Держкіно звинуватили в цензурі – Пилип Іллєнко заперечує

Держкіно звинуватили в цензурі – Пилип Іллєнко заперечує

19 Грудня 2014
5990
19 Грудня 2014
14:53

Держкіно звинуватили в цензурі – Пилип Іллєнко заперечує

5990
Держкіно звинуватили в цензурі – Пилип Іллєнко заперечує
Держкіно звинуватили в цензурі – Пилип Іллєнко заперечує

Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко відкидає закиди в цензурі з боку Держкіно шляхом видачі або невидачі прокатних посвідчень, які йому висловили кінознавці Аксиня Куріна та Олексій Радинський під час дискусії «Україна: кіно без цензури. Виробництво. Дистрибуція. Прокат» 19 грудня.

 

«Те, чим займається Держкіно, є актом прямої цензури, причому систематичним. Тому що експертна комісія Держкіно систематично відмовляє в прокатних посвідченнях, у тому числі артхаусу», - вважає Аксиня Куріна.

 

Олексій Радинський розкритикував останні дії Держкіно щодо заборони поширення в Україні всіх стрічок з фільмографії російського актора, режисера, сценариста Івана Охлобистіна. На його думку, аудиторія здатна розрізнювати героя та постать актора, який грає цю роль. «Ця заборона практично не впливає на реальне функціонування цих фільмів і доступ глядачів до них (адже залишається інтернет). Натомість вона впливає на створення образу України, як країни, де у владі дивні люди, корисні ідіоти Путіна. Це продовження провокаційної діяльності партії "Свобода", спрямованої на розкол українського суспільства і підживлення політики Путіна», - заявив пан Радинський.

 

Пилип Іллєнко заявив, що цензура (втручання влади у творчу діяльність, вплив на творчий процес, обмеження свободи творчості і свободи висловлювань автора) в кіно в Україні відсутня: «У сфері кіно в нас немає цензури, тому що жодним чином ніхто в Держкіно не втручався і не втручається в процес створення фільму. Ми навіть не маємо такої технічної можливості і не ставимо собі такої мети».

 

Пан Іллєнко вважає, що йдеться не про цензуру, а про захист інформаційного простору. «Якщо ми говоримо про кроки з обмеження демонстрації певних фільмів і серіалів, то йдеться про захист інформаційного простору від ворожої пропаганди. Причому, ця пропаганда почала діяти не сьогодні і не вчора, це довготривалий процес, який надзвичайно актуалізувався і був по-іншому сприйнятий суспільством у зв'язку з відомими подіями в Україні за останній рік», - сказав він.

 

Зі слів пана Іллєнка, він поки що не стикався із серйозною критикою останніх заборон Держкіно. «Рішення, які ми приймаємо, приймаються експертною комісією шляхом перегляду фільмів, щодо змісту яких виникають сумніви. І цей процес відбувається згідно з нормами законодавства, які дозоляють обмежувати поширення певного контенту», - наголосив він.

 

Він додав, що такі дії вживаються з огляду на ситуацію, в якій опинилася Україна: «Наші дії адекватні під час війни. В інший час вони не були б здійснені».

 

«Чи маємо ми право дозволяти транслювати в праймі українських каналів фільми, які створюють позитивний образ, героїзують спецназ країни-агресора?. Чи має право країна, яка де-факто в стані війни, обмежувати пропаганду військ іншої країни? Це питання, на яке відповідь для мене є очевидною», - резюмував пан Іллєнко.

 

 

На думку кінокритика, члена Експертної комісії Держкіно Володимира Войтенка, дії Держкіно в напрямку заборон виглядають «судомно, несистемно і символічно». Він виступає за те, щоб дистрибуція фільмів в Україні регулювалася не державою, а незалежним саморегуляторним органом: «Держкіно, як на мене, має відмовитися від регуляції ринку, регуляції форм прокату. Має бути незалежна структура, як у більшості країн світу, і щоб це була саморегуляція в певних формах».

 

Пан Войтенко розповів, що ще на початку 2000-х років запропонував керівника українських телеканалів на зустрічі в Мінкульті змінити політику прокатного регулювання та створити громадський саморегулятивний орган, недержавний. І представники телеканалів не підтримали цю ідею. «Їх цікавило, хто це буде фінансувати. Я відповів, що вони самі й будуть. І вони виявилися не готові до цього, не хотіли зміни правил гри», - розповів кіноексперт. Зі слів пана Войтенка, позиція телеканалів у плані саморегуляції не змінилася дотепер.

 

Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко на брифінгу 18 грудня пояснив заборони фільмів і серіалів якраз відсутністю саморегуляції галузі: «Те, що відбувається, наприклад, із забороною серіалів з Пореченковим чи Охлобистіним, - це результат того, що галузь не саморегулюється. Якщо канали самі не хочуть прийняти спільне рішення, тоді вже працює бюрократична державна машина».

 

Нагадаємо, 9 грудня Держкіно за рекомендацією Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів заборонило 71 фільм і серіал з Іваном Охлобистіним. Раніше, 4 листопада, Держкіно заборонило 69 фільмів і серіалів з Михайлом Пореченковим.

 

За даними Нацради, загалом перелік заборонених в Україні російських фільмів і серіалів сягає вже близько 160 проектів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5990
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
//
3413 дн. тому
Олексій Радинський часом не рекламував відкритих торрент трекерів, власники яких плювати хотіли на правовласників фільмів, які теж не дрімають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду