Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»

Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»

27 Січня 2015
5251
27 Січня 2015
13:33

Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»

5251
Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»
Сюмар – журналістам НІС: Захист інформаційного простору України не є тиском на «Інтер»

Захист інформаційного простору України не є тиском на телеканал «Інтер». Про це в коментарі «Детектор медіа» сказала голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), реагуючи на відкритий лист журналістів ТОВ «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє новинні й аналітичні програми для телеканалу «Інтер».

 

Пані Сюмар вбачає у відкритому листі непрофесіоналізм журналістів НІС, які приписали їй авторство законопроекту № 1768 щодо заборони участі резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій (як відомо, авторами цього законопроекту є народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович).

 

«Я думаю, що журналісти мали би бути точними щонайменше у фактах, бо це є стандартом журналістики. Якщо журналісти, які готують новини для великого телеканалу, не можуть перевірити авторство законопроекту, це викликає сумніви щонайменше в їхній професійності й об'єктивності», - вважає пані Сюмар.

 

Пані Сюмар відкинула звинувачення журналістів НІС у тиску влади на телеканал «Інтер». «Сьогодні Україна потерпає від російської військової агресії. Натомість росіяни фактично контролюють українські ЗМІ, чинячи втручання в інформаційну сферу України і нав'язуючи ідеологічні позиції країні, яка потерпає від російської агресії. Це не є нормою. Захист інформаційного простору України не є тиском на телеканал», - наголосила вона.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вбачає в заяві журналістів НІС тиск на них власника «Інтера». «Хай журналісти «Інтера» розберуться - вони лишаються російськими журналістами чи українськими. Якщо українськими, то хай починають законопроект і побачать, що до їхньої редакційної політики і до фактів тиску це не має жодного стосунку. Робити політичні заяви, не розібравшись у ситуації, - це очевидний тиск їхнього власника, який сьогодні намагається приплести політику туди, де її немає», - вважає вона.

 

Водночас пані Сюмар особисто підтримує законопроект № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)». «Я вважаю, що законопроект треба ще більше посилити і зробити так, щоб і російським ЗМІ, і російським юридичним та фізичним особам, а також через офшори не можна було мати власність в українських ЗМІ. Щоб система медіавласності в Україні була максимально прозорою», - зауважила вона.

 

Нагадаємо, журналісти НІС на сайті «Подробности» опубліковали «Відкритий лист журналістів телеканалу "Інтер" у відповідь на тиск влади і внесення до порядку денного Верховної Ради законопроекту №1768 авторства Вікторії Сюмар», під яким підписалися 73 журналісти. Вони вимагають від чиновників, депутатів і політиків «припинити спекуляції про якийсь російський вплив на нашу редакційну політику ззовні, припинити тиск влади на лідера інформаційного мовлення - телеканал "Інтер"». «Внесення до порядку денного Верховної Ради законопроекту № 1768 авторства Вікторії Сюмар, що є наслідком вимоги Секретаря РНБО Олександра Турчинова розібратися з телеканалом - це ні що інше, як тиск на телеканал», - йдеться в листі.

 

Однак Вікторія Сюмар не є автором законопроекту № 1768 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб в телерадіоорганізаціях)». Його авторами є народні депутати від «Народного фронту» Андрій Левус, Сергій Висоцький і Микола Величкович, які пропонують заборонити участь резидентів держави-агресора в статутному капіталі вітчизняних телерадіоорганізацій.

 

Пані Сюмар є співавтором іншого законопроекту - № 1824 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення застосування санкцій до ліцензіатів за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення». Разом з нею проект внесли члени Комітету свободи слова та інформаційної політики Дмитро Стеценко («Народний фронт»), Олександр Опанасенко («Самопоміч») і народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Ар'єв. Автори пропонують наділити Національну раду з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями призупиняти ліцензії та застосовувати штрафи до ліцензіатів, які порушують закон.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - telegraf.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5251
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду