Міятович відповіла на критику Стеця: будь-які  Міністерства інформації суперечать принципам свободи слова

Міятович відповіла на критику Стеця: будь-які Міністерства інформації суперечать принципам свободи слова

18 Грудня 2014
5620
18 Грудня 2014
09:11

Міятович відповіла на критику Стеця: будь-які Міністерства інформації суперечать принципам свободи слова

5620
Міятович відповіла на критику Стеця: будь-які  Міністерства інформації суперечать принципам свободи слова
Міятович відповіла на критику Стеця: будь-які  Міністерства інформації суперечать принципам свободи слова

Міністерства інформації, коли б і де б вони не створювалися, суперечать основоположним принципам свободи слова та міжнародним стандартам свободи вираження думки. Під час воєн на Балканах подібні структури не створювалися у країнах колишньої Югославії, а були залишками комуністичної системи. Про це зазначила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович у коментарі «Детектор медіа».

 

«Оскільки міністр Стець згадав про балканський досвід воєнного часу, то подібні структури не створювалися там під час воєн, а були залишками комуністичної системи. Ті з них, які не були негайно закриті, несли відповідальність за деякі з найгірших випадків пропаганди», - сказала Дуня Міятович, коментуючи критику міністра інформації Юрія Стеця на її адресу.

 

Вона також закликала Україну не відступати від принципів свободи слова навіть під час кризи.

 

«Я піднімала питання установи міністерства під час зустрічі в Базелі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на початку грудня, і наша дискусія була дуже конструктивною. Україна зробила чимало позитивних кроків в області свободи ЗМІ та свободи слова. Необхідно продовжувати йти в цьому напрямку, а не відступати від принципів свободи ЗМІ, вводячи такі явища, як міністерство інформації. Я впевнена, що українська влада почує голос журналістів і громадянського суспільства і стримає свої амбіції. Свобода ЗМІ має вирішальне значення для забезпечення та просування прав людини, не в останню чергу за часів кризи», - заявила Дуня Міятович.

 

Нагадаємо, міністр інформації Юрій Стець закинув представникові ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, що вона, спілкуючись, в тому числі з представниками українських організацій, забула сказати, що під час Балканського конфлікту в деяких країнах були створені структура, які займалися інформаційними війнами. Про це він сказав під час публічної дискусії  з журналістами 16 грудня в НСЖУ на тему актуальності створення такого міністерства в Україні, відповідаючи на запитання першого секретаря НСЖУ Сергія Томіленка.

 

Зокрема Сергій Томіленко зауважив, що він разом з головою НМПУ Юрієм Лукановим брали участь у круглому столі журналістських спілок України та Росії з ініціативи Дуні Міятович, на якому вона зазначила, що піддається критиці в Росії, оскільки критикує пропаганду в російських ЗМІ.

 

«А з іншого боку вона отримує на міжнародному рівні зауваження, що країна, яку захищає, створює нове міністерство інформації. Тому на сьогодні це ті питання, які потребують відповіді. Ключове  - ті аргументи, які ми можемо отримати і переконати тисячі наших колег в доцільності цієї структури», - сказав пан Томіленко.

У відповідь міністр інформаційної політики Юрій Стець зазначив: «Без консультацій з медіаюристами, Національною спілкою журналістів, Незалежною медіапрофспілкою та іншими організаціями, положення про міністерство не буде затверджено. Що стосується Дуні Міятович, то вона, спілкуючись, в тому числі з представниками українських організацій, напевно, забула сказати, що під час Балканського конфлікту в балканських країнах так само була створена подібна структура, яка займалася інформаційною та геополітичною війною. Чомусь тоді це вважалося необхідним, зараз, коли це стосується України, чомусь в цьому немає потреби».

 

Нагадаємо, 10 грудня новопризначений міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що міністерство буде створене тільки після того, як принципи його роботи будуть опрацьовані зі всіма зацікавленими громадськими організаціями, юристами, суспільством, європейськими партнерами і Кабінетом Міністрів України. Пан Стець також заявив, що його кабінет буде розташований у Слов'янську (Донецька область).


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5620
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду