Ісламські терористи оприлюднили відеокліп британського журналіста Джона Кентлі, що знаходиться у полоні

Ісламські терористи оприлюднили відеокліп британського журналіста Джона Кентлі, що знаходиться у полоні

4 Січня 2015
2567

Ісламські терористи оприлюднили відеокліп британського журналіста Джона Кентлі, що знаходиться у полоні

2567
Ісламські терористи оприлюднили відеокліп британського журналіста Джона Кентлі, що знаходиться у полоні
Ісламські терористи оприлюднили відеокліп британського журналіста Джона Кентлі, що знаходиться у полоні
Терористи «ісламської держави в Іраку Леванті» (ISIS) розмістили в інтернеті  пропагандистське відеозвернення британського фоторепортера-бранця Джона Кентлі (John Cantlie),  повідомив сьогодні, 4 січня, сайт The Guardian.

 

Англомовний відео-кліп тривалістю 8 хвилин випущений у документальному   стилі з розрахунку на смаки західного глядача. На ньому зображено ув'язненого  журналіста, котрий, нібито нічого не сталося, походжає іракським містом Мосул і розмовляє заспокійливим тоном.

 

Він ходить базаром, відвідує лікарню і навіть поліцейську дільницю. Ці кадри мають створити враження, що становище у цьому місті, яке було осередком жорсткого військового протистояння, стабільне.

                              

Кентлі каже на камеру: «Західним медіа до вподоби зображувати життя в ісламській державі гнітючим, а тутешніх жителів  поневоленими громадянами у ланцюгах, підкореними суворим  тоталітарним правлінням».

 

Британський журналіст стверджує, що повідомлення західних медіа  про «депресивний стан» і «життя у страху»  її мешканців «вводять в оману».            

 

На противагу цьому Кентлі  характеризує тамтешнє життя крилатою оптимістичною  фразою business as usual.

 

Насправді друге за чисельністю населення після Багдаду іракське місто зазнає страхіть окупації. При цьому The Guardian посилається, зокрема, на Human Rights Watch. Після того, як у червні минулого року бойовики «Ісламської держави»  захопили Мосул, свідчить  правозахисна організація, вони стратили понад 2 тис. полонених - шиїтів і вояків урядових військ.

 

Починаючи з серпня минулого року,  ISIS  розмістила online-відео публічних страт двох викрадених   американських журналістів-фрілансерів  Джеймса Фоулі й Стівена Сотлоффа  та двох  співробітників  гуманітарних конвоїв британців Алана Хеннінга  і Девіда Хейнза.

 

43-річного Джона Кентлі - незалежного фоторепортера від  Тhe Sunday Times,Тhe Sun, Тhe Sunday Telegraph  та інших британських і міжнародних видань пропагандистська машина ісламських  екстремістів  використовує з іншою метою - не для прямого залякування, а як знаряддя психологічної боротьби у жорсткому протистоянні із  Заходом.

 

Як повідомляв  Media Sapiens, у вересні минулого року ISIS розмістила  у мережі перше відео-звернення Джона Кентлі, який  працював до цього у гарячих точках - у Сирії, Іраку, Афганістані, Лівії й Сомалі. Він звинувачував західні медіа у «маніпуляції правдою» і звертався до англійців та американців із закликом збагнути безглуздість «нової військової інтервенції на Близькому Сході під егідою США».

 

«Чому наші уряди після двох катастрофічних і вкрай непопулярних війн в Іраку та Афганістані, схоже, так прагнуть втягнутися ще в один конфлікт, в якому неможливо перемогти?», - запитував він.

 

Джон Кентлі від самого початку обіцяв розкрити у наступних відео-зверненнях правду про те, як західні медіа, в яких він сам працював, намагаються знову втягнути громадськість «у прірву ще однієї війни з ісламською державою».

 

Прикметно, що викраденого у Сирії британського фоторепортера показують на різних фонах. В одному з кліпів  - у сирійському місті  Кобані, що було осередком жорстких зіткнень між ісламістськими бойовиками та курдами. Зняте в іракському Мосулі пропагандистське  відео-звернення Джона Кенті - восьме,  розповсюджене ISIS.

 

Відеокліп не оминув увагою Форин офіс. Речниця зовнішньополітичного відомства  заявила: «Нам відомо про те, що випущено нове відео. Ми вивчаємо його зміст».

 

Сестра  Джона Кентлі  Джессіка зверталася з проханням  встановити  «прямий контакт» з ісламськими  бойовиками, які вже понад два роки утримують його у полоні. Британський  уряд, як і американський,  не веде переговорів з терористами про звільнення заручників за викуп.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду