Вікторія Сюмар – воєнкорам «Інтера»: Війна — це той час, коли треба визначатися з пріоритетами

Вікторія Сюмар – воєнкорам «Інтера»: Війна — це той час, коли треба визначатися з пріоритетами

29 Січня 2015
9199
29 Січня 2015
09:43

Вікторія Сюмар – воєнкорам «Інтера»: Війна — це той час, коли треба визначатися з пріоритетами

9199
Так, у 2012 році російська частка у власності «Інтера» мене турбувала значно менше, аніж зараз, коли російські солдати вбивають моїх друзів, а їхні так звані ЗМІ брешуть про українськими солдатами «розп'ятих дітей»…
Вікторія Сюмар – воєнкорам «Інтера»: Війна — це той час, коли треба визначатися з пріоритетами
Вікторія Сюмар – воєнкорам «Інтера»: Війна — це той час, коли треба визначатися з пріоритетами

Скандал довкола телеканалу «Інтер» розгортається. Услід за попередженням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за новорічний ефір у Верховній Раді депутати від народного фронту Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович зареєстрували законопроект № 1768 щодо заборони участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій (а власником 29% акцій «Інтера», як відомо, є російський «Первый канал»).

 

26 січня журналісти новинного продакшну НІС, що виробляє інформаційні й аналітичні програми для «Інтера», поширили відкритий лист, у якому розцінили внесення цього законопроекту як тиск на канал. При цьому вони приписали авторство документу іншому депутату від «Народного фронту» - Вікторії Сюмар. Пані Сюмар у відповідь заявила, що захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер».

 

Однак 27 січня цей законопроект так і не було включено до порядку денного Верховної Ради. Народний депутат з фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко заявив, що цьому завадило лобі телеканалу «Інтер» у коаліції. Зокрема, публічно на захист «Інтера» виступив радник Президента України, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко, який в ефірі програми «Подробности» на телеканалі «Інтер» назвав законодавчі ініціативи партнерів по коаліції замовленням.

 

Тим часом триває дискусія між журналістами НІС і Вікторією Сюмар. «Детектор медіа» отримала відкрите звернення до пані Сюмар воєнкора Романа Бочкали, яке підписали Ірина Баглай, Андрій Лащ, Руслан Смещук. Ми звернулися до пані Сюмар по коментарі щодо звинувачень на її та «Народного фронту» адресу і публікуємо обидві точки зору - інтерівських журналістів і народної депутатки.

 

 

Шановні колеги!

 

По-перше, дякую вам за вашу роботу та увагу до останніх законодавчих ініціатив «Народного фронту», Блоку Петра Порошенка та «Самопомочі».

 

На жаль, ви, як журналісти, десятки тисяч хлопців і дівчат - як вояки, і всі ми як країна сьогодні стали об'єктом військової агресії Російської Федерації. Ми щодня втрачаємо наших бійців... Там, на фронті, герої, які не шкодуючи життя захищають Україну від ворога, - російських військ.

 

Тут, у тилу, український уряд, Президент, РНБО роблять усе можливе, аби забезпечити фронт. А у Верховній Раді ми з колегами з «Народного фронту» створюємо систему інформаційного захисту країни, бо до нас ніхто цим не займався. Слово, як відомо, вбиває. І наслідки інформаційного російського засилля на сході України ми пожинаємо зараз у вигляді страшної війни.

 

Кожен із нас на своєму місці робить і мусить робити все можливе, аби посилити оборону своєї країни, яка опинилася сьогодні в протистоянні з Росією - ядерною державою з імперськими замашками, потужним ресурсом та імперською свідомістю значної частини своїх громадян, які вітають окупацію нашої землі.

 

Мусимо це визнати, щоби розуміти, як далі цьому протистояти. Бо це ключове питання.

 

На жаль, маю вам сказати, що наші зусилля в цьому плані багато в чому є запізнілими й надто м'якими. Чи можете собі уявити, щоби в сучасній Росії українці були співвласниками ключових медіа, а отже цілком могли на них впливати, у новорічну ніч крутили Вакарчука, а щоденні ефіри заполоняли українські серіали про український спецназ, який змушений стріляти в російський військових? Можете?

 

Не принижуйте цим українців, які втрачають своїх дітей та братів через війну, розв'язану Кремлем, який постачає сюди війська, зброю, сльози, смерть та свої серіали з «доблєсними десантниками»!

 

Ви апелюєте до свободи слова? Почитайте ключову міжнародну норму - статтю 10 Європейської конвенції з прав людини, яка чітко передбачає обмеження інформації в разі загрози національній безпеці та життю людей. Війна - це той час, коли треба визначатися з пріоритетами.

 

Так, у 2012 році російська частка у власності «Інтера» мене турбувала значно менше, аніж зараз, коли російські солдати вбивають моїх друзів, а їхні так звані ЗМІ брешуть про українськими солдатами «розп'ятих дітей»...

 

Ви кажете, стосунки з Росією все одно будуть? Напевно. Але спочатку хай припинять стріляти і завозити сюди «Буки» й «Буратіно», танки та війська. Може, варто спочатку подбати про це, перш ніж обіцяти «связи, которые все равно будут»?

 

Це стосовно ідеології.

 

Тепер щодо букви закону. Їх, букви, треба читати. Що є в пропозиціях пакету законопроектів, спрямованих на посилення інформаційної безпеки країни?

 

№1317 (автори Княжицький НФ, Денисенко БПП) - заборона розповсюдження інформаційного продукту, в якому міститься популяризація, агітація, пропаганда правоохоронних органів, збройних, військових чи інших силових формувань держави окупанта.

 

(Популяризувати російський десант, який знищує українських солдатів, «крутити» україноненависника Кобзона як «видатного діяча культури», який скрізь заявляє про «російський Крим та кієвскіх бандєровцєв» - це злочин)

 

№1768 (Левус, Висоцький, Величкович НФ) - заборона фізичним та юридичним особам держави-окупанта та офшорів мати право власності в статутному капіталі телерадіоорганізацій.

 

(Інформація - це зброя, добровільно віддавати в руки окупантів таку зброю в умовах війни - щонайменше недбальство, а то й злочин держави перед своїми громадянами.)

 

№1824 (автори Сюмар НФ, Стеценко НФ, Онуфрик БПП, Ар'єв БПП, Опанасенко «Самопоміч») дає Нацраді можливість накладати штрафи на телекомпанії за порушення (що є міжнародною нормою, при цьому розміри штрафів є цілком адекватними та встановленими законом) та можливість швидкого розгляду суду у випадку рішення позбавити ліцензії. Аби суди не тривали роками, як це, до вашого відома, досі відбувається з судовим процесом щодо російських телеканалів. (Вам відомо, що українська держава досі не може заборонити російських телеканалів в Україні, які щоденно пропагують війну і розпалюють міжнаціональну ворожнечу).

 

Ці законодавчі акти посилюють інформаційну безпеку країни, стимулюють розвиток вітчизняного телерадіопродукту, а отже й робочі місця для українських журналістів, операторів, режисерів та дозволяють органам влади в умовах війни діяти ефективно, чого прагнуть сьогодні українці.

 

Водночас, комітет працює над Змінами до Закону «Про суспільне мовлення», які дозволяють вивести державний український канал із-під контролю Кабінету Міністрів і створити сильного суспільного мовника та робочі місця для тих журналістів, які мають свою позицію і розуміють, що таке журналістські стандарти. І над роздержавленням, яке б дозволило зробити медіа більше незалежними від держави та власників.

 

Ви добре знаєте, що в Україні фактично немає медіаринку і практично всі телеканали є дотаційними. Ви знаєте, що утримання великого телеканалу (розумію, це і ваша зарплата) коштує десятки мільйонів доларів. Просто ці кошти власники не витягують як благодійники з власних кишень. Вони заробляють їх на схемах, політиці й державних преференціях. 

 

І використовують телеканали, аби й далі утримувати схеми заробітку з державного бюджету країни. І відразу роблять редакційну політику своїх телеканалів «критичною», як тільки їх відсовують від державної годівниці, як це сталося з гірничо-збагачувальними комбінатами, які «орендував» ваш співвласник Фірташ в держави за дріб'язок, що коштували платникам податків ті самі мільйони, які він витрачає на канал.

 

За таких умов журналісти з принциповою позицією не будуть ніколи нічого вартувати в країні, де немає медіабізнесу, а є інтереси власників та їхній медіасупровід. За таких умов в нас не буде ні свободи слова, ні реально українського інформаційного простору.

 

Я хочу, щоб він був. Через появу суспільного телерадіомовлення. Через прозору медіавласність та створення рівних умов для всіх учасників медіаринку. Через розвиток українського інформаційного продукту.

 

Створення незалежного українського медіапростору - це одне зі стратегічних питань, відповідь на яке означатиме, чи буде існувати держава Україна як така.

 

Сподіваюся, тут ми союзники і ви теж хочете, щоби Україна була. І в ній були українські медіа та українські журналісти, які роблять свою роботу для людей, для глядачів, а не для своїх корумпованих власників, які прагнуть маніпулювати залежними депутатами, власними журналістами, і мільйонами людей, яких навіть в умовах війни «загодовують» низькопробним російським телепродуктом.

 

Так не має бути. І так не буде.

 

Буде нормальна європейська держава Україна, з рівними для всіх умовами, свободою слова і спроможна себе захистити. Варто вірити в себе і в спроможність таку країну разом будувати.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9199
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
555
3346 дн. тому
http://tabloid.pravda.com.ua/focus/54ca03a431d40/
Андрій
3346 дн. тому
закрийте той гадюшник, а потім їм листи пишіть! не тратьте час на метання бісеру перед тою худобою!
ну такое
3346 дн. тому
и еще одно. диктатура, среди признаков которой являются: нарушения свободы слова, фильтрация мнений граждан, одностороннее и однобокое навязывание трактовки тех или иных событий, новостей и т.д., запрещение каких-либо произведений культуры и искусства, выступления артистов, фильмов и т.д., какое бы оправдание и мотивацию этому не придумывали, еще не одну страну в мире до добра не довела! не за это собирался #евромайдан и погибли люди, в том числе после принятия "диктаторских законов"!
ну такое
3346 дн. тому
для особо тупых и рассказывающих "кому и куда валить" , рекомендую освоить минимальный курс хотя бы общеобразовательной школы, а потом что-то указывать и рассказывать. кстати, это же касается и "телеведущей" по недоразумению попавшей в парламент. Статья №34 Конституции Украины: Каждому гарантируется право на свободу мысли и слова, на свободное выражение своих взглядов и убеждений. Каждый имеет право свободно собирать, хранить, использовать и распространять информацию устно, письменно или иным способом - по своему выбору. Эта статья соответствует Международному пакту о гражданских и политических правах, где записано, что каждый человек имеет право на свободу мысли, свободно соблюдения своих взглядов и на свободное выражение своего мнения (ст. 18, 19). Последнее включает свободу искать, получать и распространять всякого рода информацию и идеи, независимо от государственных границ, устно, письменно или посредством печати или художественных форм выражения. Каждый человек имеет право на свободу выражения своего мнения (п. 1 ст. 10 Европейской конвенции о защите прав человека и основных свобод). Это право включает свободу придерживаться своего мнения, получая жевать и распространять информацию и идеи без вмешательства государства и независимо от границ.Ст. 34 Конституции плотно взаимодействует со ст. 21, 23, 31, 32, 35. К тому же ее можно рассматривать как определенное развитие и конкретизацию положения ч. З ст. 15 что защищает осуществления в Украине цензуры. Она гарантирует духовную и творческую свободу, не ограниченную никакой обязательной идеологией. Положения статьи гарантируют доступ к средствам массовой информации политическим партиям и движениям, общественным организациям, профсоюзам, каждому отдельному человеку. Никто не может быть принужден к изменению или выражения своих взглядов и убеждений.
SOD
3346 дн. тому
"Ну такое", ну и навалил кучу... Гыдко... Не с кем вести речь. Больной на голову. Кстати, Сюмар была не дикторшой, не читала тексты, а вела живые передачи с многими участниками, експертами, политиками. Но кому это вдалбывать. Не нервничай, вали за Хутор Михайловский. Там нет "Океана Эльзы", , Революций, Гонтаревой, все этой же Сюмар. Благодать... Вали, без таких "Ну такое" воздух чище.... На "общепонятном", все понятно?
ну такое
3346 дн. тому
не тебе, козломордое оно SRZO,указывать:кому и куда "дуть". Я у себя на Родине, согласно Коституции Украины имею право свободно выражать свою точку зрения, даже если это отличается от субъективного мнения какой-то Сюмар. Где она была красавицей - не знаю. Посредственная диктор-ша, зачитывавшая по редакционным "темникам" с суфлера кем-то написанный текст может кому-то и нравилась в темноте и в постели после литров стекломоя... Это - дело вкуса и по закону не запрещено, но это вовсе не означает, что нарушающее уже все основы и принципы правового демократического государства персональное мнение данной мадам имеет право возводиться в ранг государственной политики. Как и не означает, что какие-то вопросы или личное недовольство своё такие персоны имеют право одноособно выливать в виде каких-то субъективных и незаконных решений и заявлений! Так что смените свою методичку. Это как раз методы КГБ - всё одноособно запрещать исходя из чьего-то одноособного личного мнение, всем указывать: что смотреть, слушать, что говорить и решать одноособно, как понимать и трактовать те или иные события! А прежде, чем вообще, что-то и кому-то указывать, загляните в собственный огород и в сверхцензуру на сайтах Эспресо ТВ и др. По сравнению с происходящим, "диктаторские" законы шайки Януковича - детский лепет. И кстати, вот еще что. Где ваша еще одна "красавица" пучеглазая Чорновил? Может расскажет, как в своих "замках" живут и другие чиновники, включая Ющенко и залезет к ним на забор пофотографирует. Или в методичке не велено это делать - заказ дали только на 3 фамили: Пшонка, Захарченко, Янукович...Пусть раскажет нам: где деньги на "Ликарню майбутнього" - вложены в замок Ющенко?
SRZO
3346 дн. тому
Ну і завила промосковська КГБістська і всіляка шушварська братія. При цьому зауважимо, що нічого по суті справи не пишуть (про воєнніі умови, грубі фальсифікації, безпеку країни тощо), нічого аргументовано не спростовують, а тупо, безпардонно нападають на Віку Сюмар. Яка, до речі буда досить кваліфікованою і сприйнятливою (симпатичною) телеведучою. А останній (третій) комент, то взагалі від падли-шовініста. Не подобається - дуй ...сам знаєш куди.
ага
3346 дн. тому
Всё просто! Желающие рейдерским путем в очередной раз "отжать" "Интер" уже пообещали Сюмар место Безлюдной. Но у замарашки-Сюмарашки, как говорится, еще пиписка до этого не подросла, вот и изРыгает!
Анти- Сюмар
3346 дн. тому
сюмар-яркий пример того, когда посредственная, грязная и тупая мразь, уровня торговки из перехода, получает вдруг в свои руки бразды власти. При этом еще и безо всяких реальных успехов и достижений в вверенной ей сфере. А ведь еще классик говорил ,что нельзя, чтобы каждая "кухарка" правила страной и вершила судьбы людей. Место уборщицы- с тряпкой и метлой, кухарки- на кухни, парикмахера- в парикмахерской, а водителя - за баранкой! Перефразируя и цитируя "Собачье сердце" Булгакова - в стране будет разруха, если вместо своих прямых обязанностей, кухарка будет управлять водопроводом, врач ремонтировать обувь, все будут мочиться мимо унитаза и пугая войной и расстрелом , вместо созидания петь революционные песни с утра до ночи.
Мартышка-Сюмарашка
3346 дн. тому
Свобода слова по_сюмарски: всё и всем запретить, всем заткнуть рот, отключить интернет, вместо Гугла (по аналогии) ввести Национальный поисковик СЮМАРАШКУ, закрыть газеты и журналы, к каждому преставить соглядатая, принудить всех слушать только Эспресо ТВ-РЭВОЛЮЦЫЯ. Не согласных в тюрьмы! В нагрузку к продпайкам всем выдавать принудительно билеты на вытьё Бурмаки под гитарку, в кинотеатрах показывать по 1000 разу только концерт Океана Эльзы от 24_08_2014 на стадионе. Остальную музыку и артистов запретить. Всех сообщающих, что Гонтарева-воровка и что курс гривны давно уже не 16.57, всех намекающих, что пора бы и "деткам" её товарищей прекратить прятаться в парламенте, а идти на передовую, всех, имеющих наглость намекать, что селения в Козине, Конча-Заспе и т.д. не по средствам и доходам принадлежащие нынешним чиновникам это- не Пшонка с Захарченко построил... ну и т.д. далее по тексту - расстреливать без суда и следствия одноособным решением очередного МинСтэця и НацГлавКорумпРады
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду