Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?

Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?

7 Грудня 2014
5609
7 Грудня 2014
17:00

Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?

5609
Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?
Сайт Кримського інформагентства зламав марокканець-дотепник?

Сайт Кримського інформаційного агентства (КІА) зламано. Про це з посиланням на місцеві ЗМІ повідомляє «Центр журналістських розслідувань».

 

Виконуюча обов'язки директора КІА Галина Лисенко заявила, що зараз редакція не має віддаленого доступу до адміністрування сайту: «Стався злом системи управління вмістом сайту, після чого у хакера з'явилася можливість керувати вмістом в обхід цієї системи. Він змінив головну сторінку сайту КІА і перенаправив на неї переходи всіх користувачів, які намагаються скористатися сайтом».

 

На головній сторінці сайту КІА на даний час розміщений уявний діалог хакера з власником ресурсу. Останній фігурує як «мішень» і звинувачується в тому, що його країна нібито побила которогось «раджу».При цьому засобами браузера відтворюється пісенька Happy («Щасливий») з мультфільму «Гидкий я-2».

 

 


 

Пані Лисенко припускає, що зловмисник скористався уразливістю серверного програмного забезпечення інформагенції. У розпорядженні КІА є копії сайту й нині ведеться робота щодо поновлення контенту.  

 

Хакер, який переховується за ніком Xham Blue, судячи з його сторінці в соцмережі Facebook (користувач Siempre Rachid Siempre; Siempre по-іспанськи «завжди»), проживає в Марокко - серед місць, де він побував, вказані міста Марракеш, Сале і Кенітра. Свої записи він розміщує в основному на арабською та французькою мовами, рідше - кострубатою англійською. На своїй же сторінці хакер повідомив про останній зломі у вересні сайту індійської газети Manohar Times (Ахмедабад).

 

Записи на сторінці у фейсбук хакера свідчать про те, що він сповідує радикальний іслам, підтримує організацію визволення Палестини і ісламістську терористичну організацію ІГІЛ, що діє на території Іраку і Сирії.

 

У друзях у хакера, який зламав сайт КІА, значиться хакерська група Anonymous Ps - відгалуження всесвітньо відомої команди, що спеціалізується на палестинському напрямку.

 

Галина Лисенко вважає, що причиною злому є не контент сайту. «КІА - офіційне республіканське інформаційне агентство, що не допускає розміщення будь-якої провокаційної або недостовірної інформації. Можливо, приналежність до кримської влади і зіграла свою роль, але однозначно стверджувати це я не можу», - прокоментувала вона.  

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду