Савік Шустер: «Не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога»

Савік Шустер: «Не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога»

15 Лютого 2015
9896
15 Лютого 2015
20:13

Савік Шустер: «Не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога»

9896
Савік Шустер: «Не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога»
Савік Шустер: «Не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога»

Засновник «Савік Шустер Студії» і ведучий «Шустер live» Савік Шустер у своєму відкритому листі прокоментував заяву телеканалу «24». Текст звернення опубліковано на сайті «Савік Шустер Студії».

 

Як писала «Детектор медіа», телеканал «24» повідомив, що поділяє обурення глядачів різкими заявами російського журналіста Максима Шевченка, які прозвучали під час ток-шоу «Шустер live» 13 лютого. Під час включення скайпом в прямому ефірі цей кореспондент виголошував і відстоював типові російсько-пропагандистські позиції про «карательную операцію» та «братоубийственную войну».

 

Савік Шустер зазначив, що він не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога. Також він наголосив, що свобода слова - теж цивілізаційний вибір.

 

Текст листа ведучого «Шустер live» телеканалу «24» публікуємо повністю:

«Після програми "Шустер LIVE" 13 лютого 2015 року, в основному присвяченій домовленостям "Мінськ-2", мовник нашого прямого ефіру, Телеканал "24" оприлюднив заяву у зв'язку з тим, що численні глядачі були обурені антиукраїнськими словами ненависти, вимовленими російським журналістом і громадським діячем Максимом Шевченком. Таким, як він, не повинен надаватися український ефір, впевнені глядачі. Телеканал "24" поділяє цю позицію.

 

Упевнений, що серед глядачів були люди, які втратили у війні проти Росії та терористів рідних та близьких. Розумію обурення, але не згоден з тим, що треба заборонити українцям чути голос ворога.


Я не пишу відповідь глядачам або телеканалу "24", а закликаю всіх нас до розмови: вважайте це відкритим листом.


7 січня в Парижі джихадисти  - так зараз в європейських та американських ЗМІ називають людей, що вбивають в ім'я Бога і його Пророка Мухаммада, брати Куаші розстріляли 11 наших колег, художників та редакторів сатиричного тижневика "Чарлі Ебдо".

 

9 січня вбивці, брати Куаші, захопили друкарню в невеликому містечку на північ від Парижа та взяли в заручники одного з її працівників. Сили поліції готувалися до штурму. За мить до розв'язки, паризький журналіст телеканалу BFMTV IgorSahiri додзвонився до одного з братів, Шерифа. "Ми - не вбивці, ми захисники Пророка!", вигукнув той у прямому ефірі. Безсумнівно, це інтерв'ю образило почуття рідних та близьких загиблих від рук терористів. Але у суспільства в цілому не виникло питань до журналіста: в черговий раз ми всі зрозуміли за що вбивають та вмирають такі, як Куаші. Інтерв'ю миттєво розійшлося по світу з заголовком "Паризький вбивця Шериф Куаші перед смертю дав інтерв'ю телебаченню".


Слова Куаші НЕ остудили європейців, навпаки, мільйони, на чолі зі своїми лідерами, вийшли на численні площі з плакатами і пов'язками "Я - Чарлі".
Ви ж пам'ятаєте звідки коріння такої позиції. Навесні 1940-го, коли нацистські власті наказали всім євреям окупованій Данії надіти пов'язки з жовтою зіркою Давида, король Данії і всі члени його родини вийшли із зіркою Давида на грудях, і більшість народу послідувало їх прикладу. Нацисти були змушені скасувати наказ. Якщо б я жив і працював у той час і існували б сьогоднішні технології, я б безсумнівно запросив у прямий ефір короля Даніі Крістіана Х та Йозефа Геббельса, пропагандиста ідеї расової переваги. Я б демонстративно потиснув руку короля, але не нациста. Це якби ...

 

За 10 років війни в Афганістані, з 1979го по 1989, я пропрацював репортером на стороні афганських муджахедов в цілому 36 місяців. Я хотів зрозуміти за що вмирають і вбивають афганці. Мої репортажі публікувалися скрізь, у тому числі в Радянському Союзі, завдяки "Радіо Свобода". КДБ мене зненавиділо і ненавидить досі. Думаю, що слова муджахедов в моїх репортажах ображали почуття рідних та близьких загиблих радянських солдатів. Але люди повинні знати за що влада посилає молоде покоління вмирати та вбивати.
Українці воюють за те, щоб ними не керували такі як Володимир Путін чи Максим Шевченко. Слова ворожнечі, вимовлені Путіним або Шевченко в прямому ефірі, об'єднують або розколюють Україну? Я переконаний: об'єднують, так само як Францію об'єднали слова Куаші.


Ми стверджуємо сьогодні, що Сполучені Штати та Європа занадто пов'язані війною проти "Ісламської Держави", щоб реально допомагати Україні в її війні. Давайте подумаємо. Там, в Іраку і Сирії, і у нас в Донбасі йде війна за європейські цінності: за права людини, за права громадянина, за справедливість. Фундаменталісти "Ісламської Держави" публічно мучать та страчують патріотів цих цінностей, те ж саме роблять фундаменталісти "Новоросії". Французи та англійці шоковані тим, що їхні співгромадяни, виховані в француского і англійських дитячих садках та школах, пішли воювати проти європейських цінностей і перетворилися на мракобісів. Але їм не забороняють говорити, тому що кожне ними вимовлене слово переконує нас у тому, що краще померти, ніж жити за їхніми законами. Хіба ми не шоковані тим, що творять в Донбасі мракобіси, народжені в Україні? Хіба ми хочемо жити при диктатурі закону Путіна чи Захарченко? Хіба ми боїмося їх слів, а тим більше Максима Шевченка?


В Європі немає смертної кари. Це цивілізаційний вибір. Людина не має права поставити себе на місце Бога і відняти життя іншого.


Свобода слова - теж цивілізаційний вибір. Так, ми можемо заборонити "слова ненависті", але ми ніколи не втілимо в життя це правило в прямому ефірі. Ми перервемо або вимкнемо людини тільки після того, як він виголосить такі слова. Тоді треба заборонити прямі ефіри, але це означає перейти в систему цінностей сьогоднішнього Кремля.


ЗМІ як четверта влада - теж досягнення європейської цивілізації. Народ повинен знати правду. Для журналіста  позбавлення людини слова рівноцінно поверненню смертної кари для судді. Така моя позиція
».

 

Нагадаємо, 13 лютого перший після тривалої перерви випуск «Шустер live» вийшов одночасно на телеканалах «112 Україна» і «24».

 

 Минулого року ток-шоу «Шустер live» виходило на Першому національному і каналі «24». При чому перший випуск програми у 2014 році вийшов як одноразовий проект на 5-му каналі, наступний - на каналі «24», після чого було підписано контракт із Національною телекомпанією України й шоу почало виходити на Першому національному і «24». Перший національний вирішив не продовжувати контракт зі студією Савіка Шустера на 2015 рік.

 

У минулому програма «Шустер live» також виходила на телеканалах «Україна» (2008-2010 роки), Перший національний (2010-2013 роки) та «Інтер» (2013 рік).

 

«Детектор медіа»

Фото - http://dynamo-kiev.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9896
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Noser
3328 дн. тому
Чи Гебельса транслювали по радянському радіо під час війни? А Максим Шевченко такий же Гебельс або ще гірший. Не для того відключили жахливе російське ТБ, щоб чути його пропаганду у Шустера в прямому ефірі.
Eserzeo
3329 дн. тому
Прочитав бігло. Надто вже довгий текст, як на нинішні буремні часи, на наш супершвидкісний вік. Тим паче, що там переповідається чимало загальновідомих істин. Але суть зрозумів. Ось російським журналістам, путінським ЗМІ втокмачуйте ці істини. У нас свободи слова, толерантності аж занадто...
Qcumber
3329 дн. тому
Дуже грамотна відповідь! Згоден на всі 100 з нею. :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду