На кінофестивалі «Санденс» у США показали фільм «Російський дятел» про російську загрозу Україні

На кінофестивалі «Санденс» у США показали фільм «Російський дятел» про російську загрозу Україні

27 Січня 2015
4872
27 Січня 2015
14:18

На кінофестивалі «Санденс» у США показали фільм «Російський дятел» про російську загрозу Україні

4872
На кінофестивалі «Санденс» у США показали фільм «Російський дятел» про російську загрозу Україні
На кінофестивалі «Санденс» у США показали фільм «Російський дятел» про російську загрозу Україні

24 січня на американському національному фестивалі незалежного кіно «Санденс» (Sundance Film Festival) показали фільм «Російський дятел» про історію українського художника, який хоче дізнатися, що саме стало причиною катастрофи 1986-го року у Чорнобилі. Про це пише у виданні Le Point журналіст Майкл Терстон (Michael Thurston).

 

Чорнобильська атомна катастрофа сталася на замовлення Москви, щоб відвернути увагу від невдалого експерименту по випробуванню зброї - ця, на перший погляд, наївна конспіраційна теорія лежить в основі вкрай актуального фільму «Російський дятел», спрямованого проти російської агресії, у тому числі - в пострадянські часи, повідомляє видання.

 

Режисер фільму Чад Грасіа (на фото зліва) використовує свою історію, щоб застерегти від небезпек, які несе безперервне російське розпалювання війни на теренах колишнього впливу СРСР через три десятиліття після закінчення холодної війни.

 

«Стратегія Путіна - створити кільце невдалих держав навколо Росії. У Путіна всі карти. У нього ядерна зброя. У нього гігантська армія. Все на його користь», - сказав Чад Грасіа в інтерв'ю журналістам.

 

Режисер використав у стрічці безліч кадрів українських вуличних протестів, які передували нинішній кривавій боротьбі України з проросійськими сепаратистами.

 

Назва фільму «Російський дятел» пов'язана з відомим радіосигналом, що транслювався Радянським Союзом на Захід у 70-ті роки минулого століття. Український художник Федір Олександрович, сім'я якого стала жертвою репресій з боку Москви і Голодомору 1930-х років, захопився вивченням дивних сигналів під час свого розслідування реальної причини Чорнобильської катастрофи. Зокрема, він виявив їх зв'язок із загадковим об'єктом, побудованим на місці найстрашнішої в світі атомної катастрофи. За його теорією, об'єкт і сигнал були частиною проваленого проекту з випробування зброї - щоб відвернути увагу від нього, був замовлений перегрів Чорнобильській станції.

 

Федір Олександрович і кінематографіст Артем Рижиков на фестивалі «Санденс»

 

«За вдачею я скептик», - сказав Чад Грасіа з приводу теорії Олександровича і додав: «Чорнобиль дійсно приховували... Чи правильна теорія Федора або тільки частина її? Поки не розкриють архіви, вона залишиться лише теорією».

 

Федір Олександрович, який прибув на фестиваль разом з режисером, сказав, що може зрозуміти тих, хто сумнівається в його версії. «Як художник і як українець я впевнений у своїй теорії. Але для того, щоб решта світу сприйняла її всерйоз, потрібно об'єднатися і вимагати розслідування», - сказав він.

 

Пан Олександрович погодився з Чадом Грасіа, що зараз важливіше запобігти триваючій агресії Росії щодо його країни, яку він вважає частиною довгострокових планів Володимира Путіна. «Якби Путін зупинився на Чечні, то не було б війни в Грузії. Якби він був зупинений в Грузії, не було б війни в Україні. Якщо неможливо перемогти його в Україні, тоді наступний крок для нього - це війна з НАТО. Він би навіть не подумав, що починає Третю світову, тим не менш, він би її почав», - сказав художник.

 

Чад Грасіа каже, що анексія Криму Росією і нинішня війна в східній Україні є логічним розвитком агресії Москви на території колишнього Радянського Союзу. «Для мене це доводить правильність ідей, доказуваних нашим фільмом. Федір сказав: "Кожного разу, коли я роблю висновок, я сподіваюся, що я неправий". Але, на жаль, поки що він правий», - сказав пан Грасіа.

 

Видання повідомляє, що після того як закінчилися зйомки фільму, загадкові сигнали «російського дятла» почали транслюватися знову, цього разу в бік Європи, а не Сполучених Штатів. «Це брязкання зброєю. Це Путін нагадує Заходу що він все ще є, і що він спостерігає за ними. Це символ того, що ми не живемо в світі, де ми з Росією союзники. Що ми живемо в світі, який набагато більше нагадує часи Холодної війни», - сказав режисер.

 

Нагадаємо, 12 листопада минулого року фонд Хуберта Балса при Міжнародному Роттердамському кінофестивалі виділив 10 грантів на розробку і міжнародне просування кінопроектів режисерів з Азії, Східної Європи, Латинської Америки та Близького Сходу. До числа переможців увійшов і проект українського режисера Мирослава Слабошпицького «Люксембург» про Чорнобиль.

 

Національна спілка кінематографістів України (НСКУ) розпочала прийом фільмів на здобуття другої щорічної премії НСКУ за найкращі здобутки українських кінематографістів. Переможців буде визначено у п'яти номінаціях:  найкращий фільм, найкращий ігровий фільм,  найкращий неігровий фільм, найкращий фільм-дебют, найкращий анімаційний фільм.

 

Мар'яна Заморська для «Детектор медіа»

На фото зверху - Чад Грасія (зліва) і Федір Олександрович

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4872
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду