назвав своє ім’я і зарплату (ФОТО)

Радіостанції «Свобода» в Росії вдалося вперше поговорити з екс-«ботом» Маратом Буркхардом, професією якого ще нещодавно була пропаганда в інтернеті за гроші і який не став приховувати свою особу. До цього журналістам кількох петербурзьких видань («Собака» і «Деловой Петербург») тільки на умовах анонімності вдавалося взяти інтерв'ю у співробітників спеціальних офісів, де за зарплату треба займатися пропагандою в мережі на спеціальній «фабриці тролів», повідомляє російський телеканал «Дождь».

 

За словами блогера Марата Буркхарда, він влаштувався «з цікавості» і пропрацював в офісі «кремлівських троллів» два місяці.

 

Він розповів, що пНачало формыотрапити на роботу на «фабрику тролів» можна тільки після спеціального «літературного відсіву». Претендента просять написати кілька текстів - спершу на нейтральні теми на кшталт «Вегетаріанство: за і проти». Також на іспиті просять у двох словах відповісти на питання: хто така Псакі? чого домагається Росія в Донецьку?

 

«Середня зарплата на «фабриці троллів» - 45 тисяч рублів (приблизно 16 500 грн - ТК). Стільки платять за виконання норми в 135 коментарів. Робочий день триває 12 годин, потім денну зміну змінює нічна. Співробітники працюють за графіком два через два дні», - повідомив екс-«бот».

 

У спеціальному офісі крім відділу коментарів, де працює постійно 20 чоловік, є відділи картинок, «Живого Журналу», відео і так далі. Є також відділи українською та англійською мовами; там зарплата від 65 тисяч (23 800 грн - ТК) і вище. Всього сорок кабінетів, в кожному приблизно по 20 чоловік. Відділи між собою не дружать, дружба не заохочується.

 

«Для правдоподібності співробітники відділу коментарів розбивається на смислові трійки. Перший виступає критично, а двоє інших опонують йому - обов'язково один картинкою, а інший посиланням. Ланцюжок «злодій-картинка-посилання» є обов'язковою. Робота ведеться по заданих тегам, ключовими словами. Задане слово, наприклад, Шойгу, повинні використовувати всі троє учасників смисловий трійки. Пишуть вони послідовно на різних регіональних майданчиках, покриваючи всю територію Росії», - зазначає блогер.

 

Коментар повинен бути не менше 200 символів. Все, що пишуть тролі, проходить постійний ідеологічний контроль. За помилки і провини начальство викликає «на килим», може звільнити. Начальство «тролів» - це «тролі», які зробили собі кар'єру на цій же «фабриці». Зарплата у них 70-80 тисяч рублів (25 600 - 29 300 грн).

 

Нагадаємо, головнокомандувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив, що Захід повинен включитися в інформаційну війну з Росією з метою протидії його «брехливим розповідям» у соціальних мережах. «Ми повинні як західна група націй, або як союз, брати участь у цій інформаційній війні. Метод боротьби із неправдивою інформацією полягає в тому, щоб оприлюднити цю брехню і викрити її», - сказав Філіп Брідлав.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14786
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду