Україна має якнайшвидше позбутися російських впливів в інформаційній сфері – Костянтин Квурт

Україна має якнайшвидше позбутися російських впливів в інформаційній сфері – Костянтин Квурт

3 Лютого 2015
4362
3 Лютого 2015
12:55

Україна має якнайшвидше позбутися російських впливів в інформаційній сфері – Костянтин Квурт

4362
Україна має якнайшвидше позбутися російських впливів в інформаційній сфері – Костянтин Квурт
Україна має якнайшвидше позбутися російських впливів в інформаційній сфері – Костянтин Квурт

Верховна Рада має ухвалити всі необхідні медійні закони для того, щоб позбутися російських впливів в інформаційній сфері. Таку думку висловив виконавчий директор громадської організації «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт, коментуючи «Детектор медіа» наміри парламенту розглянути 3 лютого законопроекти щодо обмеження реклами на російських каналах, обмеження російської власності в українських мовниках та розширення повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Україна має позбутися російських впливів загалом, а в інформаційній сфері це треба робити, можливо, навіть швидше, ніж в інших сферах - економіці, банківській справі, військовій справі, - вважає пан Квурт. - Тому я підтримую будь-якого регулятора (важливо, щоб він був ефективним), який нарешті почне вичищати України від цих ворожих впливів. Це треба було робити ще в 1992-1993 роках, але з ким тоді було говорити про це?»

 

«Україні життєво важливо побудувати культурну стіну і нарешті постати як нація, а не як пострадянське населення. А хто заважає? Так звані еліти, до яких я відношу й телерадіоменеджмент», - додав він.

 

На думку пана Квурта, повідомлення каналу «Інтер» про те, що компанії Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна викупили 29% акцій каналу «Інтер» у російського «Первого канала», не означає про те, що Україна позбулася російських впливів на канал «Інтер». «Хто такий Фірташ? Він що, великий друг України? Не може бути великим другом України хтось, хто настільки пов'язаний з російським бізнесом, з російським ринком. Те саме я можу сказати про Льовочкіна», - вважає пан Квурт.

 

Експерт вважає, що все одно доцільно змінювати законодавство та обмежувати інвестиції росіян в українські медіа. Але крім законодавства мають бути замінені керівні кадри в телерадіоіндустрії - і на комерційних каналах, і на державних, наголосив він.

 

«Зараз ми говоримо про те, чи дозволяти, чи не дозволяти російський продукт в телерадіоефірі. Та послухайте! Компромісна позиція так званих українських телеменеджерів (тому що не можна називати українськими телеменеджерами громадян Російської Федерації, які керують телеканалами, або людей, які послідовно русифікують Україну, які розповідають про те, що вони мусять «зшивати країну», бо тут є, бачте, люди з різною свідомістю, з різною ідентичністю), той факт, що вони, отримавши ліцензію від держави Україна, продовжували русифікацію, продовжували трансляцію російського продукту, продовжували укріплювати людей у радянських міфах, - на них лежить відповідальність, у тому числі, за цю війну, на них кров наших солдатів, на них кров сепаратистів. Це вони вбивці, в тому числі!», - заявив пан Квурт.

 

«Кадри ці треба міняти. Бо вони завжди будуть чіплятися за статус-кво, за ту систему, яка зараз існує. Бо кожен день цієї системи приносить їм зараз у кишені прибутки. І нічого міняти вони не будуть. Вони не зацікавлені. Для них є одна цінність - гроші», - додав він.

 

Добитися цих кадрових змін можливо, якщо буде відповідна державна політика, вважає пан Квурт: «Наприклад, мають бути державні діячі, які віддадуть відповідні розпорядження по державній системі. Якщо держава в дисфункції, як у нас зараз, то звісно, що вона із цим не впорається. А якщо державна система є в нормальній функції, наприклад, як у державі Ізраїль чи у США, то вона із цим впорається прекрасно. Є дискусія суспільна, але ніхто не ставить під сумнів доцільність існування держави Ізраїль, держави США, держави Франція. І ніхто не ставить під сумнів пантеон героїв у цій державі. І ніхто не молиться на чужі ідоли. І ніхто ніколи не скаже, що, можливо, Адольф Гітлер був молодець, бо він побудував дороги в Німеччині, причому і в Німеччині ніхто так не скаже - стидаються, бо знають, що можуть бути наслідки. А в нас дозволено говорити, що "Иосиф Сталин, а может, не так плох"».

 

Пана Квурта обурюють діловодство російською мовою на українських телеканалах і наявність топ-менеджерів з Російської Федерації. «Та це гірше корупції, це онкологія якась! Але ця онкологія в телерадіопросторі будувалася системно Росією. Тому що вони розуміють важливість впливів на телерадіопростір країни, і для цього потрібні свої люди на телеканалах», - зауважив керівник «Інтерньюз-Україна».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4362
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я
3368 дн. тому
давайте хохлы, добивайте свою страну побыстрее! чем больше таких решений, тем скорее наступит логический пиздец этому государству
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду