Томенко нагадує, що з середини червня у третині областей повинно бути відключене аналогове мовлення

Томенко нагадує, що з середини червня у третині областей повинно бути відключене аналогове мовлення

23 Березня 2015
5861
23 Березня 2015
11:54

Томенко нагадує, що з середини червня у третині областей повинно бути відключене аналогове мовлення

5861
Томенко нагадує, що з середини червня у третині областей повинно бути відключене аналогове мовлення
Томенко нагадує, що з середини червня у третині областей повинно бути відключене аналогове мовлення

15 червня аналогове телебачення повинно бути відключене у третині областей України. Про це повідомив народний депутат України від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко, йдеться на сайті партії «Солідарність - Блок Петра Порошенка».

 

Як відомо, Україна має міжнародні зобов'язання згідно з угодою, підписаною у Женеві у 2006 році, до 17 червня 2015 року перейти від аналогового до цифрового мовлення.

 

Нагадаємо, 10 грудня минулого року міжвідомча робоча група з вирішення проблемних питань реалізації в Україні програми впровадження цифрового телерадіомовлення напрацювала проект рекомендацій Національній раді з питань телебачення і радіомовлення щодо вимкнення аналогового й переходу на цифровий стандарт мовлення і визначила чотири етапи вимкнення аналогового сигналу:

-першй етап - до 15.06.2015: Київська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Харківська, Сумська області та Автономна Республіка Крим;

-другий етап - до 31.12.2015: Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області;

-третій етап - до 30.06.2016: Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області;

-четвертий етап - до 31.12.2016: Луганська, Донецька.

 

«Отже, вже 15 червня цього року планується вимкнути аналогове мовлення приблизно в третині областей України, а потім поетапно вимкнуть аналогове мовлення по всій Україні. Щоправда, досі ніхто достеменно не може пояснити, чи сумновідомий «Зеонбуд», який займається переходом на цифрове мовлення, забезпечив необхідне цифрове покриття всієї країни чи ні», - зазначив Микола Томенко.

 

Для прикладу він навів ситуацію у проблемному для покриття Закарпатті, яке потрапило до першого етапу вимкнення аналогового сигналу.

 

«Виникає й інше питання: уряд зупинив фінансування закупівлі приймаючих пристроїв цифрового мовлення для соціально-незахищених категорій населення. Я вже мовчу про фантастичні затрати для місцевих і національних мовників, особливо за сьогоднішніх реалій падіння рекламного ринку», - зазначив народний депутат.

 

У зв'язку з цим Микола Томенко вважає, що необхідно або обґрунтовувати необхідність перенесення терміну переходу на цифрове мовлення з 15 червня 2015 року на пізніший термін, або забезпечити перехід поетапно з паралельним функціонуванням аналогового і цифрового на певний час.

 

«Перший сценарій більш реалістичний. Але за будь-яких обставин, уряд зобов'язаний ухвалити відповідну програму і роз'яснити, що чекає громадян з 15 червня 2015 року», - підсумував Микола Томенко.

 

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив ТОВ «Зеонбуд» у зупиненні дії розпорядження Антимонопольного комітету України від 23 грудня 2014 року №641-р про визнання «Зеонбуда» монополістом. Відповідну ухвалу суд прийняв 4 березня.

 

Як писала «Детектор медіа», «Зеонбуд» оскаржив у суді свій статус монополіста і подав до суду позов про визнання протиправним і скасування розпорядження АМКУ від 23.12.2014 року № 641-р, яким відомство визнало ТОВ «Зеонбуд» таким, що займає у період з вересня 2011 року по жовтень 2014 року монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм з часткою 100%.

 

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова сподівається, що визнання «Зеонбуду» монополістом означатиме відкриття економіки тарифів оператора. І таким чином ринок зможе оцінити, як формується вартість послуг компанії.

 

«Зеонбуд» не погодився з визнанням його монопольного становища та заперечив, що має переваги перед іншими мережами і технологіями.

 

Наприкінці січня стало відомо, що АМКУ порушив справу про зловживання ТОВ «Зеонбуд» монопольним (домінуючим) становищем на загальнодержавному ринку телекомунікаційних послуг з розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2 (MPEG-4) телевізійних програм.

 

На початку березня стало відомо, що «Зеонбуд» оскаржив у суді рішення АМКУ про визнання його монополістом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5861
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду