Нацрада визнала незадовільним звіт свого луганського представника, щодо якого проведе службове розслідування за участі СБУ

Нацрада визнала незадовільним звіт свого луганського представника, щодо якого проведе службове розслідування за участі СБУ

23 Січня 2015
8848
23 Січня 2015
17:43

Нацрада визнала незадовільним звіт свого луганського представника, щодо якого проведе службове розслідування за участі СБУ

8848
Нацрада визнала незадовільним звіт свого луганського представника, щодо якого проведе службове розслідування за участі СБУ
Нацрада визнала незадовільним звіт свого луганського представника, щодо якого проведе службове розслідування за участі СБУ

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визнала незадовільною роботу свого представника в Луганській області. Тоді як решту звітів представників взяла до відома. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні 22 січня.

 

Нацрада розглянула звіти усіх представників, але на засідання запросила лише трьох представників, до яких мала питання - з Луганської, Одеської та Житомирської областей. Також запитання представникам могла ставити громадськість - виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова і представник Українського кризового медіа-центру Тетяна Попова.

 

До представника Нацради в Луганській області Андрія Прівальцева в Нацради і громадськості було найбільше запитань і закидів. Він усе заперечував і називав брехнею.

 

Андрій Прівальцев до роботи представником Нацради працював у луганській обласній організації Партії регіонів. Катерина М'ясникова повідомила з посиланням на місцевих мовників, що представник Нацради розсилав передвиборну агітацію Партії регіонів у ЗМІ на виборах 2012 року і збирав від мовників ефірні довідки про її розміщення. Пан Прівальцев це заперечив.

 

Тетяна Попова передала інформацію луганських активістів, у тому числі блогера Сергія Іванова, що представник Нацради не докладав зусиль, аби провайдери в Луганській області виконали ухвалу суду про тимчасову заборону ретрансляції на території України низки російських телеканалів. Пан Прівальцев назвав це брехнею. Водночас голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що робота російських каналів була припинена зусиллями члена Нацради Олександра Ільяшенка і начальника управління представників Сергія Савельєва.

 

Тетяна Попова також заявила, що пан Прівальцев рекомендував на посаду керівника Луганської обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) кума колишнього керівника ОДТРК Родіона Мірошника: «Людина намагалася чинити тиск, намагаючись влаштувати туди кума Мірошника, який зараз у нас міністр інформації ЛНР, і людина бере участь у цій спільній схемі». Згодом відповідальний секретар Нацради Катерина Котенко уточнила, що йдеться про Віталія Гаркушу, якого в грудні призначили т. в. о. генерального директора Луганської ОДТРК.

 

Реагуючи на заяву пані Попової, пан Прівальцев назвав представників громадськості «божевільними брехунами».

 

«Ви зі мною працювати не будете! - у відповідь представнику заявив голова Нацради Юрій Артеменко. - Тому що називати громадськість божевільними брехунами в присутності жінки - це переступати риску».

 

Члени Нацради також заявили, що представник Нацради в Луганській області має постійно перебувати в місті своєї роботи - Сєвєродонецьку - а не їздити туди у «відрядження» й жити в Києві.

 

«Я хочу, щоб у Луганській області працювали представники, які поважають громадськість, нові люди», - сказав Юрій Артеменко. Він попросив громадськість надати всі зауваження щодо роботи пана Прівальцева та пообіцяв провести службове розслідування із залученням Служби безпеки України. Усі члени Нацради одноголосно підтримали рішення визнати звіт представника в Луганській області незадовільним.

 

До представника в Одеській області Олександра Салабая мали запитання члени Нацради і представники громадськості, оскільки це один з найскладніших регіонів (там велика кількість ліцензіатів).

 

Тетяна Попова повідомила, що після рішення суду про заборону російських каналів моніторинг Українського кризового медіа-центру виявив, що деякі провайдери ретранслювали LifeNews і ТВЦ, доки у справу не втрутилося МВС. «У мене не було інформації, що провайдери там таке транслювали. Якщо нам надходить інформація від громадськості - ми розбираємося. Але нас у секретаріаті представника лише три людини, ми не все можемо вчасно відстежити», - пояснив пан Салабай.

 

Член Нацради Владислав Севрюков пригадав ситуацію з перевіркою компанії «Одеса-плюс», яка проводилася за вже неіснуючою ліцензією на 18 годин мовлення і не виявила ніяких порушень, хоча компанія вже працювала за новою ліцензією 24 години на добу. Зі слів пана Салабая, це відбулося внаслідок «нестиковки між представником і центральним апаратом» щодо того, за якою ліцензією має проводитися перевірка.

 

Перший заступник голови Нацради Ольга Герасим'юк запитала в пана Салабая про стан інформаційної безпеки в електронних ЗМІ Одещини, оскільки Нацрада отримує багато скарг від громадян. Представник відповів, що найбільш одіозні журналісти вже залишили одеський ефір, було позбавлено через суд ліцензії телекомпанію АТВ, а на всі скарги громадян представник Нацради бере пояснення в ліцензіатів.

 

Катерина М'ясникова попросила Нацраду і пана Салабая розібратися з діяльністю одеської рекламної агенції «Арго», яка розміщує рекламу на іноземних телеканалах у мережах провайдерів, чим порушує права правовласників і шкодить місцевим мовникам, оскільки «вбиває місцевий рекламний ринок».

 

Пан Салабай нагадав, що надавав службові записки з цього приводу Нацрадам минулих скликань, але регулятор не вжив заходів. Члени Нацради запропонували йому оновити службову записку, щоб розібратися з «Арго».

 

До роботи представника Нацради в Житомирській області Сергія Антонюка мав зауваження центральний апарат - щодо матеріалів деяких перевірок. Але колеги вирішили, що владнають питання в робочому порядку.

 

Звіти представників в Одеській, Житомирській та всіх інших областях Нацрада взяла до відома.

 

Звіти представників Національної ради в областях можна завантажити на сайті Нацради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду