Росія висунула Олегу Сенцову нове звинувачення

Росія висунула Олегу Сенцову нове звинувачення

2 Лютого 2015
5354
2 Лютого 2015
15:39

Росія висунула Олегу Сенцову нове звинувачення

5354
Росія висунула Олегу Сенцову нове звинувачення
Росія висунула Олегу Сенцову нове звинувачення

Українському режисеру Олегу Сенцову, якого незаконно утримують за ґратами в Росії, пред'явлено нове звинувачення. Про це повідомляє «Крым.Реалии» з  посиланням на сайт ГО «Открытая Россия».

 

Звинувачення пред'явлено за частиною 3 статті 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, вибухових речовин і вибухових пристроїв).

 

Відповідну постанову Олегу Сенцову вручили співробітники московського СІЗО «Лефортово», де він утримується з кінця травня минулого року. Адвокати Олега Сенцова заявили, що впродовж усього минулого тижня їм не вдалося зв'язатися зі слідчим і дізнатися подробиці нового обвинувачення.

 

Нагадаємо, український кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня минулого року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

У листопаді минулого року Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова, Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. 12 грудня Генеральна прокуратура РФ  змінила думку щодо громадянства викрадених кримчан, заявивши, що Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв і Олександр Кольченко  можуть вважатися громадянами Росії, а громадянином України є тільки Олександр Чірній, який подав заяву про збереження українського громадянства. 

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер на суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.

 

30 січня 2015 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) звернулася до Російської Федерації із закликом звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5354
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду