Рух «Чесно» повідомляє, що низка Комітетів Верховної Ради приховують свою діяльність від громадськості

Рух «Чесно» повідомляє, що низка Комітетів Верховної Ради приховують свою діяльність від громадськості

19:22,
18 Грудня 2014
5856

Рух «Чесно» повідомляє, що низка Комітетів Верховної Ради приховують свою діяльність від громадськості

19:22,
18 Грудня 2014
5856
Рух «Чесно» повідомляє, що низка Комітетів Верховної Ради приховують свою діяльність від громадськості
Рух «Чесно» повідомляє, що низка Комітетів Верховної Ради приховують свою діяльність від громадськості

Рух «Чесно» заявляє, що низка новостворених комітетів Верховної Ради не інформують про свої засідання, а деякі подають інформацію про свою роботу за одну-дві години до початку. Про це йдеться на сайті руху у матеріалі журналіста Сергія Андрушка «Верховна Рада - нова, підходи - старі».

 

«Чесно» повідомляє, що з початку роботи нового скликання чотири комітети Верховної Ради анонсували свої засідання лише за пару годин до їх початку, а ще три комітети - взагалі не повідомили про свої засідання.

 

Три комітети взагалі не анонсували свої засідання на сайті Верховної Ради. Сергій Андрушко називає Комітет з питань економічної політики, де вирішив працювати син президента Олексій Порошенко, Комітет з питань транспорту, який очолює Ярослав Дубневич, та Комітет з питань правової політики, де відбувся скандал, пов'язаний з кабінетом народного депутата Сергія Ківалова. Так, на неанонсоване засідання Комітету з питань економічної політики прийшов міністр економіки Айварас Абромавічус розповісти про програму міністерства і плани. Крім того, зазначає журналіст, Комітет з економічної політики - один з тих парламентських комітетів, які не мають власної веб-сторінки.

 

Комітети з питань бюджету, культури і духовності, податкової та митної політики та у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів інформували про початок свого засідання за пару годин до його початку, стверджує Сергій Андрушко. На сайті Верховної Ради є розділ «Графіки засідань комітетів Верховної Ради України», де публікують анонси таких засідань. «Це такий собі трюк. Виходить, інформація про захід формально є, але скористатися нею експерти чи журналісти не встигають, принаймні, щоб потрапити фізично на засідання», - пише журналіст.

 

Порядок денний засідання Комітету з питань податкової та митної політики ніде не оприлюднюється - на чинному сайті комітету є інформація кількамісячної давнини. У відповідь на питання журналіста, чому Комітет не інформує громадськість, його очільник спочатку відправив медійника подивитися на сайт комітету. Дізнавшись, що сайт не оновлюється, відповів: «Це до Апарату». Апарат в особі голови секретаріату Комітету Сергія Шоломіцького повідомив, що на сайті Верховної Ради анонс вже є.

 

Сергій Андрушко також повідомляє, що останнє засідання Комітету з питань фінансів і банківської діяльності відбулось без громадськості та журналістів.  Депутати розповіли, що у них просто зустріч, оскільки в.о голови Комітету і він же заступник не з'явився на засідання. Помічник в.о голови Комітету в коридорі розповів, що у депутатів «спонтанное собрание».

 

Нагадаємо, телеканал «Рада», завданням якого є висвітлення роботи Верховної Ради, не надав відео кадрів процесу голосування, відзняті у парламенті 16 січня, коли провладна більшість Віктора Януковича голосувала за так звані «диктаторські» закони. Про це у своєму блозі написав журналіст, представник руху «Чесно» Сергій Андрушко. У відповідь на інформаційний запит телеканал повідомив, що «Рада» зберігає відзняте відео 14 днів і жоден чинний закон не зобов'язує їх це робити.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду