У Києві відбудеться читка п’єси кінорежисера Олега Сенцова

У Києві відбудеться читка п’єси кінорежисера Олега Сенцова

12 Березня 2015
5846
12 Березня 2015
19:27

У Києві відбудеться читка п’єси кінорежисера Олега Сенцова

5846
У Києві відбудеться читка п’єси кінорежисера Олега Сенцова
У Києві відбудеться читка п’єси кінорежисера Олега Сенцова

18 березня о 19.00 в київському театрі «Дах» пройде читка п'єси «Номери» українського режисера Олега Сенцова, утримуваного в російській тюрмі за звинуваченням у тероризмі. Про це повідомляє видання Colta.ru.

 

«Номери» - перший драматургічний досвід Олега Сенцова, про який він розповів продюсеру Наталії Йозеф у листі зі слідчого ізолятора Лефортово в Москві.

 

«Це світ людей або не людей зовсім ... Тут немає імен. Є тільки номера - від одного до десяти. Є судді і є головний - Нуль. Все життя їх підпорядковане Правилам. Все змінюється, коли в їхньому світі з'являється немовля, якому дається порядковий номер - 11», - описує сюжет п'єси пані Йозеф.

 

Як пише Colta.ru, продюсер запропонувала московському «Театру.doc» представити п'єсу. Перший показ сценічної читки «Номерів» відбувся в «Театр.doc» у листопаді 2014 року, згодом її повторили в Сахаровському центрі. Тепер київський театр «Дах» запросив режисера Анастасію Патлай до Києва, де українські актори презентують твір Олега Сенцова його співвітчизникам.  

 

«Я вирішила, що, як мінімум, глядачеві буде цікаво послухати п'єсу і поміркувати над нею. Вона неоднозначна, спірна і жива. Зараз я дуже рада можливості представити п'єсу в Києві, рада майбутній роботі з українськими артистами в чудовому театрі «Дах», який давно дружить з «Театром.doc». Мені здається, сам факт такої спільної творчості надзвичайно важливий саме сьогодні. Думаю, для Олега він теж важливий. Принаймні, він всіляко підтримав цю ідею», - розповіла пані Патлай.

 

Український драматург Наталія Ворожбит підкреслила, що текст п'єси важливо прочитати не тільки тому, що Олег Синцов - політв'язень і його слід підтримати, а насамперед для того, щоб краще познайомитися з ним як з драматургом.

 

«В Україні його знають насамперед як чудового кінорежисера, робота якого зараз тимчасово перервана російською владою. Той факт, що читку буде робити російський режисер з українськими акторами - теж важливий. Художники різних країн повинні об'єднуватися проти зла. Шкода тільки, що ця акція не зможе радикально наблизити звільнення Олега», - відзначила вона.

 

Як зазначається на сторінці заходу у Facebook, вхід на читку - вільний, проте всі зібрані пожертви будуть передані сім'ї Олега Сенцова. У Олега Сенцова є двоє дітей - 12-річна Аліна та 9-річний Влад, який страждає на аутизм. Кінорежисер виховував дітей сам, йому допомагала тільки сестра. 

 

Нагадаємо, український кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня минулого року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту.  Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер на суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.  

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

У травні 2014 року Національна спілка кінематографістів України, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагали звільненими затриманого ФСБ українського режисера Олега Сенцова.

 

30 січня 2015 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулася до Російської Федерації із закликом звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова. У лютому Берлінська Академія мистецтв звернулася до російського уряду із таким же закликом і заявила, що не контактуватиме з російськими культурними закладами, поки Олега Сенцова утримуватимуть у в'язниці.

 

2 березня діячі польського кінематографу під час вручення у Варшаві нагород польської кіноакадемії «Орли-2015» (польський «Оскар») провели акцію над підтримку Олега Сенцова і закликали російську владу його негайно звільнити.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5846
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду