Відсторонення Півнюка може бути пов’язане з намірами підпорядкувати Концерн РРТ Стецю – Держспецзв’язку

Відсторонення Півнюка може бути пов’язане з намірами підпорядкувати Концерн РРТ Стецю – Держспецзв’язку

5 Лютого 2015
5621
5 Лютого 2015
12:18

Відсторонення Півнюка може бути пов’язане з намірами підпорядкувати Концерн РРТ Стецю – Держспецзв’язку

5621
Відсторонення Півнюка може бути пов’язане з намірами підпорядкувати Концерн РРТ Стецю – Держспецзв’язку
Відсторонення Півнюка може бути пов’язане з намірами підпорядкувати Концерн РРТ Стецю – Держспецзв’язку

Заява міністра інформаційної політики Юрія Стеця про рішення уряду відсторонити Олександра Півнюка з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) може свідчити про наміри підпорядкувати Концерн РРТ Міністерству інформаційної політики. Про це на офіційній сторінці у Facebook повідомляє Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку), в підпорядкуванні якої нині перебуває КРРТ.

 

«Як відомо, КРРТ за роки свого існування кілька разів перепідпорядковувався різним відомствам - найчастіше, ним "мінялись" Держтелерадіо та Адміністрція зв'язку, яка мала різні назви. Як тільки КРРТ опинявся в одному відомстві, друге починало підготовку обґрунтування повернення його собі. Сьогодні в Уряді на розгляді є кілька варіантів документів про перепідпорядкування концерну, в тому числі Мінінформполітики. Не виключаємо, що введено в дію один із сценаріїв такого підпорядкування», - йдеться в повідомленні.

 

У заяві Юрія Стеця про відсторонення Олександра Півнюка Держспецзв'язку вбачає політичні мотиви: «Риторика Юрія Стеця про зраду і саботаж дивним чином співпадає з риторикою групи колишніх та відсторонених працівників КРРТ, які вже багато місяців домагаються звільнення Олександра Півнюка з посади. Це керівництво концерну часів 2013-2014 років, чиє повернення у держпідприємство сьогодні виглядало б дивно. На боротьбу з ними у КРРТ витрачається багато сил, які можна було б спрямувати на технічну роботу».

 

За заявами опонентів пана Півнюка правоохоронні органи неодноразово здійснювали перевірки і жодного разу не знайшли підстав для порушення кримінальних справ, наголошує Держспецзв'язку.

 

«Якщо Юрій Стець звинувачує керівництво КРРТ у саботажі, логічно було б припустити, що він знає, як вирішити проблему відновлення мовлення українських каналів на РТПС Донецька та Луганська. У Держспецзв'язку з нетерпінням чекають його пропозицій та готові на найтіснішу співпрацю з Мінінформполітики з втілення їх в життя», - додали у відомстві.

 

На думку представників Держспецзв'язку, політики сприймають КРРТ як «червону кнопку», яка вмикає-вимикає інформаційне поле, і яку треба контролювати. Сьогодні це не позбавлено підстав, вважають у відомстві, але зауважують, що ця «червона кнопка» працює лише в обмеженій технологічній сфері аналогового мовлення.

 

«Сьогодні аналогове мовлення забезпечує контентом біля 30% глядачів. Інші користуються супутниковим мовленням, кабельним телебаченням, мовленням через інтернет, не кажучи вже про транскордонні передавачі. "Червоні кнопки" цих джерел розповсюдження російських телеканалів за визначенням знаходяться поза контролем України. Контроль над чотирма передавачами не може бути розмінною монетою в майбутньому КРРТ», - вважають у відомстві.

 

Держспецзв'язку також називає Концерн РРТ у тому вигляді, в якому він є сьогодні, «рудиментом радянської епохи», який потребує докорінної реконструкції та модернізації. «Не як "мережі башт", а як сучасного телекомунікаційного оператора, з оптичними лініями зв'язку, з мовленням через широкосмуговий доступ до інтернету, з використанням LTE у "цифровому дивіденді". Для цього потрібні кошти. Великі. А отже - дозволи держави на кредитування або на інвестиції. А отже - стратегічне рішення держави про майбутнє концерну. Потрібен він взагалі у майбутньому, чи тільки зараз. Держспецзв'язку та КРРТ неодноразово подавали своє бачення майбутнього концерну, але політичних рішень не дочекались», - ідеться в повідомленні.

 

Нагадаємо, 4 лютого міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що Кабінет Міністрів України прийняв рішення відсторонити Олександра Півнюка з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення.

 

За його словами, також Кабмін вирішив створити урядову комісію, яка протягом десяти днів має надати оцінку діям пана Півнюка, і вирішив звернутися до силових структур з вимогою розпочати кримінальне провадження за фактом сприяння діяльності терористичних організацій.

 

Олександр Півнюк, до якого «Детектор медіа» звернулася по коментар, сказав, що не коментує ситуацію.

 

5 лютого Держспецзв'язку, в підпорядкуванні якої перебуває Концерн РРТ, повідомила, що Олександр Півнюк юридично поки залишається генеральним директором КРРТ, оскільки досі немає рішення уряду про його відсторонення від виконання обов'язків.

 

Олександр Півнюк обіймав посаду генерального директора Концерну РРТ з 23 квітня 2014 року, коли його призначив Кабінет Міністрів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду