Голова НСКУ Сергій Тримбач закликав Петра Порошенка зустрітися з діячами кіно

Голова НСКУ Сергій Тримбач закликав Петра Порошенка зустрітися з діячами кіно

23 Березня 2015
6846
23 Березня 2015
11:39

Голова НСКУ Сергій Тримбач закликав Петра Порошенка зустрітися з діячами кіно

6846
Голова НСКУ Сергій Тримбач закликав Петра Порошенка зустрітися з діячами кіно
Голова НСКУ Сергій Тримбач закликав Петра Порошенка зустрітися з діячами кіно

Голова Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач звернувся з відкритим листом до Президента України Петра Порошенка. Текст звернення опубліковано на сайті НСКУ.

 

У ньому голова НСКУ просить главу держави зустрілися з діячами кіно для обговорення «пекучих актуальних проблем». Сергій Тримбач акцентує, що через  зупинення державної підтримки українське кіно перебуває під загрозою знищення.

 

«Державна підтримка кіновиробництва фактично зупинена, поодинокі й несміливі заклики збільшити фінансування кіно викликають глузливі усмішки можновладців. Якщо правова й фінансова база для реформ у цій сфері буде справді створена (а на це піде принаймні три роки), самої галузі вже не буде, як і людей, здатних продукувати кіно - все просто понищиться. За аналогією: доменну піч легко зупинити, одначе вкрай важко розігріти знову. Кінематограф, у всіх його сучасних проявах і різновидах, така сама піч. Нам видається, що розуміння цього у влади немає», - зазначив голова НСКУ.

 

Сергій Тримбач наголошує:  стоять державні кіностудії, які потребують реформування; втрачають роботу  молоді кінематографісти, на кіноекранах  - образи інших культур та ціннісних орієнтацій.

 

«Там немає України і українців.  Ми терпіли це упродовж двадцяти останніх років. Може, досить? Може, влада, сама держава, слідом за суспільством, яке через Майдан транслювало Україні і світові свою волю і рішучість до змін, нарешті зрозуміє, що тільки через Культуру і її підтримку можна на ділі, а не тільки на словах перетворити Україну», - пише Сергій Тримбач.

 

Він підкреслює: культура є найменш затратним засобом досягти змін.

 

Нагадаємо, 13 березня набули чинності зміни до закону України «Про державний бюджет України на 2015 рік». У  тексті документа  немає раніше обіцяного збільшення фінансування національного кінематографу до 130 млн грн. 

 

Чинним законом «Про Державний бюджет України на 2015 рік» було  передбачено 68 млн 320,9 тис. грн за бюджетною програмою «Створення та розповсюдження національних фільмів, фінансова підтримка державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка"», розпорядником якої є Державне агентство з питань кіно. Це на 6 млн 898,9 тис. грн більше, ніж у державному бюджеті на 2014 рік.

 

Загалом за різними програмами Держкіно в держбюджеті на 2015 рік передбачено 75 млн 696,1 тис. грн, що на 8 млн 52 тис. грн більше, ніж у держбюджеті-2014. 

 

На виробництво фільмів в Україні у 2015 році необхідно 300,5 млн грн із державного бюджету.

 

11 березня на VI Пленумі Національної спілки кінематографістів України було представлено відеоролик українських кінострічок, виробництво яких було зупинено у 2014 році через брак фінансування.

 

До ролика увійшли фрагменти відео кінокартин «Урсус» Отара Шаматава (Україна, Грузія, Болгарія та Німеччина),  «Окупація» Валерія Жерегі (український центр «Інсайтмедіа», Temple Film, Румунія, та молдовська компанія Prim-Plan Studio за підтримки Державного агентства України з питань кіно), «Гніздо горлиці» Тараса Ткаченка (Україна, Італія),  «Толока» Михайла Іллєнка (Україна), «До дідька!» Юрія Речинського (Україна, Австрія), «Моя бабуся Фані Каплан» Альони Дем'яненко (Україна, Франція), «Казка старого мельника» Олександа Ітигілова (Україна), «Максим Оса» Івана Сауткіна (Україна, Польща).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6846
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду