Кабмін стверджує, що в розробці положення про Мінінформ враховано зауваження НСЖУ, НМПУ, УАВПП і НАМ  – організації зауважень не подавали

Кабмін стверджує, що в розробці положення про Мінінформ враховано зауваження НСЖУ, НМПУ, УАВПП і НАМ – організації зауважень не подавали

15 Січня 2015
5318
15 Січня 2015
16:11

Кабмін стверджує, що в розробці положення про Мінінформ враховано зауваження НСЖУ, НМПУ, УАВПП і НАМ – організації зауважень не подавали

5318
Кабмін стверджує, що в розробці положення про Мінінформ враховано зауваження НСЖУ, НМПУ, УАВПП і НАМ  – організації зауважень не подавали
Кабмін стверджує, що в розробці положення про Мінінформ враховано зауваження НСЖУ, НМПУ, УАВПП і НАМ  – організації зауважень не подавали

Представники Національної спілки журналістів України (НСЖУ), Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) та Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ) стверджують, що не подавали своїх письмових зауважень до Кабінету міністрів України і не знають, які саме їх перестороги могли бути враховані в положенні новоствореного Міністерства інформаційної політики України. Про це вони заявили в коментарях «Детектор медіа».

 

Нагадаємо, вчора, 14 січня, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, згідно з якою було створено Міністерство інформаційної політики України та затверджено «після публічного обговорення» відповідне положення.

 

«Положення про Міністерство після публічного обговорення з врахуванням зауважень, що надходили від народних депутатів України, громадських організацій, професійних об'єднань було подано на розгляд Кабінету міністрів України. Зокрема, свої пропозиції надали: Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ВРУ. Національна спілка журналістів України, Незалежна медіапрофспілка, Незалежна асоціація телерадіомовників, Українська асоціація видавців періодичної преси та інші», - йдеться в повідомленні на Урядовому порталі.

 

Варто зауважити, що положення про новостворене міністерство і досі не опубліковане.

 

«Детектор медіа» звернулася до представників медіаорганізацій із запитанням, які саме зауваження і в якій формі вони подавали до Кабміну, і що з цього, за їх інформацією, було враховано.

 

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко заявив, що інформація Кабміну про врахування думки НСЖУ у розробці положення про Міністерство інформаційної політики є неправдивою або неточною через те, що жодних пропозицій Спілка не передавала. Позиція НСЖУ залишається незмінною - організація засуджує факт створення цього міністерства.

 

«Жодних офіційних пропозицій чи зауважень НСЖУ нікому не передавала. Ключовим висновком дискусії у колі НСЖУ стало засудження самої ідеї створення Міністерства інформаційної політики, ми про це наприкінці грудня поширили заяву. Водночас актив НСЖУ і НМПУ, «Детектор медіа», інших ГО під час зустрічі з Юрієм Стецем (міністр інформаційної політики України. - ТК) мали дискусію, критикували цю ідею і ті методи, якими діятиме орган... Тоді нас всіх дивувало, що новий міністр вже після свого затвердження на посаді був готовий враховувати нашу думку - такі слова мали передувати створенню органу», - зазначив він.

 

Ніяких зауважень не подавала і НМПУ. «Всі свої зауваги ми усно висловили ще до створення положення на зустрічі, яку ініціював сам Юрій Стець з НСЖУ і НМПУ. Ніяких офіційних документів ми не подавали. Офіційного документу положення ще ніхто ще не бачив, тому невідомо, як все це вплинуло», - заявив голова Незалежної медіапрофспілки Юрій Луканов.

 

Юрист УАВПП Олександр Дяченко заявив, що асоціація приєдналася до звернення українських журналістів та експертів проти створення Міністерства інформаційної політики, проте своїх зауважень до уряду не подавала.

 

«Про це ми говорили на раді директорів асоціації. Прийняли рішення про приєднання до звернення українських журналістів та експертів проти створення Мінправди. Це те єдине, що у нас є з офіційних документів.  Звичайно, ми брали участь в обговоренні цієї події,  деякі тези доносили, але це не було офіційними пропозиціями. Нам невідомо, що вони з цього врахували, бо ще немає тексту положення. Однак якщо у оприлюдненому тексті все лишиться так само - діяльність міністерства буде спрямована на внутрішнє регулювання, міститиме загрози - ми  офіційно реагуватимемо», - повідомив він.

 

Юрист НАМ Тетяна Фоміна повідомила, що асоціація зверталася тільки до Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради.

 

«До уряду України жодних офіційних листів з приводу Мінстеця ми не надсилали. Коли пан Стець почав оприлюднювати в інтернеті якісь свої напрацювання під назвою «Положення», НАМ офіційно виступила проти створення цього міністерства і розкритикувала текст пана Стеця. Свої заяви ми надсилали в електронному вигляді до Комітету з питань свободи слова та інформації - ще тоді, коли це все почалося. Оскільки Положення так і немає, лиш зазначено, що проект буде допрацьовано, ми не знаємо, про які зауваження йдеться. Ми досі стоїмо на позиції, що таке міністерство не має існувати», - заявила вона.

 

Юрист повідомила також, що є підстави оскаржити рішення Кабінету міністрів про створення Мінінформполітики. «Уряд порушив Закон про державну регуляторну політику щодо процедури прийняття нормативних актів, а саме - цього положення. Скоріш за все, асоціація оскаржуватиме в суді такі дії Кабміну», - заявила пані Фоміна.

 

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пояснив доцільність створення Міністерства інформаційної політики необхідністю ефективної контрпропаганди в умовах інформаційної війни. Про це він сказав на прес-конференції 29 грудня, відповідаючи на зауваження журналістки «Української правди» Оксани Денисової про «створення міністерства для свого кума» (як відомо, новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець є кумом Петра Порошенка).

 

За планами Юрія Стеця, у Міністерстві інформаційної політики працюватиме від 20 до 30 осіб, а його бюджет становитиме до 4 млн гривень.

 

2 грудня Верховна Рада 288 голосами призначила «пакетом» новий склад Кабінету Міністрів України і, зокрема, призначила народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Юрія Стеця на посаду міністра інформаційної політики (такого міністерства дотепер не існувало).

 

Наміри влади створити міністерство інформаційної політики викликали гостро критичну реакцію журналістів.

 

3 грудня новопризначений міністр презентував проект положення про Міністерство інформаційної політики, що спричинило ще більшу дискусію щодо доцільності створення відомства та його ймовірних повноважень.

 

Своє занепокоєння створенням в Україні державного органу з контролю інформації висловили представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович, Міжнародна і Європейська федерації журналістівКомітет захисту журналістів«Репортери без кордонів».

 

В Україні протии створення так званого «міністерства правди» виступили рух «Стоп цензурі!»,Незалежнамедіапрофспілка Українижурналісти та експерти-міжнародники.

 

Про свій протест проти створення Міністерства інформполітики заявили українські журналісти в регіонах - у ЧернівцяхКіровоградіЗапоріжжіМиколаєвіСумахХаркові.

 

10 грудня міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також повідомив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область).

 

10 грудня генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook виклав новий проект положення про Міністерство інформаційної політики України. Цей же документ цього дня в Комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформації презентував Юрій Стець.

 

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк вважає, що в новому проекті положення про Міністерство інформаційної політики міститься перевищення повноважень цього органу. На її думку, в проекті немає прямих вказівок на те, що це відомство є тимчасовим, оскільки проект не містить умов ліквідації після завершення воєнних дій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5318
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду