Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»

Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»

16 Січня 2015
5841
16 Січня 2015
14:01

Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»

5841
Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»
Кінодіячі ініціювали створення у Києві кінотеатру українського фільму «Ліра»

Група вітчизняних кінематографістів ініціювала створення кінотеатру, в якому могли б постійно демонструватися українські стрічки, на базі столичного кінозалу «ім.Чапаєва», повернувши йому історичну назву «Ліра». Про це на своїй сторінці у Facebook написав секретар Національної спілки кінематографістів України (НСКУ), кінорежисер Дмитро Томашпольський.

 

Пан Томашпольський разом з Мирославом Слабошпицьким, Валентином Васяновичем, Оленою Дем'яненко, Аліком Шпилюком за підтримки голови НСКУ Сергія Тримбача звернулися до комунального підприємства «Київкінофільм» з пропозицією створити такий кінотеатр на базі кінотеатру «ім.Чапаєва» (Київ, вул. Велика Житомирська, 40).

 

За їх пропозицією, у кінотеатрі демонструватимуться ігрові, документальні, анімаційні стрічки, а також збірники короткометражних дебютів.

 

«Уявіть собі, вам захотілося подивитися український фільм. Та до того ж, вибрати його з декількох інших українських фільмів, що йдуть на цьому тижні в кінотеатрі. Уявіть собі київський кінотеатр, в якому йдуть ТІЛЬКИ нові українські фільми, п'ять або сім сеансів - різних фільмів, створених в нашій країні за останні два-три роки. І йдуть вони не два-три тижні, а ПОСТІЙНО, кілька місяців, змінюючи один одного, щоб глядачам було зручніше вибрати», - описує проект Дмитро Томашпольський.

 

Крім того НСКУ і «Київкінофільм» просять столичну мерію повернути кінотеатру «ім. Чапаєва» - найстарішому діючому кінотеатру в Україні (побудований в 1913 році), його історичну назву «Ліра».

 

Планується, що в «Лірі» не лише показуватимуть українські стрічки, а й проходитимуть культурні заходи. «Сеансам передують виступи режисерів, артистів. У фойє змінюють один одного фотовиставки зі знімальних майданчиків, крутяться трейлери майбутніх фільмів. Один з сеансів відданий ретроспективі класиків українського кіно з представленням від кінокритика, який розповідає про творчий шлях майстрів», - пише кінорежисер.

 

Відкриття оновленого кінотеатру заплановано на другу половину лютого цього року.

 

«Пропонуємо іншим містам України наслідувати наш приклад. Фільмами і матеріалами - допоможемо», - написав пан Томашпольський.

 

Передбачається, що у будівлі продовжиться функціонування театру «Актор».

 

Нагадаємо, нещодавно суд зобов'язав повернути в комунальну власність київські кінотеатри «ім. Гагаріна» і «Тампере».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду