У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників

У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників

16 Березня 2015
6642
16 Березня 2015
15:35

У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників

6642
У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників
У Національному центрі Олександра Довженка звільнено майже половину працівників

У Національному центрі Олександра Довженка 13 березня скорочено 34 працівники із 82. «Детектор медіа» про таке рішення стало відомо з листа колишнього головного інженера Центру Сергія Безпалька.

 

Пан Безпалько також стверджує, що Центр не веде своєї профільної діяльності - кіновиробництва та збереження колекції фільмофонду. 

 

Тим часом генеральний директор Центру Іван Козленко на своїй сторінці у Facebook опублікував розгорнутий коментар щодо скорочень. У ньому він акцентував на економічних труднощах підприємства. Після 13-го березня з 82 працівників  Центру лишилося 48.

 

Щоби уникнути банкрутства Довженко-Центру, в грудні минулого року довелося приймати блискавичні та непопулярні рішення, зазначив пан Козленко. Спочатку на відмові від опалення було заощаджено понад 700 тис. грн.

 

«Другий крок - радикальне скорочення штату. Провести його негайно за українським законодавством було неможливо: потрібні 3 місяці на інформування працівників. В п'ятницю нарешті завершився цей тривалий і марудний процес. Це був неминучий крок, який треба було здійснити ще рік тому. Бо реформи - це різати по-живому, а не старатися всім сподобатись. В умовах, коли фінансування Центру 2015 року скорочено на 1/3, державних замовлень нема, а борги сягали 1 млн. інакше робити було не можна», - написав гендиректор.  

 

Він відзначив, що понад рік близько половини працівників Центру не мали ніякої роботи. «Більше того, через цифрову технологічну революцію в кіно, вони б ніколи її більше не отримали в тих обсягах, для яких потрібна така сила людей, бо в Центрі налагоджено лише плівочний цикл кінотиражування. Але зарплату отримували всі», - додав Іван Козленко.

 

Він пояснив, що зарплатний фонд минулого року був майже 5 млн. грн, а в 2015-му мав скоротитися до гарантованих державою 2,6 млн. грн.

 

«Після скорочення з 82 людей у нас лишається 48. Відповідно, вивільняється частина зарплатного фонду, яку буде перенесено на зарплати тих, хто лишився в штаті. Це дасть також змогу вимагати якісних, а не кількісних показників успішності, стане існтрументом боротьби з саботажем - єдиною навичкою, якою всі працівники державного сектору оволоділи досконало», - пояснив Іван Козленко.

 

Він зазначив, що 1 квітня презентує стратегію розвитку Довженко-Центру. «Я не чекаю допомоги від держави: прийнята в кращих радянських традиціях до ювілею Довженка постанова Кабміна про тимчасове право залишати 100% від оренди державного майна кінопідприємств у власному бюджеті, так і не запрацювала: вона стосувалася договорів, укладання яких з 2000-го року сама ж держава вважає незаконними. «Дірка від бублика». Зміни до постанови готуються вже п'ятий місяць. Якщо вони будуть прийняті - це буде велике полегшення для кіностудій, але чекати це я вже припинив. Треба навчитись жити з тим, що ми маємо зараз», - додав гендиректор.

 

Звіт діяльності Національного центру Олександра Довженка за 2014 рік опубліковано тут.

 

Нагадаємо, за результатами ревізії фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» в період з 01.05.2012 по 01.10.2013 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5. ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою). Про це повідомили у Державній фінансовій інспекції в м. Києві у відповідь на запит «Детектор медіа».

 

Матеріали ревізії скеровано до Служби безпеки України, досудове розслідування триває, повідомили в Держфінінспекції. Розголошувати матеріали досудового розслідування у відомстві відмовилися, посилаючись на таємницю слідства.

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6642
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
3321 дн. тому
Свіже відкрите звернення працівників Центру можна прочитати тут: http://www.petitions247.net/112073
Сергей
3321 дн. тому
По подтвержденной информации среди уволенных в Центре и Светлана Коробина -- одна из фигуранток кадрового скандала, вспыхнувшего в Центре год назад между ней и Козленко (см. публикации СМИ). Еще полгода назад Коробина вместе с Козленко была фавориткой, объявленного МКУ конкурса на руководителя этого предприятия, причем с очень неплохими шансами на упех (по крайней мере у нее, в отличие от Козленко, с высшим образованием все нормально). Но конкурс был внезапно отменен, и Козленко волюнтаристским решением стал исполнять обязанности руководителя Центра. И вот теперь от Светланы избавились, как от не нужной персоны. Видимо, действительно не все нормально в "датском королевстве": либо в министерстве, ге не разбираются в конкурсантах, либо в Центре, где продолжают расправляться с неугодными; а точнее всего и там, и там!
Мойша Япончик
3326 дн. тому
Я, как великий одесит великого одесита, могеть спросить Ивана: "А мешать гоп-стопу считается саботажем?" А то в последнее время у мене с этим возникло много проблемок! И вооще, кент Иван, может хватит кошмарить этот киевский центр, где до тебе нет никакой уважухи, в т.ч. и от ментов? В натуре, возвращайся в Одессу-маму. И жиганы тебе на Молдаванке или Фонтане найдут какой-нибудь шалман, которого не жалко, для твоих ночных экстриментов (пардон, экспериментов -- все деда Фройд и мое верхушечное и незаконченное психо-философское образование). И буде всем счастье и никакого гевулта! И еще ответь: "Как тебе удалось зашухерить коварный саботажный заговор уволенных дворников и уборщиц, которые подло немеревались спустить твой эксперимент в канализацию?" Эта темка для мене очень болить, бо и моя кодла начала начисто отбиваться от рук.
Сергій
3327 дн. тому
Якщо в цьому клятому держсекторі ніхто нічого не робить, крім як саботує, то що Ви, пане Козленко в ньому забули? Звичайно, крім державних коштів і заробляння на державному майні! І цей Ваш пасаж про саботажників урядовців теж стосується (вони ж теж у своїх міністерствах і установах є працівниками держсектору)?
Сергій
3327 дн. тому
Знову "дуже правильні" на перший погляд фрази з вуст пана Козленка, але давайте їх проаналізуємо. 1. Щодо економії. Може варто взагалі ліквідувати Центр разом з його керівництвом, обладнання передати кіностудії імені Довженка, а фільмофонд -- архіву ім. Пшеничного? Тоді економія коштів буде куди значущою! До речі Центр опалюється з використанням його ж власного казанного обладнання, зданого в оренду за символічну платню. То може замість відключення опалення на весь сезон варто було б заключити з постачальником тепла - орендарем більш вигідний контракт? 2. Може варто було "порізати по живому" тих "мертвих душ", якими пан Козленко нашпигував штат підприємства за роки свого де-факто керівництва і які невідомо чим займаються і з'являються лише на потрібні пану Козленку збори та вечірки? 3. Дуже важко саботувати за умови, коли ніщо на підприємстві не робиться і збирається робитися. Справжнім саботажем є те, що підприємство, здатне виробляти продукції на 3 млн. грн. на місяць, вже 3 роки нічого не виробляє. Але це вже питання до організації діяльності підприємства, тобто Ваше питання, Іване Васильовиче. Керувати виробництвом це не вправлятися у "високоінтелектуальних" бесідах. 4. А чому пан Козленко сподівається лише на держзамовлення? Іх ніколи не було в достатньому обсязі. Хто забув: в кінці 90-х та на початку 0-вих українське кіно взагалі не знімалося. Але Центр до "рішучого" пана Козленка якось існував (і навіть без бюджетних коштів та із значно численнішим штатом). Просто треба працювати, а не чекати поки принесуть бутерброда з товстим шаром кав'яру та покладуть до рота та й ще розжувати і проковтнути допоможуть. 5 "Така сила людей непотрібна в умовах цифрової революції" -- це 2 прибиральниці, 1 копіювальник, 3 проявника, 3 слюсаря-механіка, 1 інженер зі звукозапису, 3 контролери фільмових матеріалів, 1 приготувальник хімічних розчинів... Звичайно, все це надлишковий персонал на відміну від кадровиків, юристів, менеджерів, редакторів і перекладачів! Для того щоб осягнути цю непересічну мудрість напевно треба обов'язково мати філософічну освіту і бажано - незакінчену! 6. Щодо нових цифрових технологій. А що пан Козленко особисто зробив, щоб вони в Центрі з'явилися? Не дає спокою міністерству культури? Чи пробує взяти кредит для його придбання? А може домовляється про умови лізингу? Тоді може він поспішив "різати по-живому" курку, яка могла б нести золоті яйця! 7. Пан Козленко обіцяв презентувати свою геніальну стратегію ЧЕРЕЗ МІСЯЦЬ пічля свого призначення. Пройшло вже 5 місяців. Тепер нова дата - 1 КВІТНЯ - і це вкрай символічно (мабуть працює одеська підсвідомість). Ось тільки тим 34 працівникам, яких звільнили, явно зараз не до гумору! 8. Наостанок навіть не хочеться звертати увагу на таку "дрібничку", що законодавство вмагає попереджати про звільнення не за 3 місяці, а лише за 2. Дійсно, "прффесіоналізм" не проп'єш (керівників це теж стосується)!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду