Держкіно має право надавати дані не для всіх інформаційних запитів

Держкіно має право надавати дані не для всіх інформаційних запитів

20 Грудня 2014
6000
20 Грудня 2014
12:08

Держкіно має право надавати дані не для всіх інформаційних запитів

6000
Держкіно має право надавати дані не для всіх інформаційних запитів
Держкіно має право надавати дані не для всіх інформаційних запитів

У Державному агентстві України з питань кіно можуть надавати відомості про діяльність відомства, що не є інтелектуальною у власністю третіх осіб, державною таємницею, персональними даними чи конфіденційною інформацією. Про це йдеться у відповіді-роз'ясненні Держкіно на публікацію автора «Детектор медіа» Олесі Анастасьєвої «Кіно від Держкіно (Частина перша)».

 

У цьому тексті журналістка акцентує на тому, що вона не змогла отримати від Держкіно відповіді на інформаційні запити щодо конкурсного відбору фільмів. Зокрема Олеся Анастасьєва просила надати дані шодо того, які саме фахівці та експерти подавали документи, аби увійти до оновленого складу Експертної комісії 7-го конкурсного відбору кінопроектів для формування програми виробництва і розповсюдження національних фільмів.

 

Також у відомстві Олесі Анастасьєвій не надали перелік проектів, надісланих для участі в сьомому пітчингу, а саме: назва проекту, назва продакшну, ПІП режисера, продюсера, жанр, хронометраж, назва категорії, синопсис, загальний бюджет, бюджет, який очікують отримати від Держкіно.

 

У коментарі представники Держкіно наголошують, що принцип роботи Держкіно України є прозорим і відкритим. Вони роз'яснюють, що в Держкіно не можуть надавати інформацію про фахівців, кандидатури яких розглядалися щодо включення до складу Експертної комісії, але не були затверджені. «Вони не дали згоди на публікацію своїх персональних даних згідно із Закону України "Про захист персональних даних"», - акцентують у Держкіно.

 

Відомості щодо поданих до конкурсного відбору проектів також не можуть бути розголошені через засади закону «Про інформацію», адже ці документи стосуються окремих приватних чи юридичних осіб.

 

У Держкіно також акцентують, що конкурсний відбір кінопроектів не є тендерною процедурою, як стверджується в публікації. «Тендерну процедуру проходить продюсер вже після закінчення конкурсу, коли проект потрапляє до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів, і безпосередньо перед підписанням контракту між продюсером і Держкіно», - уточнюють у відомстві.

 

Нижче подаємо повну відповідь Держкіно:

 

У зв'язку з публікацією на сайті telekritika.ua статті від 15.12.204 «Кіно від Держкіно (Частина перша)», Державне агентство України з питань кіно вважає за потрібне дати роз'яснення.

 

Маємо зазначити, що принцип роботи Держкіно України є прозорим і відкритим. Вся інформація про діяльності Держкіно, яка не є інтелектуальною у власністю третіх осіб, державною таємницею, персональними даними чи конфіденційною, може бути наданою після відповідного запиту будь-якої особи. На запит журналістки сайту telekritika.ua Олесі Анастасьєвої була надана відповідь в тій мірі, в якій Держкіно може це зробити. Так у відповіді на прохання отримати «повний перелік людей, які виказали бажання увійти до оновленого складу експертної комісії» Держкіно виходило з того, що не може надавати інформацію про людей, кандидатури яких розглядалися, але не були затверджені, і при цьому вони не дали згоди на публікацію своїх персональних даних згідно із Закону України «Про захист персональних даних». Держкіно може лише оприлюднити список вже затверджених членів Експертної комісії. До відповіді щодо формування Експертної комісії Держкіно підходило не з формальної точки зору, а ґрунтуючись на «Положенні про Експертну комісію з питань кінематографії Державного агентства України з питань кіно», затвердженого Наказом Державного агентства України з питань кіно від 08.06.2011 № 7, де, зокрема, зазначено, що склад комісії формується «... з урахуванням пропозицій громадських кінематографічних організацій та затверджується Головою Держкіно України...».

 

Те ж стосується і прохання «надати перелік проектів, надісланих для участі в сьомому пітчингуname="_GoBack">, а саме: назва проекту, назва продакшну, синопсис, ПІП режисера, продюсера, жанр, хронометраж, назва категорії, синопсис, загальний бюджет, бюджет, який очікують отримати від Держкіно». Відповідь, скопійована зі переписки представника Держкіно із журналісткою, є вірною і вичерпною (йдеться про офіцыйну відповідь Олесі Анастасьєвій на її інформаційний запит. - ТК).

 

Треба зазначити і те, що конкурсний відбір кінопроектів не є тендерною процедурою, як говорилося в статті. Тендерну процедуру проходить продюсер вже після закінчення конкурсу, коли проект потрапляє до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів, і безпосередньо перед підписанням контракту між продюсером і Держкіно.

 

Держкіно також мусить додати, що на момент звернення тривав конкурсний відбір кінопроектів для формування «Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів», і розголос інформації про проекти міг вплинути на результати конкурсу. А всі матеріали і вся інформація подана на конкурс є власністю учасників конкурсу (в тому числі згідно Закону України «Про акторське право і суміжні права» та Закону України «Про інформацію»). Крім того, учасники можуть вести комерційні перемовини щодо залучення додаткового фінансування і брати участь в інших конкурсах, і в такому разі будь-яке розголошення інформації про їх проекти може їм зашкодити.

 

Отже, виходячи з усього вище сказаного, підсумовуємо, що Держкіно не мало права подавати зазначену інформацію. Втім, сам пітчинг був відкритим, і кожний мав можливість бути приступнім на обговоренні проектів, після чого так само кожний міг поспілкуватися із їх авторами.

 

Сподіваємося, що подальша співпраця між Держкіно і вашим виданням буде конструктивною та зваженою. В разі потреби щодо надання потрібної інформації або уточнень чи коментарів просимо напряму звертатися.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6000
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду